Recept dana: Prag torta, raskošna kao grad po kojem nosi ime, a idealna je za sve prilike

10.10.2023

07:57

0

Autor: K. O.

Ko može da odoli čokoladnom užitku?

Recept dana: Prag torta, raskošna kao grad po kojem nosi ime, a idealna je za sve prilike
Prag torta - Copyright Prinstcreen/Youtube

Većina ljudi obožava čokoladne torte, još kada su one raskošne i kremaste, nema im premca. Jedna od sjajnih čokoladnih torti je i Prag torta, koja pored čokoladnog ukusa, nudi i aromu pomorandže.

Za pripremu je jednostavna jer se peče samo jedna kora koja se deli na dva dela, dok se fil samo unuti bez kuvanja. 

Pre nego što zasučete rukave i bacite se na pripremu, samo da vam kažemo da je ova torta raskošna kao i grad po kojem nosi ime.

Vreme pripreme:

  • 120 minuta

Sastojci:

Biskvit:

  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 25 g kakao praha
  • 20 g kukuruznog skroba
  • 80 g brašna
  • 35 g putera
  • 1 kašičica praška za pecivo

Krem "Prag":

  • 1 žumance
  • 20 g vode
  • 120 g kondenzovanog mleka
  • 200 g putera
  • 10 g vanilin šećera
  • 10 g kakao praha

Preliv za biskvit:

  • 150 ml vode
  • 10 g šećera
  • 1/2 kašike konjaka, a može i rum

Glazura:

  • 150 g crne čokolade (50-55%)
  • 100 g putera
  • +120 g džema od kajsije/konzerva

Priprema:

Odvojite belanca i žumanca. Dobro umutite belanca u čvrst sneg, dodajući im polovinu šećera. Potom umutite šumanca sa preostalim šećerom. Umešajte brašno, skrob i kakao i prašak za pecivo.

Onda belanca kašikom dodajte u umućena žumanca i mešajte kašikom. Kroz sito dodajte praškaste sastojke i dobro umešajte kašikom.

Prinstcreen/Youtube
 

Odvojite jednu kašiku smese, pa nju pomešajte sa rastopljenim puterom. Kada dobro umešate, vratite u ostatak smese za biskvit.

Izliti u okrugli kalup prečnika 30 cm i staviti da se peče u unapred zagrejanu rernu na 175 stepeni Celzijusa oko 45 do 50 minuta u zavisnosti od jačine vaše rerne. Čačkalicom proverite da li je gotovo.

Kada je pečen, biskvit presecite na tri dela. Trudite se da budu jednaka. 

Pripremite preliv od vode, šećera i konjaka tako što ćete najpre rastopiti šećer u vodi, a potom dodati konjak.

U šerpu sipajte vodu, pa kondenzovano mleko, jaje i šećer. Pomešajte da se sve lepo sjedini. Potom staviti na šporet i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Mikserom umutiti puter, pa kuvani krem lagano pomešajte sa puterom. Na kraju dodajte i kakao i dobro promešajte. 

Potom ređajte koru, preko nje sipajte preliv, pa stavite krem, pa ponovo koru, preliv i krem i još jednu koru i preliv.

Kada se sve ohladi, stavite džem od kajsije preko poslednje kore, a odozgo ganaš koji ste skuvali od čokolade i putera. Pustite da se čokolada slije i preko ivica torte.

Ukrasite je po želji.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike