Recept dana: Lisnata uskršnja pogača - svečana, a jednostavna. Savršena. Miriše na puter (VIDEO)

12.04.2023

07:56

0

Autor: Z. A.

Lisnata, meka ko duša, sunđer, pamuk, paperje... nastavite niz i zanmesite testo

Recept dana: Lisnata uskršnja pogača - svečana, a jednostavna. Savršena. Miriše na puter (VIDEO)
Lisnata pogača - Copyright Printscreen: YouTube/ Aurora Recepti

Ukoliko ste rešili da ove godine napravite malo drugačije đakonije za uskršnju trpezu,  lisnata pogača je pun pogodak.

Iako deluje raskošno, pravi se jednostavno i lako, a dođe kao neki cvet za sto pun tradicionalnih jela i šarenih jaja.
Obradovaće i porodicu, i goste, a vas će učiniti ponosnom domaćicom.

Lisnata, meka ko duša, sunđer, pamuk, vuna, perje... nastavite niz.

Vreme pripreme:

  • oko 90 minuta

Sastojci:

  • 500-600 g brašna
  • 250 ml mlakog mleka
  • 8 g suvog kvasca
  • 3 kašike kiselog mleka
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 jajeta
  • 1 kašika sirćeta
  • 150 g putera
  • malo susama
  • malo kima

Priprema

1. Razmutite kvasac u mleku, dodajte šećer i ostavite da nadođe. U nadošli mkvasac stavite dva cela jajeta, dodajte ulje i kašiku sirćeta, kiselo mleko, brašno i kašičicu soli, pa umesite testo i ostavite da nadođe oko pola sata u vanglici pokriveno folijom.

2. Zatim premesite testo i podelite ga na pet jednakih lopti ili jufki, pa ih ostavite da odstoje oko pet minuta da se odmori.  

3. Pripremite kalup za pečenje prečnika 26 cm, pa na dno premazano s vrlo malo ulja stavite pek-papir. Svaku loptu razvucite na veličinu dna obruča. Kada razvučete svih pet kora, svaku premažite puterom koji je bio na sobnoj temperaturi, pa ređajte jednu na drugu. Tako spojene kore prebacite na dno kalupa za pečenje. Ukolko prelazi ivice, opsečite testo.

4. Čašom odredite centar pogače, utisnite krug, pa sekačem za picu ili nožem od kruga odsecite trouglove, pa svaki uhvatite i samo preokrenite, pa potom svaki razrežite do dna i malo izvucite i oblkujte u krug.

5. Stavite sada na dno obruč, a krug u sredini zasecite oštrim nožem ili žiletom, a od prostalog testa koje ste odsekli napravite ružice, po želji.

6. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Celu pogaču premažite žumacetom, dekorišite je susamom i kimom, ostavite je da se odmori desetak minuta, pa je onda pecite 40-45 minuta na 180 stepeni.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike