Svi pričaju o Mona Lizi i torti: Otkrivena pozadina skandala u Luvru (FOTO/VIDEO)

31.05.2022

10:45

0

Vandal je u galeriju u kojoj je izloženo remek-delo Leonarda da Vinčija ušao u invalidskim kolicima i sa perikom na glavi

Svi pričaju o Mona Lizi i torti: Otkrivena pozadina skandala u Luvru (FOTO/VIDEO)
Tan2022-5-30_15394462_0 - Copyright Tanjug/@Klevisl007 via AP

Čovek koji se sumnjiči da je bacio tortu na Mona Lizu u francuskom muzeju Luvr tvrdi da je njegov cilj bio podizanje ekološke svesti ljudi.

U snimku koji se pojavio na društvenim mrežama nakon što je torta bačena na ovo remek-delo Leonarda da Vinčija, vidi se muškarac kog obezbeđenje pokušava da savlada i izvede iz galerije.

On na francuskom u tom trenutku uzvikuje: "Postoje ljudi koji uništavaju Zemlju. Umetnici, mislite na Zemlju. Zato sam ovo uradio. Mislite na planetu".

 

 

Osumnjičeni, koji je identifikovan kao 36-godišnji muškarac, navodno je kasnije uhapšen i smešten pod psihijatrijski nadzor, piše Art News, a iz muzeja su se zahvalili nadležnim službama.

"Muzej pozdravlja profesionalizam agenata koji su odmah reagovali nakon ovog incidenta", saopštili su iz Luvra.

Vandal je u galeriju u kojoj je izložena Mona Liza ušao u invalidskim kolicima i sa perikom na glavi. Na sliku je bacio tortu, ali ju je spasilo zaštitno staklo, a istog trenutka reagovali su radnici obezbeđenja.

Mona Liza je jedna od najvrednijih slika na svetu, koja je pre pandemije Luvru dovodila blizu 30.000 posetilaca svakog dana.

I ranije je bilo pokušaja da se vandalizuje u svrhu protesta, pa je tako 1974. kada je bila na gostujućoj izložbi u Nacionalnom muzeju umetnosti u Tokiju, jedna žena bojom u spreju isprskala sliku, kako bi istakla nedostatak brige javnih institucija prema posetiocima sa različitim oblikom invaliditeta.

Profimedia
 

Jedan čovek na nju je pedesetih godina prošlog veka bacio sumpornu kiselinu, a jedan student iz Bolivije gađao ju je kamenom.

Delo, koje je nastalo između 1503. i 1519. godine, čak je jednom prilikom ukradeno (1911), a pronađeno je tek tri godine kasnije kod jednog prodavca umetnina u Firenci.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike