Konačna presuda za čuveno remek-delo: Šta je prodato za 450 miliona dolara?

22.11.2021

14:05

0

U novembru 2017. godine sliku, koja se vodila kao autentični Leonardo, kupio je saudijski ministar kulture, princ Bader bin Abdullah

Konačna presuda za čuveno remek-delo: Šta je prodato za 450 miliona dolara?
Copyright Profimedia

Izgleda da su kustosi iz muzeja Prado u Madridu doneli konačnu presudu slici "Salvator Mundi". Ovo delo je, od trenutka kada se pojavilo, izazvalo brojne kontroverze i rasprave o tome da li je reč o pravom Leonardu da Vinčiju.

U novembru 2017. godine sliku, koja se vodila kao autentični Leonardo, kupio je saudijski ministar kulture, princ Bader bin Abdullah za rekordnih 450 miliona dolara.

Ipak, kustosi iz Prada ne slažu se sa kolegama i svim ekspertima koji su tvrdili da je „Salvator Mundi“ originalno delo čuvenog renesansnog umetnika.

Slika "Salvator Mundi"/Profimedia
 

U katalogu izložbe u Pradu pod nazivom "Leonardo i kopije Mona Lize", koja se može videti u Madridu do 23. januara 2022. i koja se fokusira na kopiju „Mona Lize“ iz tog muzeja, ali se bavi i verzijama drugih Leonardovih dela, dovedena je u pitanje autentičnost saudijske slike što je ujedno i najoštrija kritika od strane jednog vodećeg muzeja.

Ocena Prada zabeležena je u popisu dela u kojem se ta slika vodi kao rad "pripisan radionici ili autorizovan ili nadziran od strane Leonarda" i to pod nazivom „Kokova verzija“ budući da ju je 1900. godine kupio Francis Kok iz Londona.

Kustoskinja iz muzeja Prado Ana Gonzales Mozo komentariše u svom tekstu da neki stručnjaci smatraju da je postojao danas izgubljeni prototip slike, dok drugi misle da je Kokova verzija "o kojoj se mnogo raspravljalo" original.

Međutim, ona tvrdi da "ne postoji Leonardov prototip". Mozo ističe da je još jedna kopija slike „Salvator Mundi“, takozvana „Ganajeva verzija“ (1505-15), najbliža Leonardovom izgubljenom originalu.

Leonardo da Vinči/Profimedia
 

Nabavio ju je markiz de Ganaj 1939. godine, prodata je 1999. i sada se nalazi u anonimnoj privatnoj kolekciji. Kustoskinja tvrdi da je vešt umetnik iz Leonardove radionice koji je naslikao Ganajevu verziju slike „Salvator Mundi“ takođe odgovoran i za ranu kopiju „Mona Lize“ (1507-16), koja se čuva u ovom muzeju.

Zanimljivo je da je u katalogu reprodukovana Ganajeva verizija preko cele stranice, dok uopšte nema ilustracije Kokove verzije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: B92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike