Legat prve dame srpske ilustracije u Narodnoj biblioteci

16.03.2021

13:56

0

Autor: Dejan Ćirić

Bosiljka Kićevac-Popović ilustrovala je više od 170 knjiga za decu i omladinu za izdavačke kuće iz Jugoslavije, Srbije i sveta

Legat prve dame srpske ilustracije u Narodnoj biblioteci
Copyright YouTube/Muzej Jugoslavije

Veći deo zaostavštine „prve dame“ srpske ilustracije Bosiljke Kićevac-Popović, postao je deo bogatog fonda Narodne biblioteke Srbije.

Na svečanosti u prostorijama biblioteke Ugovor o poklonu potpisali su v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo i porodica i zakonski naslednici umetnice, ćerka Ana Popović Bodroža, viši kustos Kuće legata, i sin dr Bojan Popović, muzejski savetnik Galerije Fresaka Narodnog muzeja.

YouTube/Muzej Jugoslavije

Narodna biblioteka Srbije je osim svoje osnovne funkcije ujedno i galerija i muzej i pozorište, mesto gde se čitaju tekstovi iz knjiga koje još nisu objavljene.

Tanjug/Tara Radovanović

Pištalo je izrazio zadovoljstvo što se tradicija legata u Narodnoj biblioteci Srbije nastavlja.

– Naš fond je uvećan ovim značajnim opusom koji će pre svega biti na usluzi našim korisnicima – kazao je Pištalo.

YouTube/Muzej Jugoslavije

Zaostavština Bosiljke Kićevac-Popović (1932-2016), u nacionalnoj biblioteci brojaće oko 730 originalnih ilustracija za 53 knjige. U njenom legatu naći će se oko 400 ilustrovanih časopisa, blizu 40 ilustrovanih knjiga, 16 crteža i akvarela, 71 grafika sa raznim temama, 30 eks-librisa, 26 kataloga i pozivnica.

Tanjug/Tara Radovanović

Na uvid i korišćenje biće dostavljeni hemeroteka umetnice, fototeka, medijateka, različita dokumentacija, kao i rukopisi autobiografije i poezije. Umetnička zaostavština Bosiljke Kićevac-Popović pohranjivanjem u nacionalnoj biblioteci dobiće odgovarajuću profesionalnu obradu, zaštitu i čuvanje, a biće omogućena i veća komunikacija ove značajne građe sa javnošću, što će ujedno dati doprinos temeljnijem sagledavanju njene uloge i značaja u kontekstu istorije umetnosti, primenjene umetnosti i ilustracije knjige u Jugoslaviji i Srbiji.

Narodna biblioteka Srbije će u narednom periodu digitalizovati zaostavštinu Bosiljke Kićevac-Popović i prirediti izložbu posvećenu ovoj umetnici, što će pratiti odgovarajuća publikacija.

YouTube/Muzej Jugoslavije

Ana Popović Bodroža, viši kustos Kuće legata i ćerka Bosiljke Kićevac-Popović napominje da je odrasla u blizini Narodne biblioteke Srbije.

– Igrali smo se u detinjstvu u komšiluku biblioteke i vrlo rano u životu otkrili bogatstvo kulturne riznice u njoj. Posebna nam je čast što se rad moje majke seli baš u ovo zdanje. Bosa je uvek više verovala u rad nego u ceremonije i počasti. Legat je ideja mog brata Bojana Popovića koju sam podržala. Eto, danas smo dočekali da se ta ideja ostvari – rekla je Bodroža, dodajući da je njena majka uvek verovala u izreku Plinija starijeg: „Nijedan dan bez linije“.

Tanjug/Tara Radovanović

Bosiljka Kićevac-Popović ilustrovala je više od 170 knjiga za decu i omladinu za izdavačke kuće iz Jugoslavije, Srbije i sveta. Među njima su brojne ilustracije u boji, crno-bele, kao i vinjete za dečje čitanke i udžbenike na kojima su odrastale generacije, svetske i narodne bajke i pripovetke, romani za decu i odrasle.

Pročitajte još

Povremeno ili stalno, radila je ilustracije za dečje časopise „Zmaj“, „Poletarac“, „Politikin zabavnik“, „Mikijev zabavnik“, „Kekec“, „Mladi neven“ i mnogih drugih. U poznim godinama dosta se bavila ilustracijom za odrasle, romana – klasika književnosti u izdanju CID Podgorica. Često je i aktivno izlagala samostalno i predstavljala našu zemlju na raznim internacionalnim smotrama i izložbama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike