Danas je Svetski dan nasmejanih oraha: Jeli su ih još pećinski ljudi, a i sada su omiljena grickalica

26.02.2024

09:28

0

Autor: V. I.

Sigurno ste ih jeli ako ne u poslasticama, onda kao grickalicu

Danas je Svetski dan nasmejanih oraha: Jeli su ih još pećinski ljudi, a i sada su omiljena grickalica
Copyright Profimedia

Svetski dan pistaća slavi se 26. februara svake godine, odajući počast ovom ukusnom i hranljivom orašastom plodu koji ljudi širom sveta obožavaju. Pistaći nisu samo izuzetno ukusni, već su i prepuni zdravstvenih beneficija, čineći ih popularnim izborom za grickalice, dodatak jelima i desertima. Ovaj dan pruža idealnu priliku da se istraži istorija, nutritivna vrednost i zanimljive činjenice o pistaćima.

Profimedia
 

Istorija pistaća

Pistaći su jedan od najstarijih orašastih plodova u svetu, sa istorijom koja datira hiljadama godina unazad. Veruje se da su pistaći prvi put uzgajani u zapadnoj Aziji, a njihova popularnost se proširila na Bliski istok i Sredozemlje. Stari Rimljani i Grci veoma su cenili pistaće, kako zbog njihove nutritivne vrednosti, tako i zbog njihovog jedinstvenog ukusa.

Nutritivna vrednost

Pistaći su bogati antioksidansima, vitaminima i mineralima. Sadrže vitamin B6, koji je važan za zdravlje mozga i imunološki sistem, kao i kalijum, koji podržava zdravlje srca. Takođe su dobar izvor vlakana i proteina, što ih čini odličnim za održavanje osećaja sitosti i podršku zdravom varenju.

Profimedia
 

Zanimljivosti o pistaćima

Nasmejani orasi: To što mi zovemo pistaćima je zapravo "nasmejani orah“ u Iranu ili "srećni orah“ u Kini. Takođe su poznati i kao "zeleni bademi“.

Kraljevska grickalica: Kraljica od Sabe je obožavala pistaće. Zapravo, zahtevala je da se cela berba pistaća iz regije stavi sa strane samo za nju.

Drevni snek: Postoje dokazi koji sugerišu da su ljudi jeli pistaće još pre 9,000 godina, što ih čini jednim od najstarijih konzumiranih orašastih plodova.

Gorivo za sportiste: U antičko doba, pistaći su se smatrali izvorom energije za sportiste na Olimpijskim igrama.

Zdravlje srca: Redovna konzumacija pistaća može doprineti smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Zelena boja: Prirodna zelena boja pistaća čini ih popularnim izborom za prirodno bojanje u raznim jelima i desertima, poput sladoleda i baklave.

Svetski dan pistaća je savršena prilika da se proslavi ovaj neverovatan orašasti plod, bilo da ga jedete samostalno kao zdravu užinu, koristite ga u kuvanju ili kao dekoraciju za deserte. Pored toga što su ukusni, pistaći su i izvor brojnih zdravstvenih beneficija, što ih čini dragocenim dodatkom svakodnevnoj ishrani.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike