Recept dana: Kupus kiflice u koje uopšte ne ide kupus prave se brzo i lako od testa mekanog ko pamuk, a lepe se za dušu

10.09.2022

06:21

0

Autor: Z. A.

To što ste pomislili da vam je za ove kifle potrebna glavica kupusa - to nije tačno

Recept dana: Kupus kiflice u koje uopšte ne ide kupus prave se brzo i lako od testa mekanog ko pamuk, a lepe se za dušu
kupus kiflice 3 - Copyright Printscreen: YouTube/Sherpica Recipes

Kupus kiflice su domaće pecivo koje je toliko ukusno i mekano da ćete poželeti da ga svakoga dana jedete za doručak i večeru.

Zovu se po kupusu, ali ne zato što ovo povrće ide u njih već zato što se tako razlistaju kada se ispeku.

A domaće kupus kiflice ljudi prosto obožavaju.

Sastojci:
 

  • 500 g brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 200 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje

Za fil

  • 125 g margarina (maslaca)
  • 2 žumanceta
  • (belanca ostaviti za premazivanje kiflica)
  • 1/2 čaše od 180 g kisele pavlake
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica soli
  • 400 g sira

 

 

Priprema

1. Za testo u toplom mleku, sa kašičicom šećera, rastvorite kvasac i ostavite da uskisne. U vanglicu stavite brašno. Dodajte so, ulje, jaje i pripremljeni kvasac. Zamesite testo i ostavite ga da udvostruči zapreminu.

2. Dok čekate da testo naraste, napravite fil. U odgovarajućoj posudi penasto umutite margarin ili maslac, pa dodajte žumanca i mućenjem (viljuškom) dobro sjediniteo. Dodajte kiselu pavlaku, brašno i so, te sve sjedinite.

3. Naraslo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na dva dele. Prvi deo testa razvijte u obliku pravougaonika tanko i premažite ga polovinom fila. Preko fila krupno narendajte 200 g sira i rukom ga malo utapkajte u fil.

4. Zatim tako pripremljeno testo uvijte u rolat. Rolat isecite u cikcak formi, na trouglove. Isečeno testo poređajte u pleh preko pek-papira. Isti postupak ponovite i sa drugom polovinom testa.

5. Kiflice ostavite da malo narastu. Za to vreme uključite rernu na 180 stepeni. Narasle kiflice premažite (sa svih strana) umućenim belancima, posuti susamom i stavite da se peku.

6. Pečene kiflice izvadite, prekrijte krpom i ostavite desetak minuta. Poslužitite uz jogurt i ajvar... ako ste ga već napravili, a ako niste - jedite ih sa čim vam se dopadaju, slažu se uz sve.

Bon appetit!

Bonus:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike