Recept dana: Švedske mesne loptice, baš kako ih prave i u tržnom centru - zalogaj savršenstva

12.08.2023

07:57

1

Autor: K. O.

Obradujte svoje ukućane nešto drugačijim receptom

Recept dana: Švedske mesne loptice, baš kako ih prave i u tržnom centru - zalogaj savršenstva
Copyright Profimedia

Deca ih obožavaju, a ni odrasli nisu imuni na slatke male loptice od mesa. Mnogi ih ne propuštaju ni kada odu u poznati tržni centar, a njihova priprema i ukus razlikuju se od one na koju smo mi navikli kada su ćufte u pitanju.

Sada imamo recept po kome ih možete napraviti i kod kuće. Obradujte svoje ukućane švedskim mesnim lopticama.

Uz njih možete servirati kremasti krompir pire i ručak je - savršen!

Vreme pripreme:

  • 30 minuta

Sastojci:

Ćuftice:

  • 50 g prezle
  • 150 ml mleka
  • 1 jaje
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • polovina glavice crvenog luka ili jedna mala
  • 500 g mlevene junetine
  • 250 g mlevene svinjetine
  • 2 kašike naseckanog svežeg peršuna
  • so i biber

Sos:

  • 50 g maslaca
  • 3 kašike glatkog brašna
  • 500 ml bujona
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika Dižon senfa
  • so, ako ima potrebe zbog bujona

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte prezle, mleko, jaje, beli luk, posolite i zagrejte malo. Ostavite desetak minuta da prezle upiju mleko.

Sada dodajte sitno naseckani crveni luk, mlevenu junetinu i svinjetinu i peršun. Dobro izmešajte rukom i oblikujte 20 loptica. Da vam se meso ne lepi za ruke dok ga oblikujete, navlažite dlanove vodom.

Profimedia
 

U velikom tiganju zagrejte ulje i ćuftice pržite tako da dobiju boju sa svih strana. Biće potrebno nekih desetak minuta.

Ukoliko nemate dovoljno veliki tiganja da možete da ih okrećete, ovo možete i iz dve ture.

Bitno je da tiganj ne bude prenatrpan jer će se inače ohladiti kad stavite sve ćuftice i one bi mogle da se zalepe za dno.

Kad su dobile boju, izvadite ih iz tiganja i stavite sa strane.

Nakon što ste izvadili ćuftice, ne perite tiganj jer će eventulno zagoreli komadići koji su ostali na dnu dati bolji ukus sosu.

Ubacite maslac neka se otopi, pa mu dodajte glatko brašno i mešajte.

Kad dobije zlatnožutu boju ulijte bujon i pavlaku, pa dodajte senf i sojin sos.

Ako je bujon slan, nemojte dodavati još soli jer je ima i u soja sosu. Najbolje je da probate i prilagodite svom ukusu.

U sos vratite loptice i prokuvajte još minut, dva zajedno.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike