Narodna biblioteka Srbije obeležila 189. rođendan: Kulturno raskršće i čuvar kolektivnog sećanja

26.02.2021

11:08 >> 16:15

0

Autor: Dejan Ćirić

U planu je da se uvede nagrada za najbolju knjigu koju bi davali pisci koji najbolje znaju kako se stvara i vrednuje literatura

Narodna biblioteka Srbije obeležila 189. rođendan: Kulturno raskršće i čuvar kolektivnog sećanja
Copyright Narodna bibliotekaPrintscreen/GoogleMaps/MileCvetkovic

Povodom 189. rođendana Narodne biblioteke Srbije, danas je u njenom atrijumu održana Centralna manifestacija u okviru koje je nacionalna nagrada u oblasti bibliotekarstva „Janko Šafarik“ uručena Gordani Ðilas, bibliotekaru-savetniku Biblioteke Matice srpske.

Na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije okupljenima se obratila ministarka kulture i iniformisanja Maja Gojković, koja je podsetila da je NBS stvorena nakon obnavljanja srpske državnosti.

– Narodna biblioteka nije samo čuvar našeg kolektivnog sećanja, već i autentični savremenik. Trajući skoro dva veka, Narodna biblioteka podjednako sa državom, učestvovala je u svim njenim usponima i zajedno delila teška vremena. Ovde, u biblioteci, čuvaju se neprocenjivi rukopisi naše nacionalne i kulturne baštine, koji nam pomažu da sagledavajući ono što smo bili i što smo sada, postavimo bolje temelje za ono što ćemo biti – kazala je Gojkovićeva.

ATAImages/Miloš Tešić

Kako je naglasila, savremeno doba nameće Narodnoj biblioteci Srbije nove izazove, na prvom mestu digitalizaciju građe i popularizaciju čitanja kod mlađe publike.

– Srbija zaslužuje i treba da ima centralnu ustanovu koja vodi računa o tradiciji i istovremeno prati savremene trendove u bibliotekarstvu. Dolazak gospodina Vladimira Pištala, jednog od naših najvećih književnika današnjice na čelo ove prestižne institucije, veliki je podsticaj za njen dalji razvoj – istakla je Gojkovićeva.

Vladimir Pištalo, v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije, izjavio je da ta biblioteka nije samo čitaonica.

– Ona je kulturno raskršće. Ona našu kulturu predstavlja inostranstvu. Strane kulture biblioteka predstavlja Srbiji. Ne bismo želeli da ijedan važan pisac dođe u Srbiju a da ne bude predstavljen u Narodnoj biblioteci. Planiramo da uvedemo nagradu za najbolju knjigu koju bi davali pisci koji najbolje znaju kako se stvara i vrednuje literatura – kazao je Pištalo.

YouTube/Printscreen

Istakao je da je jedna od želja tima koji predvodi veća prisutnost u radu biblioteka u čitavoj Srbiji.

– Među naše prioritete spada i unapređenje sajta Biblioteke, dugogodišnji projekat izgradnje depoa (predlog za arhitektonsko rešenje će biti kompletiran danas ili u ponedeljak), i zaštita starih i vrednih knjiga. Potrebno nam je više laboratorija za restauraciju. Knjige koje propadnu, propale su zauvek. Nikakav ružičasti horizont u budućnosti ne može ih zaštititi za nas – ističe Pištalo.

Na rođendan Narodne biblioteke Srbije svoju reč biblioteci daruje po jedan istaknuti poslenik naše kulture. Ove godine to je bio Vladan Matijević.

Pročitajte još

U čast rođendana Narodne biblioteke Srbije otvorena je izložba „Reka koja spaja: Dunav na grafikama iz fonda Narodne biblioteke Srbije” i upriličen književni razgovor sa nagrađivanim piscem Enesom Halilovićem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike