Nove Da Vinčijeve tajne: Šta su krile oči slavnog umetnika

05.08.2022

07:30

0

Takvo stanje ima neuobičajenu prednost, posebno ako ste slikar

Nove Da Vinčijeve tajne: Šta su krile oči slavnog umetnika
Copyright Leonardo da Vinči/Profimedia

Kako je Leonardo da Vinči mogao da prikaže trodimenzionalne scene sa takvom preciznošću? Pored slikara kao što su Rembrant, Pikaso i Barbieri, možda je i Leonardo da Vinči imao neuobičajeno stanje očiju.

Strabizam je nepravilan položaj očiju pri kome očne osovine nisu paralelne. U zavisnosti od položaja očiju razlikujemo četiri vrste strabizma. Ovo može izazvati dvostruki vid, ali mozak zanemaruje bilo koji vizuelni unos koji dolazi iz nepravilnog oka. Strabizam se može lečiti naočarima, vežbama za oči, ili operacijom očnih mišića.

Leonardo da Vinči/Profimedia
 

Međutim, ovo stanje ima neuobičajenu prednost, posebno ako ste slikar. To je zato što nesposobnost očiju da rade „u tandemu“, kako bi stvorili integrisani pogled na svet, rezultira ograničenom percepcijom dubine.

Ovo zvuči izuzetno problematično sa umetničke tačke gledišta, ali to znači da ljudi sa ovim stanjem očiju moraju da koriste druge alate. U suštini, oni opažaju prostor oko sebe drugačije od drugih ljudi, što je prilično zgodno ako želite da prebacite trodimenzionalni objekat na dvodimenzionalnu podlogu. Ovo je možda i razlog zašto je strabizam zastupljeniji kod slikara nego uopšte kod stanovništva.

Neki neurobiolozi veruju da je Rembrant imao egzotropiju, što znači da dok je jedno oko fiksirano na određenu tačku, drugo nepravilo gleda sa strane. Moguće je da je ovakvo stanje igralo glavnu ulogu u igri svetlosti i tame koja se može videti na Rembrantovim slikama. Istraživači sa Univerziteta u Londonu veruju da imaju dokaze koji ukazuju da je i Leonardo da Vinči imao sličan problem.

Leonardo da Vinči/Profimedia
 

Prva prepreka sa kojom su se suočili bila je Da Vinčijeva averzija prema autoportretima. Zato su naučnici odabrali njegove radove od vremena kada je bio učenik, pa do starih dana. Zatim su krugove i elipse postavljali na zenice, šarenice i na očne kapke na svakoj slici kako bi izmerili srednje poravnanje pogleda. Iz ovoga sugerišu da je slavni umetnik imao povremenu egzotropiju.

Međutim, postoje ograničenja u samoj studiji. Najočiglednije je to što portreti nisu nužno samog Leonarda. Osim toga, tim nije izmerio portrete nastale od drugih umetnika. Na taj način naučnici bi mogli da saznaju da li je Da Vinči samo slikao na taj način, ili su njegovi radovi odraz njega samog.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike