Nove misterije oko čuvenog dela Leonarda da Vinčija: Da li će svet ponovo videti najskuplju sliku svih vremena?

16.10.2022

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Delo „Salvator Mundi“ prodato je za 450 miliona dolara i pretpostavlja se da se nalazi u vlasništvu prestolonaslednika Saudijske Arabije

Nove misterije oko čuvenog dela Leonarda da Vinčija: Da li će svet ponovo videti najskuplju sliku svih vremena?
Copyright Slika "Salvator Mundi"/Profimedia

Najskuplje umetničko delo na planeti, kojim je svet umetnosti decenijama zadivljen, moglo bi ponovo da ugleda svetlost dana. Britanski profesor pozvan je u Saudijsku Arabiju da prouči sliku „Salvator MundiLeonarda da Vinčija, koja nije viđena u javnosti otkad je, pre pet godina, prodata za rekordnih 450 miliona dolara, piše Tajm, prenosi Jutarnji list.

Martin Kemp bio je jedan od najznačajnijih ljudi koji su sliku pripisali Leonardu, pre nego što je prodata na aukciji. Rekao je da je bilo pokušaja, koji su uključivali sigurnosne službe, kako bi ga odveli u Saudijsku Arabiju u koju nije hteo da ide zbog „nedela saudijskog režima“, ali bi ipak razmislio o odlasku ako bi to značilo da će ovo remek-delo ponovo postati vidljivo za javnost.

Slika “Salvator Mundi”/Profimedia
 

U knjizi „Izgubljeni Leonardo“ otkriveno je da je slika prvobitno kupljena 2005. godine za samo 1.175 dolara, a njena prodaja u Njujorku označila je njen meteorski uspon. Nakon značajnih konzervatorskih radova, predstavljena je na izložbi Nacionalne galerije u Londonu 2011. godine, a u katalogu je opisana kao nesumnjivo Da Vinčijevo delo.

U svetu umetnosti pojavile su se sumnje da su sliku naslikali Leonardovi učenici ili neki drugi umetnik zbog lošijeg kvaliteta u poređenju sa Mona Lizom. Nakon prodaje 2017. godine, sliku više niko nije video, a kasnije je objavljeno da je kupac prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman, koji nikada nije potvrdio vlasništvo.

Leonardo da Vinči/Profimedia
 

Kemp je profesor istorije umetnosti na Univerzitetu u Oksfordu i autor brojnih knjiga, uključujući „Život s Leonardom“. Za Tajm je rekao da je još uvek uveren da je „Salvator Mundi“ Da Vinčijev original, ali da ne može da bude siguran u potpunu autentičnost dela, niti da je svaki potez četkicom baš Leonardov, jer je slika prilično oštećena.

- Najbolja informacija koju vam mogu dati, a nije potpuno pouzdana, je da je slika zaista u vlasništvu Mohameda bin Salmana. Saudijska Arabija gradi umetničku galeriju koja bi trebala da bude gotova 2024. godine, bilo je pokušaja da me pridobiju da dođem da pogledam sliku. Malo sam oklevao iz očiglednih razloga - izjavio je Kemp.

Saudijska Arabija ulaže ogromna sredstva u kulturne institucije, a prostrani kompleks Wadi AlFann na severozapadu zemlje trebalo bi da bude otvoren sledeće godine.

Slika “Salvator Mundi”/Profimedia
 

Pojavljivanje „Spasioca sveta“ ponovo će pokrenuti rasprave o njegovom poreklu. Pariski Luvr je pre tri godine održao izložbu na kojoj su hteli da izlože ovo delo zajedno sa Mona Lizom, ali dogovor je propao jer su kustosi u potpis slike hteli da stave natpis „Leonardo - uz minimalan doprinos njegovih pomoćnika“.

Kemp je pojasnio da je slika u boljem stanju od Leonardove freske „Tajna večera“, a brojni činioci su ga uverili da se radi uglavnom o njegovu delu. Jedan od značajnijih je takozvana „vortex“ frizura koja ukazuje na Leonardov rad, kao i detalji na kristalnoj kugli.

- Slika je složena popunjavanjem izgubljenih mesta prilično mudro. Uveren sam da je to Leonardov original. Možda je učeniku dodelio slikanje geometrijskih motiva na svešteničkoj odori jer se radi o ponavljanju motiva koje je mogao da naslika i učenik - zaključio je Kemp.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike