Recept dana: Boem torta, klasik naše kuhinje, puna čokolade i lešnika - idealna praznična poslastica

14.11.2023

07:56

0

Autor: K. O.

Nekoliko slojeva slaže se u savršenstvo

Recept dana: Boem torta, klasik naše kuhinje, puna čokolade i lešnika - idealna praznična poslastica
Copyright Printscreen/YouTube

Postoje torte koje spadaju u klasike naše kuhinje. Pored reforme, Moskve šnit, puslice, tu je i boem torta koja je nezaobilazna na prazničnoj trpezi.

Ova raskošna torta, puna je fila, čokolade i lešnika, a uživa ogromnu popularnost širom našeg regiona. Njen recept ima svaka kuća, a brižljivo je prepisana još iz bakine knjige recepata.

U pitanju je pravo slojevito zadovoljstvo, pa ako još niste smislili šta ćete za predstojeće praznike ili slavu, imamo keca u rukavu - boem tortu.

Vreme pripreme:

  • 120 minuta

Sastojci:

Kora:

  • 12 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 250 g pečenih mlevenih lešnika
  • 15 g kakaoa

Prvi fil:

  • 6 žumanca
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike gustina
  • 2 vanilina šećera
  • 500 ml mleka

Drugi fil:

  • 6 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • 4 štangle čokolade
  • 200 g maslaca

Glazura:

  • 3 štangle čokolade
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašika maslaca

Priprema:

Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg. Potom dodati mlevene lešnike i kakao. Dodati brašno i sve sjediniti kašikom lagano. Staviti u najveći pleh i peći oko 30 minuta na 180 - 200 stepeni Celzijusa.

Kada je kora pečena, iseći je na tri dela. Svakako možete i peći jednu po jednu koru u manjem plehu ukoliko vam je tako lakše.

Prvi fil: Žumanca, šećer, gustin, brašno i vanilin šećer pomešati sa malo mleka koje ste odvojili od 500 ml. Ostatak mleka staviti da se kuva, pa dodati pomešane sastojke. Fil treba da se skuva da bude teksture kao puding. Ohladiti.

Drugi fil: Žumanca i šećer penasto umutiti, pa ih skuvati na pari. Pred kraj dodati čokoladu. Kad se istopi skloniti sa pare. Potom fil prohladiti, pa u ohlađen dodati penasto umućen maslac.

Torta se slaže: kora, žuti fil, čokoladni fil, kora, opet žuti, pa crni fil, pa kora. I na kraju glazura koju ste pripremili tako što ste na tihoj vatri istopili čokoladu sa šećerom i maslacom.

Tortu ostaviti da se dobro stegne, pa služiti.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike