„Zakorači u našu priču“: Izložba najlepših radova ilustratora dečjih knjiga

05.03.2021

07:28 >> 10:08

0

Autor: Dejan Ćirić

Postavka će biti otvorena 9. marta u 19 časova u SKC Novi Beograd

„Zakorači u našu priču“: Izložba najlepših radova ilustratora dečjih knjiga
Copyright Promo

Dvadeset pet ilustratora iz Srbije izlaže preko 70 ilustracija za decu. Koloriti, kompozicija, simbolika, primena, crtež, misaoni proces… Sve su to svakodnevni izazovi viteštva čije je osnovno oružje intelekt i pribor za crtanje i slikanje. Svako od nas sa umetničkih fakulteta može biti taj vitez, ali da li se svako odluči na tako hrabar korak? – navodi se u saopštenju povodom predstojeće izložbe u kome se još ističe i sledeće:

– Naša grupa se bavi ilustracijom za decu individualno prema prirodi tog posla, koji je introvertan i usamljen, ali se okupljamo i oko ideje koja motiviše da radimo svoj posao što edukativnije i estetski odgovarajuće za dečji uzrast. Ovom izložbom bi pokazali nešto u šta verujemo, nešto što bi značilo deci, roditeljima i ljubiteljima umetnosti da se time okruže kako u knjigama, tako i, u ovom slučaju, u galerijskom prostoru. Profesija sa nazivom ilustracija knjige često se i usko vezuje sa grafičkim dizajnom, ali mi želimo da pokažemo simboliku i dekorativnost, kao i narativnost, a ne samo simboliku i značenje kojom se dizajn zapravo najviše bavi i publici dočaramo tu različitost. Pokazati delikatno odabranim radovima šta je to narativ, kako nastaje, čemu služi u današnje, veoma vizuelno prezasićeno i snažno vreme. Koje su prave vrednosti u poslu i na šta pristajemo kada počinjemo da ilustrujemo knjigu? Veliko pitanje na koje će odgovoriti ovaj izbor radova.

Promo

Učesnici izložbe su: Maja Veselinović, Marina Veselinović, Aleksa Jovanović, Biljana Mihajlović, Darko Grkinić, Bob Živković, Bojana Stojanović, Aleksandar Zolotić, Rajko Čučak, Darko Dacović, Dragana Kuprešanin, Milica Radosavljević (Lini Colmard), Jelena Vitorović, Andrijana Vasić, Olivera Inđić, Tijana Knežević, Marica Kicušić, Kosta Milovanović, Srđan Jerković, Ana Petrović, Dušan Pavlić, Marija Miladinović, Mihajlo Vojnović, Nada Serafimović i Nenad Krstić.

Pročitajte još

Postavka će biti otvorena 9. marta u 19 časova u SKC Novi Beograd. Sledeća je od 9.4. do 4.5. u KC Grocka u Rančićevoj Kući sa istim sastavom radova, radionicom za decu i suvenirskom prodajom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike