Misterija grobnog mesta Leonarda da Vinčija: Gde je sahranjen čuveni umetnik? (FOTO)

25.09.2022

16:30

0

Prilikom iskopavanja grobnice 1863. godine u dvorcu Amboaz, pronađen je skelet za koji se verovalo da pripada slavnom geniju. Međutim, poslednjih godina se sve češće čuje da nekoliko novčića ne dokazuju ništa.

Misterija grobnog mesta Leonarda da Vinčija: Gde je sahranjen čuveni umetnik? (FOTO)
profimedia-0430477695 - Copyright Grob Leonarda da Vinčija/Profimedia

Leonardo da Vinči se smatra jednim od najvećih genija koji su ikada živeli. Iako ga većina prepoznaje kao čuvenog slikara, istina je da je doprineo čovečanstvu mnogo više svojim pronalascima nego portretima dama i slikama sa religioznom tematikom.

Leonardo da Vinči/Profimedia
 

Popularnost koju je stekao još za života je nastavila da raste i nakon njegove smrti, a malo poznati detalji iz njegovog privatnog života predstavljaju misteriju koja privlači pažnju. Jedna od tih misterija je i gde je sahranjen.

Prema njegovoj želji, posmrtni ostaci Leonarda da Vinčija položeni su u crkvi dvorca Amboaz, maja 1519. godine. Međutim, usled nekoliko verskih sukoba koje je Francuska doživela tokom druge polovine 16. veka, kapela je srušena. U naredna tri veka situacija se nije mnogo poboljšala, a početkom 19. veka ona je i dalje bila u ruševinama, dok su podaci o tačnoj lokaciji groba Leonarda da Vunčija zauvek izgubljeni.

Leonardo da Vinči/Profimedia
 

Nakon početne ideje da se dom francuskih kraljeva u dolini reke Loare u potpunosti obnovi, započeta su i iskopavanja 1863. godine koja su otkrila skelet sa francuskim i italijanskim novčićima koji su bili u upotrebi za vreme vladavine kralja Fransoa I od Francuske. Nagađanja su odmah počela i svi su se složili da to mora biti grob čuvenog umetnika.  

Kosti su prenete naknadno u novu grobnicu, u kapelu Svetog Huberta u dvorcu Amboaz, i od tada brojni turisti i ljubitelji Leonardovih dela hrle da je posete. Međutim, poslednjih godina naučnici su se zapitali - da li su njegovi posmrtni ostaci zaista otkriveni? Stoga su rešili da pokrenu projekat i da uz pomoć savremenih i pouzdanih metoda utvrde identitet ostataka.

Leonardo da Vinči/Profimedia
 

Cilj DNK projekta Leonarda da Vinčija je da uporedi DNK profil ostataka iz grobnice sa profilima njegovih poznatih rođaka - kako bi se konačno utvrdilo da li posmrtni ostaci iz Amboaza zaista pripadaju renesansnom geniju.

Da bi to uradio, tim će prikupiti uzorke papira u potrazi za otiscima prstiju i DNK prisutnim u ostacima prašine na njegovim stvarima koje su do danas preživele, dok će druga grupa koristiti georadar da locira grob njegovog oca i drugih rođaka.

Pored provere ostataka, inicijativa takođe ima za cilj da analizira uzorke dobijene iz javnih i privatnih kolekcija drugih renesansnih umetničkih dela, istražujući, na primer, mikrobnu floru prisutnu na ostarelim platnima.

Profimedia
 

Takođe, kroz kompletno sekvencioniranje genoma, istraživači nastoje da bace novo svetlo na Da Vinčijev izuzetan talenat i dobiju podatke o njegovoj fizionomiji - što omogućava preciznu rekonstrukciju njegovog lica.

Dok rezultati ne budu gotovi, i dalje možemo da se divimo njegovoj umetnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike