Kako se pravi kraljevska pogača na četiri sprata: Ruske domaćice otkrile tajnu da vam uspe iz prve (RECEPT/ŠABLON/VIDEO)

14.04.2023

14:35

0

Autor: Z. A.

Istaknite se za Uskrs i ovom svečanom pogačom s jajima obradujte ukućane i goste

Kako se pravi kraljevska pogača na četiri sprata: Ruske domaćice otkrile tajnu da vam uspe iz prve (RECEPT/ŠABLON/VIDEO)
Kraljevska pogača na četiri sprata - Copyright Printscreen: YouTube/ Dobriana Dimova

Tu negde oko Uskrsa miriše hleb iz svake kuće - uskršnja trpeza ne može da se zamisli bez pogače, a ove godine možete da priredite ukućanima spektakl od pogače na četiri sprata. Kraljevsku pogaču, rusku pogaču ko iz bajke.


I ne, ne morate da imate mnogo iskustva u mešenju testa - ruske domaćice otkrile su celu tajnu nastajanja ovog remek-dela od testa, piše stvarukusa.rs.

Možda vam deluje komplikovano, ali ako sledite uputstvo i sve korake iz videa, jednostavno ćete napraviti kraljevsku pogaču kojoj će se svi diviti.

Osim fantastičnog izgleda, ona je meka kao duša zbog dodavanja jogurta, a zbog cake sa sirćetom testo će rasti ko ludo.

Printscreen: YouTube/ Dobriana Dimova
Kraljevska pogača na četiri sprata

Vreme pripreme:

  • oko 3 sata

Sastojci:

  • 42 g svežeg kvasca
  • 500 ml mleka
  • 2-3 kašike jogurta
  • 4 jajeta
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 g putera
  • oko 1,2 kg brašna

Priprema:

1. U posudi pomešajte izmrvljeni kvasac i 100 ml toplog mleka, pa dodajte šećer i 2 kašike brašna. Sve sjedinite, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se kvasac aktivira 20 minuta.

2. U drugoj posudi pomešajte 2 cela jajeta i 2 belanceta, pa umutite i dodajte jogurt, a onda dobro promešajte. Sipajte ulje, so i preostalo mleko i opet promešajte. Dodajte aktivirani kvasac, kao i prosejano brašno i umesite testo. Pokrijte i ostavite sat vremena da nadođe.

3. Podelite testo na 5 delova od po 100 g, 5 delova od po 200 g, 1 deo od 450 g, 1 deo od 170 g i 1 deo od 110 g. Oblikujte loptice od svakog dela. Uzmite loptice od 200 g i razvucite ih u tanak krug.

Printscreen: YouTube/ Dobriana Dimova
Šablon za kraljevsku pogaču na na četiri sprata

Ređajte ih jedan preko drugog i svaki premažite istopljenim puterom.
Poslednju nemojte da premazujete, a onda isecite trouglove, ali ne do ivice. Svaki trougao savijte u slojevima ka spolja. Savijte krajeve ispod testa. Stavite dobijeno testo u tepsiju obloženu pek-papirom. Zatim razvucite testo od 170 g u oblik valjka, pa premažite istopljenim puterom i urolajte, ali po dužini.
Sklonite sa strane, pa razvucite najveći deo testa (od 450 g) u oblik jajeta. Isecite ivice, a zatim sa obe strane napravite resice. Sredinu koja nije sečena premažite puterom i preko stavite urolano testo od 170 g. Premažite puterom, pa svaku resicu unakrsno obmotajte oko sredine gde je valjak. Spojite ivice tako da dobijete krug i stavite u drugu tepsiju obloženu pek-papirom.

4. Sada uzmite testo od 100 g i svaki deo razvucite u manji krug. Ređajte ih jedan preko drugog, a svaki premažite puterom, sem poslednjeg. Isto isecite trougolove kao što ste uradili na većem testu, ali ne do kraja. Pa svaki trougao savijte u slojevima ka spolja. Podvucite krajeve ispod testa. Stavite u treću tepsiju obloženu pek-papirom.
Poslednje testo od 110 g razvucite u obliku valjka, pa presecite napola po dužini i premažite istopljenim puterom. Preklopite, pa isecite kraj, čisto da dobijete ravnu linuju. Zatim presecite tako da dobijete tri trake, od kojih ćete napraviti pletenicu. Premažite puterom i urolajte. Pokrijte svaki deo pogače i ostavite da nadođe sat vremena.

5. Svaki deo pogače koji ste napravili premažite umućenim žumancetom i pecite zasebno u zagrejanoj rerni na 180 °C 40-50 minuta. Poređajte delove jedan na drugi i premažite istopljenim puterom.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike