Recept dana: Šubertova torta iz Patinog kuvara, veličanstven slatkiš za posebne prilike, bez trunke brašna
Ova torta nije za svaki dan, ali kad je budete probali, naći ćete izgovor za česta slavlja
Recept za starinski bogati slatkiš, neobičnog naziva Šubertova torta, zabeležila je Spasenija Pata Marković u svom čuvenom "Patinom kuvaru".
Ono što ovu tortu čini raskošnom rapsodijom ukusa su dve vrste kora - od oraha i badema - koje se dele napola, uz sudar kiselkastog premaza džema od kajsija s bogatim kremom od putera, a sve zaokruženo finom glazurom od čokolade. Dodatak plus je što u ovaj desert ne ide trunka brašna.
Poreklo imena
Iako direktno implicita na poznatog austrijskog kompozitora Franca Šuberta, priča o poreklu ove poslasitice je nepoznata. Jedna od teorija je da je fil žut podsećao na boju lipinog cveta, a lipa je bila inspiracija kompozitoru za svetski poznatu kompoziciju "Drvo lipe" (Der Lindenbaum) iz ciklusa „Zimsko putovanje“.
Austrijska verzija Šubertove torte se dosta razlikuje od naše jer nema više slojeva već se umute puter, šećer, orasi, jaja i mleveni mak, ispeče i prelije ganašem.
Vreme pripreme:
- 90 minuta
Sastojci:
Kora od badema:
- 100 g putera
- 4 jaja
- 70 g šećera
- 80 g mlevenih badema
- 60 g rendane čokolade
Kora od oraha:
- 5 jaja
- 100 g šećera
- 80 g mlevenih oraha
- 20 g prezli
Fil:
- 4 žumanceta
- 100 g šećera
- 125 ml slatke pavlake
- 10 g vanilinog šećera
- 140 g putera
Čokoladna glazura:
- 100 g šećera u prahu
- 20 g kakaa
- 5 kašika vode
- 1 kašika ulja
- 100 g putera
I još:
- 4 kašike džema od kajsija
Priprema:
1. Za koru od badema dobro umutite puter, šećer i 4 žumanca u penastu smesu, pa dodajte bademe i čokoladu i još mutite.
2. Postepeno dodajte šne od 4 belanceta uz nežno mešanje.
3. Izručite smesu u pleh 20x20 cm obložen pek-papirom i pecite 20 minuta na 180 stepeni.
4. Izvadite iz rerne, odvojte papir i ostavite da se ohladi pa tankim nožem presecite horizontalno na dve kore.
5. Za testo od oraha umutite 1 celo jaje, 4 žumanceta i šećer u penastu masu, te ubacite mlevene orahe i prezle.
6. Postepeno dodajte šne od 4 belanceta uz nežno mešanje.
7. Izručite smesu u pleh 20x20 cm obložen pek-papirom i pecite 15-20 minuta na 180 stepeni.
8. Izvadite iz rerne, odvojte papir i ostavite da se ohladi pa tankim nožem presecite horizontalno na dve kore.
9. Na pari otopite sve sastojke za krem sem putera.
10. Mutite na pari žicom za mućenje oko 10 minuta da se krem zgusne pa sklonite.
11. U ohlađen krem ubacite umućen puter i sve umutite mikserom.
11. Na tanjir za služenje ređajte sledećim redom:
- kora s bademima
- kašika džema od malina ili kajsija
- trećina krema
- koru od oraha
- džem
- krem
- kora od badema
- džem
- krem
- kora od oraha.
12. Za glazuru sve sastojke zagrejte u šerpici na umerenoj vatri neprestano mešajući da dobijete gladak krem.
13. Mlakom glazurom namazati tortu.
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari