aktuelno

Recept dana: Torta Arabija, raskošna poslastica sa srcem od finog čokoladnog krema i korama sa orasima, urmama i suvim voćem

31.10.2023

07:57

0

Autor: K. O.

Samo kad pročitate sastojke jasno vam je o kakvoj se savršenoj torti radi

Recept dana: Torta Arabija, raskošna poslastica sa srcem od finog čokoladnog krema i korama sa orasima, urmama i suvim voćem
Copyright Printscreen/YouTube

Neke kombinacije su jednostavno bolje od drugih. A čim čujete šta sve ima u savršenoj Arabija torti biće vam jasno o kakvom se poslastičarskom čudu radi.

Premazuje se najfinijim čokoladnim kremom, dok se u korama nalaze orasi, urme i suvo voće, što joj daje poseban ukus. Na kraju se premazuje šlagom, a vi ako želite možete je učiniti još čokoladnijom, pa umesto šlaga staviti čokoladni ganaš.

Zagrejte rernu, a ova torta će vam zagrejati srca.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta

Sastojci:

Za kore:

  • 10 belanaca
  • 250 g šećera
  • 150 g seckanih oraha
  • 150 g seckanih urmi
  • 150 g naseckanih suvih smokava
  • 50 g suvog grožđa
  • 60 g oštrog brašna

Za krem:

  • 10 žumanaca
  • 2 jaja
  • 250 g šećera
  • 300 g čokolade
  • 250 g maslaca

Za ukras:

  • 150 g slatke pavlake
  • 200 ml hladne gazirane mineralne vode
  • šećer u prahu po ukusu
  • malo čokolade u prahu, po želji

Priprema:

Najpre belanca umutite da dobijete čvrst sneg, pa postupno dodajte šećer, sve vreme                  muteći dok šne ne postane čvrst i sjajan.

Posebno pomešajte naseckane orahe, urme i smokve. Suvo grožđe nema potrebe da seckate, već ga potopite u vruću vodu da malo odstoji i omekša. Sve pomešajte s brašnom pa lagano sedinite sa belancima.

Smesu sa koru rasporedite u veliki pleh obložen papirom za pečenje (30×40 cm), poravnajte i oblikujte koru, pa pecite u unapred zagrejanoj rerni na 150 stepeni Celzijusa oko 35 minuta.

Kada je gora gotova, ohladite je i isecite na tri dela.

Žumanca i cela jaja penasto umutite sa šećerom, pa ih kuvajte na pari. Sklonite s vatre pa umešajte naseckanu čokoladu, mešajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se ohladi pa dodajte penasto umućen maslac.

Na tacnu za posluživanje stavite prvu koru pa je premažite trećinom fila, potom isto to učinite i sa preostale dve.

Tortu ukrasite šlagom koji ste umutili sa kiselom vodom. Dekorišite po želji. 

Ostavite u frižider da se dobro ohladi pre služenja.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike