Ne gubite vreme i živce: Šest znakova da koristite pogrešna sredstva za čišćenje

02.04.2024

10:58

0

Autor: K. O.

U moru preparata nije lako izabrati pravi

Ne gubite vreme i živce: Šest znakova da koristite pogrešna sredstva za čišćenje
Copyright Freepik

Kada odete u prodavnicu naći ćete pune rafove dostupnih proizvoda za čišćenje. Bilo da treba da očistite radne ploče ili toalete, postoji više opcija za skoro svaku površinu.

I naravno, dešava se da kupimo pogrešnu bočicu ili proizvod koji smo nameravali da koristimo jednostavno ne funkcioniše onako kako smo mislili.

Ali šta ako niste sigurni?

Evo šest znakova da koristite pogrešne proizvode za čišćenje.

Posao nije obavljen kako treba

Ovo može izgledati očigledno, ali ponekad imamo puno slepe vere u proizvode koje koristimo, čak i kada ne daju rezultate. Da li ribate što jače možete, ali ta prljavština jednostavno neće da se skloni? Ovo je znak broj jedan da koristite pogrešan proizvod za čišćenje. Ovo može biti problem ako koristite nežan, „prirodan“ proizvod za čišćenje za veliki nered, kaže Logan Tailor, predsednik kompanije The Dazzle Cleaning Company.

„Volim da koristim neka prirodna sredstva za čišćenje, ali kao vlasnik kompanije za čišćenje, ponekad sam se našao pod zaista užasnim tuševima“, objašnjava on.

Dok mnogi od nas više vole da koriste „prirodne“ ili „netoksične“ proizvode za čišćenje, ponekad prljavština zahteva dozu ozbiljnih preparata. Imajte na umu da ako isprobavate novi proizvod, Tejlor predlaže da prvo testirate malu, neupadljivu oblast kako biste bili sigurni da je bezbedan za upotrebu na tom materijalu.

Freepik
 

Koristite višenamenska sredstva za čišćenje bukvalno na svemu

Ko ne voli višenamenski sprej za čišćenje? Na kraju krajeva, obično je to pravi proizvod za čišćenje većine stvari. Međutim, višenamenski sprej ili koncentrat ne može da očisti apsolutno sve. Ako čistite određene vrste nameštaja od drveta, prirodnog kamena ili metala kao što je bakar, potrebno je da koristite nešto posebno formulisano za tu površinu ili potencijalno rizikujete da je oštetite. Zato obavezno prvo konsultujte etiketu.

Proizvod ostavlja tragove

Da li nešto čistite, a još uvek izgleda prljavo? Lindzi Droz i Kristi Lord, suosnivači L'Avant Collective-a, brenda eko-luksuznih proizvoda za čišćenje i pranje veša, kažu:

„Ako čistite prozore i primetite mrlje i ostatke, vreme je da pređete na sredstvo za čišćenje koje omogućava rešenje za efikasno sušenje bez ostavljanja otisaka.

Alternativno, to bi mogao biti pravi proizvod, ali stavljate ga previše ili koristite pogrešnu vrstu krpe. Iako mnogi od nas koriste papirne ubruse, krpa od mikrovlakana je daleko efikasniji način za čišćenje većine površina. Samo zapamtite, krpe od mikrovlakana ne traju večno i treba ih redovno menjati.

Profimedia
 

Morate da koristite previše proizvoda

Naravno, svi smo imali velike nerede koji su zahtevali korišćenje mnogo proizvoda, ali ako otkrijete da stalno završavate bocu brže nego što ste očekivali, možda je to pogrešan proizvod. Takođe može biti samo neefikasan proizvod. Dakle, ako otkrijete da morate da menjate bocu često ili znatno više od onoga što je navedeno na etiketi - možda ćete morati da je zamenite za nešto drugo.

Koristite maramice umesto spreja

Maramice za čišćenje postale su glavni trend poslednjih godina, jer su jednostavne i zgodne za upotrebu, ali nisu najbolji izbor za veće nerede.

„Maramice su pogodne za situacije čišćenja u pokretu u poređenju sa sprejevima, koji se obično drže kod kuće. Dok ste kod kuće, sprejevi nude svestranost za rešavanje raznih nereda“, objašnjavaju Droz i Lord.

Profimedia
 

„Obično, kada se radi o neredima većim od nekoliko kapi, sprejevi postaju posebno korisni. Oni pružaju kontrolu nad količinom upotrebljenog proizvoda i omogućavaju vam da odaberete odgovarajući materijal za čišćenje za zadatak koji imate," dodaju. 

Srećom, mnogi popularni proizvodi za čišćenje dolaze i u maramicama i u sprejevima.

Utiče na vaše zdravlje

Mnogi od nas su osetljivi na proizvode za čišćenje. Droz i Lord kažu da ako vaši proizvodi za čišćenje izazivaju zdravstvene probleme, koristite pogrešne. To uključuje osećaj kratkog daha, izazivanje osipa ili suzenje očiju. Na sreću, sa toliko nežnih ali efikasnih proizvoda na tržištu, sigurno ćete pronaći nešto sa čime možete udobno i bezbedno da čistite, piše Real Simple.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike