Recept dana: Reforma torta - kremasta i prepuna fila, baš onakva kakvu su pravile naše bake

07.03.2022

06:41

0

Klasik koji će opravdati vaše poverenje na svakoj trpezi

Recept dana: Reforma torta - kremasta i prepuna fila, baš onakva kakvu su pravile naše bake
Torta - Copyright Profimedia

Ovu čokoladnu poslasticu nazivaju reforma ili reform torta i predstavlja pravi dragulj domaće kuhinje.

U pitanju je klasik koji je neizostavan deo svih slavlja.

Ukoliko je do sada niste pravili, nemojte da brinete, apsolutno nećete imati problem sa pripremom, a bićete prezadovoljni rezultatom.

Njeni osnovni sastojci su čokolada, orasi i puter, a fil koji od njih nastaje, naprosto se topi u ustima.

Zasucite rukave i spremite se da napravite pravu čokoladnu fantaziju pred kojom su poklekli i najveći karakteri.

Sastojci:

Za koru:

- 16 belanaca
- 20 kašika brašna
- 400 g mlevenih oraha
- 4 kašike brašna

Profimedia
 

Za fil:

- 16 žumanaca
- 200 g šećera
- 200 g šećera u prahu
- 250 g putera
- 200 g crne čokolade

Za glazuru:

- 200 g čokolade
- 4 kašike ulja

Profimedia
 

Priprema:

Kore: Četiri belanca umutite sa pet kašika šećera u čvrst šne. Zatim, umućenim belancima dodajte kašiku brašna i 100 grama mlevenih oraha i sve sjedinite žicom, praveći lagane pokrete, da belanca ne bi "spala". Zagrejte rernu na 180 stepeni, u pleh veličine 30x22 cm stavite papir za pečenje, sipajte smesu za koru, poravnajte i pecite nekih 15-ak minuta. Potrebno je da kora blago porumeni. Ovo je mera za jednu koru, a isti postupak ponovite za preostale tri.

Pixabay
 

Fil: Ulupajte žumanca sa kristal šećerom tako da budu penasta, a zatim ih skuvajte na pari. Kuvajte oko 20 minuta ili duže, ukoliko bude bilo potrebe i obavezno sve vreme mešajte. Fil je gotov kada varjaču povučete po sredini suda i vidite dno. Zatim sklonite fil sa vatre, dodajte izlomljenu čokoladu i puter, pa sve dobro sjedinite mikserom. Pokrijte ga prijanjajućom folijom i ostavite ga da se ohladi. Kada bude potpuno hladan, penasto ga umutite mikserom. Podelite ga na četiri dela i mažite kore. Rasporedite tri četvrtine količine fila između korica, a poslednji deo ostavite za premazivanje stranica torte. Otopite čokoladu sa četiri kašike ulja i prelijte preko torte. Ukrasite je po želji i ostavite da prenoći u frižideru, a zatim secite tortu na parčiće i poslužite je.
Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike