Malo truda, a mnogo koristi: Organizujte svoj frižider i uštedećete vreme i novac, a verovatno i početi zdravije da se hranite

09.11.2023

10:13

0

Autor: K. O.

Ako vam se ikada desilo da vam je nečemu prošao rok trajanja jer ste ga ćušnuli negde u frižider i zaboravili, onda je ovo tekst za vas. Poslušajte savete stručnjaka koji su objasnili šta ide na koju policu

Malo truda, a mnogo koristi: Organizujte svoj frižider i uštedećete vreme i novac, a verovatno i početi zdravije da se hranite
Ilustracija - Copyright Profimedia

Organizacija frižidera je lepa i korisna stvar. Zahteva relativno malu količinu napora, a rezultati su višestruko korisni.

Za početak, lako možete videti svu hranu koju imate u organizovanom frižideru. Ovo ne samo da pomaže kada dođe vreme za pripremu obroka i pojednostavljuje proces pravljenja liste namirnica, već takođe smanjuje količinu hrane koju bacate.

Drugo, kada se hrana skladišti u pravim posudama i na odgovarajućoj temperaturi, ona traje duže bez kvarenja, što vam štedi novac.

I na kraju, ako držite izbore koji su dobri za vas na nivou očiju, tipa voće ili sečeno povrće, možete čak i da poboljšate svoju ishranu. Pored organizacije kuhinje i ostave, organizacija frižidera je od suštinskog značaja za efikasno, neometano funkcionisanje i budžet-svesno domaćinstvo.

Spremni da počnete? Imamo sjajne ideje za organizaciju frižidera, zajedno sa profesionalnim savetima i trikovima, kao i preporukama za najbolje organizatore frižidera i kontejnere za skladištenje hrane.

Korak 1: Pregledajte i raščistite frižider

Pre nego što budete uspeli da se uhvatite u koštac sa organizovanjem svog frižidera, morate da raščistite i očistite, kaže Regina Ragone, kulinarski nutricionista sa sedištem na Long Ajlendu u Njujorku, koja ima dve decenije iskustva u vođenju test kuhinja u nacionalnim časopisima.

Ragone predlaže da izvadite sve namirnice kako biste mogli da procenite svaku i odredite njihovu sudbinu. Proverite datum proizvodnje i razmislite koliko dugo ostaci mogu da izdrže u frižideru da biste odlučili da li je taj sok još uvek u redu za podgrevanje za današnji ručak. Na kraju, ali ne i najmanje važno, razmislite o hrani koju morate baciti nakon isteka roka trajanja da biste pomogli u donošenju samouverenih odluka.

Profimedia
 

Stavite sve predmete koje držite u rashladnu torbu dok ne dođe vreme da ih vratite u frižider.

Ostalo pobacajte.

Korak 2: Očistite frižider

Ako ne možete da se setite kada ste poslednji put čistili frižider od vrha do dna, vreme je. Sada kada je vaš frižider prazan, sledite ove korake:

  •     Temeljno obrišite sve zidove, police, fioke i odeljke mekom krpom navlaženom toplom vodom i blagim sapunom za suđe.
  •     Za stvrdnutu smesu, poput želea, sirupa, kečapa ili senfa, koristite toplu vodu i podlogu za ribanje koja je ocenjena kao bezbedna za nelepljive tiganje, predlaže Ragone.
  •     Zatvorite vrata da biste omogućili da se unutrašnjost vašeg frižidera vrati na odgovarajuću temperaturu pre nego što počnete da menjate sadržaj u skladu sa vašim novim planom organizacije.
Profimedia
 

Korak 3: Organizujte frižider

Stručnjaci se slažu da najbolji plan organizacije frižidera ne mora biti komplikovan. U stvari, jednostavniji sistem je bolji, jer je veća verovatnoća da ćete ga dosledno održavati, što je, naravno, cilj. Većina frižidera ima razne police, fioke i odeljke kako bi se pojednostavila logistika skladištenja voća i povrća.

Počnite sa policama

Tipičan frižider ima gornju, srednju i donju policu. Da bismo saznali šta bi trebalo da ide, proverili smo sa Sali Kuzemčak, RD, konsultantom nacionalnih brendova hrane i trgovinskih organizacija, kreatorom bloga Real Mom Nutrition i primarnim dobavljačem frižidera i zamrzivača za sebe, svog muža i dvojicom gladnih dečaka u razvoju.

Pošto se topli vazduh diže u vašem frižideru – baš kao i svuda u vašoj kući – na nižim policama skladištite predmete koje je potrebno najhladnije držati, uključujući većinu mlečnih proizvoda i sirovo meso. Zadnji deo vašeg frižidera koji je najudaljeniji od vrata je hladniji od prednjeg, pa imajte to na umu kada čuvate hranu.

Gornja polica

  •     Pripremljena/gotova hrana
  •     Ostaci. Čuvati u nepropusnim, prozirnim kontejnerima tako da sadržaj bude vidljiv. (Verovatnije je da ćete jesti ono što vidite.)
  •     Pripremljeni umaci i salsa
  •     Pite i određene torte koje treba da se ohlade

Srednja polica

  •     Jaja. Čuvajte ih u originalnom kontejneru ili ih odložite u organizatoru. (Napomena: Ako vaš frižider ima čaše za jaja na jednom od vrata, nemojte ih koristiti. Ta vrata su previše topla za jaja!)
  •     Cele dinje
  •     Tvrdi sirevi (čedar, švajcarski, Minster). Čuvajte ih u ambalaži u prodavnici dok se ne otvore, a zatim ih umotajte u voštani papir ili, za održivu opciju, u foliju za hranu od pčelinjeg voska.
  •     Posude sa voćem i povrćem spremnim za jelo, kao što su narezane paprike, šargarepe za bebe, grožđe itd.
  •     Pavlaka, sveži sir, rikota sir. Postavite na gramofon radi lakšeg pristupa.
Profimedia
 

Donja polica

  •     Mleko
  •     Grickalice, kao što su kačkavalj, jogurt i pojedinačne posude za humus ili gvakamoli. Stavite ih u organizatore za uredniji izgled.
  •     Limenke ili drugi sokovi u organizatoru pića
  •     Nežno bilje (bosiljak, peršun, menta, estragon, itd.). Da biste uskladištili sveže začinsko bilje, isecite dno, a zatim ih stavite u teglu sa nekoliko centimetara vode na dnu ili investirajte u čuvar začinskog bilja.

Noviji modeli frižidera često imaju podešavanja za fioke. Plitka fioka bi trebalo da bude podešena na „meso“, dok bi fioka za krupnije voće trebalo da bude na najnižoj postavci vlažnosti, a ona za povrće na najvišoj.

Plitka fioka

  •     Deli meso, kao što su goveđe pečenje, šunka i ćuretina, u originalnom pakovanju za delikates
  •     Sveže meso, riba i živina. Ostavite ih u ambalaži u prodavnici dok ne budu spremni za pripremu. Ako pakovanje nije hermetički zatvoreno, postavite ploču ili poslužavnik ispod da uhvatite tečnost.

Fioka za voće

  •     Cele jabuke (neoprane)
  •     Narandže
  •     Cele bobice u posudi za bobice

Fioka za povrće

  •     Cele glavice karfiola, brokolija i zelene salate. Ostavite neoprano u originalnom pakovanju ili ostavite slobodno.
  •     Cele paprike
  •     Cela šargarepa
Freepik
 

Završite sa vratima

Vrata su najtopliji deo frižidera. Takođe su podložni najvećim temperaturnim fluktuacijama, jer ih vi (i članovi vaše porodice) otvarate i zatvarate više puta.

Odeljak za mlečne proizvode

Maslac. Ostavite neotvoreno u omotu. Kada se otvori, stavite ga u posudu za puter. Meki sirevi, brie, krem sir, itd. Ako se otvore, uredno ih umotajte u pergament papir.

Pregrade za vrata

  •     Sok od pomorandže
  •     Ovseno mleko i druga alternativna mleka
  •     Začini, kao što su kečap, majonez, Sriracha, senf, prelivi za salatu i kiseli krastavci
  •     Džemovi i žele
  •     Ulje od susama i oraha. Napomena: Samo ulja susama i oraha treba da se čuvaju u frižideru; maslinovo i biljna ulja spadaju u ostavu, savetuje Riders Digest.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike