Danas je svetski dan ćufti: Loptice od mesa poznate su još od Antike, a znate li koliko je teška Ginisova rekorderka

09.03.2024

15:25

0

Autor: V. I.

Postoji niz zanimljivosti o ovom svima omiljenom jelu

Danas je svetski dan ćufti: Loptice od mesa poznate su još od Antike, a znate li koliko je teška Ginisova rekorderka
Copyright Profimedia

Danas, 9. marta, slavimo Dan ćufti! Ovaj dan posvećen je jednom od omiljenih jela mnogih ljudi širom sveta - sočnim, ukusnim ćuftama. Da bismo bolje razumeli značaj ovog jela, vratimo se unazad i istražimo istoriju ćufti.

Ćufta, kao jelo od mlevenog mesa oblikovanog u loptice ili pločice, datira još iz davnih vremena. Iako tačan poreklo ćufti nije potpuno poznato, ovo jelo se može pratiti kroz različite kuhinje i kulture širom sveta.

Prvi zapisi o sličnim jelima mogu se naći u antičkoj grčkoj kuhinji, gde su se pravile mesne loptice od mlevenog mesa, hleba i začina. Rimljani su takođe imali slične recepte, koristeći različite vrste mesa i dodatke. Najstariji pronađeni recept za ćufte nastao je u Kini u vreme dinastije Ćin (221-207. pre n.e), u okviru kuhinje Šandung pod imenom "Četiri ćufte". 

Tokom vekova, ćufta je evoluirala i prilagođavala se različitim kuhinjama. U Turskoj su popularne kofte, koje su slične ćuftama, dok su u Italiji popularne polpete. U svakoj od ovih kuhinja, ćufta je dobila svoj jedinstveni ukus i način pripreme.

 
Freepik
 

Zanimljivosti o ćuftama

Različiti sastojci: Tradicionalno, ćufta se pravi od mlevenog mesa (često goveđeg ili junećeg), ali postoji mnogo varijacija ovog recepta. Ljudi koriste različite vrste mesa poput pilećeg, svinjskog ili jagnjećeg, a neki čak eksperimentišu sa mlevenim povrćem ili mahunarkama za vegetarijanske verzije.

Raznolikost pripreme: Ćufta može biti kuvana, pečena ili pržena, što omogućava raznovrsnost u pripremi ovog jela. Različiti načini pripreme utiču na teksturu i ukus ćufti.

Internacionalna popularnost: Ćufta je jedno od retkih jela koje je popularno širom sveta. Svaka kuhinja ima svoju verziju ovog jela, od turskih "köfte", preko italijanskih "polpette", do švedskih "köttbullar" koje su omiljeni predah u tržnom centru.

Kulturni simbol: U mnogim kulturama, ćufta je više od običnog jela - ona je simbol gostoprimstva, udobnosti i domaće kuhinje. U nekim kulturama, pravljenje ćufti je porodični ritual koji se prenosi s generacije na generaciju.

Kreativne kombinacije: Ćufta se često služi uz različite priloge kao što su pire krompir, pirinač, povrće ili umaci. Kreativni kuvari često eksperimentišu sa sastojcima i dodacima kako bi stvorili nove i interesantne kombinacije.

Najveća ćufta na svetu 

Italijansko-američki klub sa Hilton Hed Ajlenda, SC, uzeo je rekord u novembru 2017. sa najvećom ćuftom na sveetu od 796 kilograma za koju je trebalo godinu dana planiranja da se napravi. Posebna oprema je morala da bude napravljena po narudžbini i trebalo je nedelju dana da se kuva ćufta, a Ginisova knjiga rekorda je bila tu da to ozvaniči. Većina mesa je otišla u lokalne programe da nahrani gladne. To je baš puno ćufta!

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike