Recept dana: Panama torta, kvalitetna čokoladna fantazija, laganog ukusa a jednostavne pripreme

10.11.2023

07:47

0

Autor: V. I.

Recept dana: Panama torta, kvalitetna čokoladna fantazija, laganog ukusa a jednostavne pripreme
ilustracija - Copyright Profimedia

Prave stvari nikad ne dosade. Čokoladna torta je sveveremeni slatkiš koji ima bezbroj varijacija - Saher, nugat, Prag, reform... I svaka ima neku svoju osobenost koja je razlikuje od drugih.

Torta Panama je tradicionalna, klasična torta od čokolade poreklom iz Austrije. Izmišljena je u znak sećanja na otvaranje Panamskog kanala 1914. godine, a najčešće se sastoji od badema, tamne čokolade, jaja, putera, teblanširanih i tostiranih badema.

Ona je kao polaznu tačku za inspiraciju imala panamski kolač Sopa Borracha (pijana supa) koji se sastoji od biskvita natopljenog panamskim rumom a pripremao se najčešće za praznike i svečanosti. 

Profimedia
 

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

Za biskvit:

  • 8 jaja
  • 150 g šećera 
  • 50 g ćokolade
  • 200 g badema
  • 50 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Za krem:

  • 4 jaja
  • 120 g šećera u prahu
  • 150 g čokolade
  • 250 g putera
  • 2 kašike ruma
  • 2 kesice vanilinog-šećera

Za glazuru:

  • 150 g čokolade
  • 100 g putera
  • 1 kašičica ulja

I još:

  • 2 dl mleka
  • 2 kašike ruma

Priprema:

1. Za biskvit umutite penasto žumanca sa šećerom. Dodajte istopljenu prohlađenu čokoladu i samlevene bademe.

2. Ubacite prosejano brašno, promešajte pa sneg od belanaca. Polako sve sjedinite.

3. Kalup prečnika 22 cm obložite pek-papirom premazanim puterom i posutim brašnom. Rasporedite smesu za biskvit i pecite oko 40 minuta na 170 stepeni. 

4. Dobijeni biskvit presecite na dva mesta da dobijete 3 kore. Pomešajte mleko i rum i time natopite kore.

5. Za fill umutite jaja s obe vrste šećera i kuvajte na pari, muteći mikserom 10 minuta.

6. Ubacite izlomljenu čokoladu i kuvajte na pari još 5 minuta.

7. Krem pokrijte providnom folijom da se ne uhvati korica i ostavite da se ohladi.

8. U ohlađen fil dodajte omekšali puter sve vreme muteći. Na kraju ulijte rum.

9. Torta se ređa ovim redosledom: kora, fil, kora, fil, kora fil. Pre sklapanja svaku koru premažite rumom.

10- Za glazuru u na pari otopljen puter dodajte čokoladu i ulje i njome namažite tortu koja je stajala bar dva sata u frižideru ili preko noći.

Pre serviranja, Panama tortu treba dobro da ohladite.

Bona appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike