Zašto je baš LED rasveta najbolja opcija za dvorište?

23.04.2024

15:39

0

Otkrijte koja je zaista razlika između obične i LED rasvete i saznajte 7 ključnih razloga zašto je LED rasveta ipak isplativija za vaše dvorište

Zašto je baš LED rasveta najbolja opcija za dvorište?
Copyright Promo

Ako ovog proleća planirate da osvetlite svoje dvorište, važno je prevashodno razmotriti funkcionalnost rasvetе, možda čak i više nego njen estetski dojam.

Treba voditi računa o cenama i dugoročnoj isplativosti, što naravno uključuje brigu o energetskoj efikasnosti svetiljki. A podrazumeva se da je intenzitet osvetljenja iznimno bitan, naročito sa bezbednosnog aspekta vaše porodice.

Iako jedna zanimljiva studija Astronomskog društva Viktorije iz Australije tvrdi upravo suprotno - da jaka rasveta više podstiče nego što sprečava kriminal. Zanimljiva teorija koja donekle ima smisla, ali moramo znati da provalništvo na Balkanu ipak funkcioniše malo drugačije.

Poznato je da su ovde neosvetljeni parkovi okupljališta sumnjivih i poročnih tipova sa kapuljačama, a neosvetljena i mračna dvorišta savršeni mamci za pljačkaše. Pošto alarmni sistemi i video nadzor u našem regionu još uvek nisu toliko zastupljeni, adekvatna rasveta je pola sigurnosti u današnjem nesigurnom okruženju. Da ne pominjemo da svako ulaganje u domaćinstvo unosi dodatnu toplinu među članove porodice.

Proleće je idealan tajming za doterivanje i osvetljavanje sopstvenog dvorišta. Kako bismo vam olakšali odabir prilikom kupovine, testirali smo 5 različitih vrsta spoljne rasvete za dvorište, uzevši u obzir sve navedene kriterijume. Vrlo lako smo došli do zaključka, ali ipak, da krenemo redom.

Koje sve vrste spoljne rasvete postoje?

Dakle, postoji nekoliko različitih vrsta spoljne rasvete za dvorište. Ali ovoga puta ćemo proći kroz one najzastupljenije u Srbiji:

Halogene svetiljke: Iako su nešto manje efikasne od LED svetala, halogene svetiljke su i dalje popularan izbor zbog svoje dugotrajnosti i svetline. Zovu se još i kvarc ili volfram halogena sijalice, pošto su pravljene od topljenog kvarca ili stakla aluminosilikata.

Solarna rasveta: Solarna rasveta koristi sunčevu energiju za napajanje, što je čini ekološki prihvatljivom opcijom. Ona je idealna za osvetljenje staza, ali može biti manje efikasna u veoma tamnim uslovima. 

Fluorescentne svetiljke: Fluorescentne svetiljke su efikasne i nude dobru svetlost, ali nisu tako otporne na ekstremne temperature kao LED svetla.

Metal-halidne svetiljke: Ove svetiljke su svetlije od standardnih halogenih svetiljki, ali imaju kraći vek trajanja i više troše energije. Metal halogene sijalice spadaju u spoljnu rasvetu i uglavnom koriste za osvetljavanje parkinga ili samouslužnih marketa. Neretko ih srećemo u modernim poslovnim prostora, baš kao i u prostranim izložbenim salonima raznih tipova.

Led rasveta je rasveta budućnosti koja od 2011. doživljava renesansu i enormni porast prodaje, a postoje najave se da će do 2030. godine 75% svih svetiljki na planeti biti upravo LED sa UV diodama. Za razliku od običnih sijalica koje se napajaju izmeničnom strujom, LED rasveta se napaja istosmernom. Vek trajanja im prevazilazi 50.000 sati i uz njih ćete potrošiti i do čak 90% manje električne energije. Samim tim ćete ostvariti višestruku uštedu na mesečnom nivou.

Tabelarni prikaz svih kriterijuma za odabir najisplativije spoljne rasvete za kuću

Promo
 

Iz tabelarnog prikaza vidimo da LED rasveta nesumnjivo ima najviše pozitivnih karakteristika. Veoma je efikasna, ima zavidan vek trajanja, baš kao i visok intenzitet osvetljenja, a pritom je povoljnija od solarne rasvete, pa sve to dovodi do jasnog zaključka da je najisplativija na duže staze.

Zbog svih ovih brojnih prednosti LED rasveta sve češće postaje prvi izbor za mnoge vlasnike domova. A uz sve te karakteristike, dodatno vam pruža široki spektar mogućnosti, o kojima ćemo detaljnije pisati u narednim pasusima. Jedna od tih prednosti je svakako ta što što privlače mnogo manje insekata svetlosti u odnosu na konvencionalno obično osvetljenje, zbog emitovanja ultraljubičaste UV svetlosti. Zato LED rasveta predstavlja jedno elegantno rešenje, koje će vaše dvorište pretvoriti u oazu udobnosti i lepote tokom proleća i leta.

LED rasveta je definitivno nešto više od običnog osvetljenja. Ako se upotrebi na kreativan način, može vas inspirisati da napravite bajkoviti ambijent u sopstvenom dvorištu. Bićemo pretenciozni pa ćemo reći – “tamo gde prestaje rasveta, a počinje umetnost.” Zato smo odlučili da vam predstavimo nekoliko praktičnih saveta kako sve možete da iskoristite LED rasvetu i da tako učinite vaš “vrt” neodoljivim za sve goste.

Promo
 

Koje sve funkcije može da odradi LED rasveta?

Spoljna LED rasveta je zaista izuzetno praktična i primenjiva u različitim namenama. Različiti tipovi svetiljki adekvatno će pokriti baš svaki kutak vašeg dvorišta. Puno je prednosti i zanimljivih podataka koji govore u prilog tome zašto je baš LED rasveta ubedljivo najprihvatljivije rešenje za sve vaše potrebe. Evo nekoliko korisnih predloga, kako da istaknete i osvetlite sve detalje, kapiju, prostore i stazice oko vaše kuće.

Ugradna LED svetla se mogu koristiti za naglašavanje arhitektonskih detalja kuće, poput zidova, stubova, lukova ili drugih karakterističnih elemenata. Diskretna postavka doprineće isticanju karakterističnih elemenata bez suviše senki ili odsjaja. A ako, recimo LED reflektore postavite na površinu oko biljaka, žbunja i drveća, stvorićete impresivan efekat i naglasiti lepotu vaše oaze.

Stazicu i kapiju je najbolje osvetliti podnim ili stubnim sijalicama, pa po želji podesite visinu osvetlljenja, povećajte vidljivost. Sa druge strane dekorativno ambijentalno LED osvetljenje stvara romantičnu atmosferu tokom letnjih večeri. Prijatno i opuštajuće, doživljaj je kao da ste u nekoj kući na moru. Svetlosnom dekoracijom možete da bacite poseban fokus na određena područja u dvorištu, poput recimo prostora za sedenje.

Zidne lampe najbolje pristaju na samoj kući, tik iznad vrata na tremu, jer dovoljno osvetljavaju ulaz i doprinose bezbednosti, dok istovremeno dodaju elegantan izgled fasadi kuće.

Ukoliko čeznete za nečim većim od običnog, možete eksperimentisati sa bojama i dinamičkim efektima, stvarajući različite atmosfere i vizuelne efekte u dvorištu. Dok kombinovanjem različitih tipova LED svetala i njihovim strategijskim postavljanjem, možete postići izvanredne rezultate u poboljšanju estetike dvorišta, pružajući ugodno okruženje za uživanje tokom proleća i leta. Svaku od pobrojanih svetiljki možete pronaći na ovde, na sajtu shoppster.rs u kategoriji spoljne rasvete.

7 ključnih prednosti LED rasvete za dvorište

Evo sedam ključnih prednosti LED rasvete za dvorište, zajedno sa obrazloženjem svake prednosti:

1.Energetska efikasnost

LED svetla troše manje energije od tradicionalnih svetala poput halogenih ili fluorescentnih, što dovodi do smanjenja računa za struju i manjeg uticaja na životnu sredinu.

2.Dugotrajnost

LED svetla imaju znatno duži vek trajanja od drugih vrsta svetala, što znači manje troškove održavanja i zamene.

3. Visoka svetlosna efikasnost

LED svetla proizvode visokokvalitetnu svetlost sa manje gubitaka u obliku toplote, što ih čini idealnim za osvetljenje dvorišta.

4. Ekološka prihvatljivost

LED svetla ne sadrže štetne materijale poput žive ili olova, što ih čini ekološki prihvatljivim izborom za osvetljenje.

5. Brzo paljenje

LED svetla odmah postižu punu svetlost, za razliku od nekih drugih vrsta svetala koje zahtevaju vreme za zagrevanje.

6. Podesiv intenzitet svetlosti

LED svetla mogu se lako prilagoditi kako bi stvorila željenu atmosferu u dvorištu, od suptilne osvetljenosti do intenzivnog svetla za sigurnost.

7. Otpornost na ekstremne temperature i vibracije

LED svetla su otporna na ekstremne uslove, što ih čini pouzdanim izborom za spoljnu upotrebu u dvorištu, bez obzira na vremenske uslove.

Sve ove prednosti čine LED rasvetu idealnim izborom za osvetljenje dvorišta, pružajući efikasnost, dugotrajnost i ekološku prihvatljivost. Što dalje implicira da su čak 95% LED sijalica podložne reciklaži. Upotrebom ovog tipa rasvete menjamo ekološku svest o održivoj budućnosti i brinemo o tome kakav svet ostavljamo budućim generacijama.

Promo
 

Koji su najbolji brendovi LED rasvete u Srbiji?

U Srbiji, kao i u mnogim drugim zemljama, postoji nekoliko brendova LED rasvete koji su poznati po visokom kvalitetu i širokoj zastupljenosti. Neki od najkvalitetnijih i najzastupljenijih brendova LED rasvete u Srbiji su:

Philips: Philips je jedan od globalno najpoznatijih brendova LED rasvete sa bogatom tradicijom i prepoznat je po visokokvalitetnim proizvodima i inovativnim rešenjima.

Osram: Osram je takođe poznat po kvalitetnoj LED rasveti i nudi širok spektar proizvoda za različite potrebe osvetljenja.

Sylvania: Sylvania je još jedan poznati brend koji nudi visokokvalitetnu LED rasvetu za različite primene.

IKEA: IKEA je poznata švedska kompanija koja takođe nudi LED rasvetu visokog kvaliteta po pristupačnim cenama.

EGLO: EGLO rasveta je austrijski brend koji nudi moderne i funkcionalne LED svetiljke za različite prostorije, pa između ostalog i za spoljnu upotrebu.

Ovi brendovi su samo neki od najpoznatijih i najzastupljenijih u Srbiji, a izbor brenda može zavisiti od specifičnih potreba, preferencija i budžeta.

Zaključak

Kada sve saberemo i oduzmemo, dva vodeća tipa rasvete su solarna i naravno LED rasveta. Solarno osvetljenje je podjednako dobro za očuvanje životne sredine, kao i za podizanje ekološke svesti, pošto ne zagađuje okruženje. Uz to su prilično su dugoročna investicija, što znači da su isplative za duže vremenske intervale. Pritom, nikoga ne ostavlja ravnodušnim zbog vrlo efektnog vizuelno-estetskog utiska. Međutim, ako kupujete na malo, pojedinačne sijalice ili svetiljke, prosečna cena solarnih je znatno skuplja od LED lampi. To je jedan od bitnih parametara zbog kojeg prednost ipak odlazi trenutno najpopularnijoj rasveti.

Osim toga, energetska efikasnost solarne rasvete je varljiva i dosta zavisi od modela koji su različitih kvaliteta, dok je kod LED modela energetska efikasnost prilično konstantna i standardizovana stvar. Sa LED rasvetom nema greške, a pritom je visoko efikasna, čime ubedljivo pobeđuje sve druge tipove rasvete. Naposletku, solarne svetiljke ne mogu da isprate ni stepen intenziteta osvetljenja kod LED rasvete. Sve to nas dovodi do ubedljivog zaključka u korist LED rasvete, koja u bliskoj budućnosti ima tendenciju da potpuno i dominantno zavlada planetom.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike