Svetski dan jabuka: Fascinantna istorija najpopularnijeg voća i zanimljivosti koje sigurno niste znali

21.10.2023

10:58

0

Autor: V. I.

Ne postoji voće koja je toliko često bilo tema mitova, predanja i umetničkih dela kao što je to jabuka

Svetski dan jabuka: Fascinantna istorija najpopularnijeg voća i zanimljivosti koje sigurno niste znali
Copyright Profimedia

Jabuke, sa svojim šarolikim bojama i raznovrsnim ukusima, svrstavaju se među najpopularnije voće na svetu. Danas obeležavamo Svetski dan jabuka, tradiciju koja je započela 1990. godine u Velikoj Britaniji s namerom da se ljudi bliže upoznaju sa različitim sortama i bogatom istorijom ovog voća.

Profimedia
 

Istorijat najpopularnijeg voća

Ova omiljena voćka je iz porodice ruža, a vodi poreklo iz Azije, preciznije iz Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana. Putem Aleksandra Makedonskog, jabuka je stigla u grčki svet, a njen uzgoj se dalje širio kroz Rimsko carstvo ka severnoj i zapadnoj Evropi. S vremenom, jabuka je pronašla svoj put do Severne Amerike i Afrike.

Srbija, izvoznik jabuka

U Srbiji, zahvaljujući idealnim klimatskim uslovima, pogotovo u regijama poput Zapadne Morave, Podunavlja, Fruške Gore i okoline Novog Pazara, jabuka je postala jedan od glavnih izvoznih proizvoda, o čemu svedoči i sporazum s Kinom, potpisan početkom ove nedelje u Pekingu, za usaglašavanje izvoza jabuka iz Srbije.

Pexels
 

Savremeni zasadi jabuka obiluju raznim sortama kao što su jonagold, zlatni delišes, melroz, ajdared i greni smit. Srbija je sa više od 28.000 hektara i prosečnom godišnjom proizvodnjom od 500.000 tona prva u regionu po proizvodnji jabuka, a 2016. zabelena je rekordna proizvodnja  od čak 370.000 tona jabuka.

Bez obzira da li volite sveže jabuke, pitu sa jabukama ili sok od jabuka, ovo voće je savršen izbor za svaku priliku. Povodom Svetskog dana jabuka, setite se da pojedete barem jednu danas!

Zanimljivosti o jabukama

  • Većina jabuka na svetu se još bere ručno
  • Stablima jabuke treba najmanje četiri do pet godina da počnu da daju plodove
  • Prinos dobro negovanog stabla jabuke iznosi između 80 i 150 plodova po sezoni.
  • Jabuke sazrevaju 10 puta brže na sobnoj temperaturi nego ako su u frižideru.
  • Jedna jabuka ima između šest i 10 semenki
  • Ako ih ubacite u vodu, jabuke će plutati jer sadrže oko 25 odsto vazduha.
  • Potrebne su tri jabuke za pripremu jedne čaše soka.
  • Ne sadrži masti, natrijum ili holesterol i dobar jeizvor vlakana
  • Jabuke će sazreti 10 puta brže na sobnoj temperaturi nego ako ih držite  u frižideru.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike