Večita rokenrol princeza na Kalemegdanu: Otvorena izložba "Magi - Kad krenem ka" (FOTO)

27.04.2024

09:40

0

Neke fotografije su prvi put izložene javnosti

Večita rokenrol princeza na Kalemegdanu: Otvorena izložba "Magi - Kad krenem ka" (FOTO)
Izložba "Magi - Kad krenem ka" na Kalemegdanu - Copyright Tanjug/Marko Đoković

Izložba fotografija "Magi - Kad krenem ka", posvećena muzičarki Margiti Magi Stefanović (1959-2002), otvorena je na platou ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”.

Tanjug/Marko Đoković
 

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić otvorila je izložbu čiji su autori Zorica Kojić i Dragan Ambrozić i koju čini 113 fotografija koje su načinili Goranka Matić, Srđan Vejvoda, Goran Vejvoda i Aleksandar Kujučev.

Mnoge fotografije prvi put pred javnošću

Među fotografijama mnoge prvi put javno daju novi uvid u život i karijeru Stefanović, a pokrivaju razdoblje pre njenog ulaska kao klavijaturistkinje u Katarinu II 1982, do poslednjeg albuma rok grupe kasnije preimenovane u Ekatarina Velika “Neko nas posmatra” iz 1993. godine.

Kojić je istakla da su izložene "fantastične fotografije na kojima je Margita, Katarina II i Ekatarina Velika (EKV), iz perioda najveće slave".

Tanjug/Marko Đoković
 

Prema njenim rečima, EKV je bio "veliki, veličanstveni jugoslovenski bend", a Stefanović je bila "važan deo tog sastava i oličavala je suštinu ženskog principa novog talasa".

- Inspirisala nas je ne samo njena lepota i harizma, nego i pamet i ogroman talenat koji je ova mlada žena imala, a sve je predala muzici, iz sveg srca - naglasila je Kojić.

Mali gradski susret koji je trajao 20 godina

Matić je primetila da bi danas Stefanović imala 60 godina, ali da je, pošto se "sticajem okolnosti njen život završio ranije", pamtimo kao lepu i mladu.

Matić se prisetila da je upoznala Stefanović krećući se u krugu umentika oko Studentskog kulturnog centra, "gde se sve dešavalo" početkom osamdesetih godina.

Tanjug/Marko Đoković
 

- To nisam doživljavala kao nešta posebno, nego sticaj okolnosti. Ja se bavim fotografijom, a oni muzikom i imamo slična zanimanja za razne stvari - navela je umetnica.

Matić je poručila da će fotografije posetiocima pokazati njihov "mali gradski susret koji je trajao 20 godina".

Nije želela da joj se ne vidi lice na fotografijama

Kujučev je rekao da se sa Stefanović video prvi i jedini put na foto sesiji za album EKV "Neko nas posmatra", što je bilo njegovo vatreno krštenje, pošto nikad ranije nije radio omot za ploču i imao je tremu.

Tanjug/Marko Đoković
 

- To je pojačao Magin zahtev da joj se ne vidi lice na fotografijama. Morao sam da nađem kreativni način da ispoštujem tu želju. Sada, posle više od 30 godina mi se jako sviđaju fotografije. Ostalo mi je kao divna uspomena - rekao je Kujučev.

Ambrozić je rekao da je izložbu organizovana povodom 60 godina DOB-a, kao prvi u nizu događaja, i dodao da je pokrenuta inicijativa za postavljenje spomenika gitaristi i pevaču Šarla Akrobate i Ekatarine Velike Milanu Mladenoviću (1958-1994).

Tanjug/Marko Đoković
 

Na otvaranju izložbe, koja traje do 24. maja, pesmu "Radostan dan" Katarine II izveo je dečiji hor Bojane Vunturišević, a nastupila je i pop pevačica Natali sa akustičnom gitarom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike