Recept dana: Najlepše kroasan kiflice, hrskave spolja, mekane iznutra, od kojih cela kuća zamiriše na puter

24.07.2023

07:52

0

Autor: K. O.

Donesite francusku u svoj dom

Recept dana: Najlepše kroasan kiflice, hrskave spolja, mekane iznutra, od kojih cela kuća zamiriše na puter
Copyright Profimedia

Nema ništa lepše od toplog i mirišljavog peciva. A da li poznajete nekog ko ne voli kroasane?

Ne morate ih samo kupovati u pekari, možete ih napraviti i kod kuće. Donosimo vam recept za kroasan kiflice koje su hrskave spolja, mekane iznutra.

Kako se testo tokom pripreme premazuje maslacem, a one tokom pečenja lepo narastaju i bogato razlistaju dobićete karakterističan izgled kroasana, dok je sama priprema vrlo jednostavna.

Vreme pripreme:

  • 1 sat i 40 minuta

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 320 ml mleka
  • 2 žumanca
  • 7 g suvog kvasca ili 20 g svežeg
  • 2 kašike šećera
  • 150 g maslaca
  • prstohvat soli

Priprema:

U posebnoj posudi razmutite toplo mleko, kvasac i šećer, te ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira.

U drugu posudu stavite brašno, pa u njemu napravite malo udubljenje. Kada se kvasac aktivira dodajte ga u brašno, zatim dodajte i dva žumanca, pa umesite glatko testo.

Tako dobijeno testo ostavite da se odmara 15 minuta, pa ga ponovo premesite. Nakon što ga premesite ostavite testo da se diže dodatnih 30 minuta.

Kada je nadošlo, podelite ga na šest jednakih delova, a svaki deo formirajte u kuglu. Svaku od 6 loptica razvaljajte u oblik kruga najtanje što možete.

Razvaljane krugove testa premažite otopljenim maslacem i slažite jedan na drugi. Zadnji krug ne premazujete. Tako pripremljeno testo ponovo razvaljajte oklagijom u jedan veliki krug i podelite ga na 24 jednaka dela.

Ukoliko želite možete nešto staviti u kroasane, slano ili slatko ili ih jednostavno ostavite prazne. Zamotajte ih od šireg ruba prema tanjem.

Rasporedite ih u pleh za pečenje i ostavite na sobnoj temperaturi da se narastaju još 30 minuta.

Neposredno pre pečenja premažite ih ponovo otopljenim maslacem i umućenim jajetom, pospite susamom ili krupnom soli, pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni 25 minuta na 180 stepeni Celzijusa.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike