Uzbudljiva hronika burnih vremena u Bosni: „Na Vrbasu tekija“ pisana Andrićevim jezikom

05.11.2021

15:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Josip Mlakić je ovim romanom uspeo gotovo nemoguće: ispisao je Andrićevim jezikom neispripovedanu priču, uspeo je da rekreira svet koji nam je i blizak i dalek, svet koji je ostao sačuvan u knjigama i hronikama, moćno i stilski besprekorno

Uzbudljiva hronika burnih vremena u Bosni: „Na Vrbasu tekija“ pisana Andrićevim jezikom
Copyright Wikimedia/ Stevan Kragujević

Nova knjiga Josipa Mlakića „Na Vrbasu tekija“ je značajno delo, koje živo i uverljivo, utemeljeno na zavidnom poznavanju epohe i istorijske građe, osvetljava jedan nezaobilazan i bitan, a u književnom smislu retko tematizovan segment novije bosanske istorije.

Josip Mlakić je ovim romanom uspeo gotovo nemoguće: ispisao je Andrićevim jezikom neispripovedanu priču, uspeo je da rekreira svet koji nam je i blizak i dalek, svet koji je ostao sačuvan u knjigama i hronikama, moćno i stilski besprekorno.

Obelodanjujući rad „nepoznatog autora“, Josip Mlakić nagoveštava da je reč o nađenom Andrićevom rukopisu o izgradnji jajačke tekije, čime zapravo ispisuje hommage Andrićevom delu i daje svojevrstan pregled sopstvenih tema i književnih preokupacija.

Wikimedia/ Stevan Kragujević
 

Na taj način pred čitaocima se otvara uzbudljiva fratarska hronika burnih vremena u Bosni od sredine XIX do sredine XX veka, majstorski utkana u pripovest o mukotrpnoj izgradnji poznatog franjevačkog samostana u Jajcu.

- Roman je plod, pre svega, moje sada već višedecenijske fascinacije Andrićem. Kada sam odlučio da pišem ovaj roman, bio sam svestan da se izlažem određenom riziku, zbog Andrićevog kompleksnog jezika, a još više zbog njegovog prepoznatljivog i neponovljivog stila koji je jedinstven na ovim prostorima.

Olakšavajuću okolnost za mene je predstavljala činjenica da sam odrastao u sredini u kojoj je taj karakteristični Andrićev jezik bio i te kako živ. Doduše, živ je i danas, ali u mnogo manjoj meri nego što je to bio slučaj u vreme mog odrastanja. Koliko sam u tome uspeo, ne znam. Uglavnom, pokušao sam da „rekonstruišem“ dve, uslovno rečeno, faze Andrićevog stvaralaštva.

Promo/Laguna
 

Prva, koju sam obradio u prvom delu romana, odnosi se na ranog Andrića, a druga na Andrića iz kasne faze, gde spadaju dva njegova dela koja su objavljena posthumno, roman „Omer-paša Latas“, za koji se smatra da je nedovršen, iako se po mom mišljenju radi o zatvorenoj i kompaktnoj romanesknoj celini, i čudesna zbirka priča „Kuća na osami“, koja u celokupnom Andrićeveom delu predstavlja izuzetak, jer se Andrić tu odmakao od svog tradicionalnog načina pripovedanja.

Dakle, jedan potpuno drugačiji, i meni mnogo bliži i draži Andrić, iako je ovaj pisac svoja najbolja dela, poput „Travničke hronike“ ili „Proklete avlije“, napisao u prvoj fazi svog stvaralaštva - rekao je Mlakić povodom izlaska knjige.

Ovaj roman je za autora i svojevrsni književni eksperiment.

Wikimedia/ Stevan Kragujević
 

- U knjizi Ljube Jandrića „Sa Ivom Andrićem“ Andrić na jednom mestu kaže: „Ja nisam protiv toga da se pisac posluži pozajmljenom, odnosno tuđom metaforom, opisom, dijalogom, pa čak i tehnikom pisanja. Ne treba ’zameriti’ književniku na tome, jer nema tog pisca u čijoj rečenici neće strog kritičar otkriti uticaj drugih pisaca. Još jednom ću vam reći: nije to nikakva ’sramota’. Greh je biti slab pisac!“ Dakle, jedini „greh“ koji sam eventualno mogao počiniti ovom knjigom je taj da ona ispadne loša. A koliko sam u tome uspeo, ostavljam čitaocima da procene - dodao je Josip Mlakić.

Roman „Na Vrbasu tekija“ može se pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike