Saradnici "škaljarskog klana" drogu plaćali luksuznim automobilima: Slali ih širom regiona

18.11.2021

10:51

0

Za komunikaciju koristili aplikaciju Anom, koju je osmislio FBI

Saradnici "škaljarskog klana" drogu plaćali luksuznim automobilima: Slali ih širom regiona
BMW iX - Copyright Profimedia

Osumnjičeni u akciji “Transporter”, koja je prekjuče sprovedena na području BiH, uhapšeni su jer su, između ostalog, za komunikaciju koristili aplikaciju Anom, koju je osmislio FBI i zahvaljujući kojoj je uhapsio brojne kriminalce širom sveta. Kako pišu bosanski mediji, istragom je utvrđeno da su članovi kriminalne grupe nabavljali skupocena vozila, koja su dalje slali za Crnu Goru, Kosovo i Albaniju, i tako plaćali naručenu drogu.

Ova akcija, kako su pisali tamošnji mediji, povezuje se sa hapšenjem škaljarca Miloša Roganovića.

Izvor uključen u istragu, pojasnio je da su osumnjičeni, osim aplikacije Anom koristili i aplikaciju Sky, koju su koristili i brojni kriminalci iz regiona.

U akciji Transporter uhapšeni su Bojan Cvijetić, nekadašnji savetnik Dragana Mektića u Ministarstvu sigurnosti BiH, zatim Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, suspendovani inspektor MUP-a RS-a Mladen Milovanović, Ivan Jurić, Tijana Stojanović, Dragan Kresojević, Siniša Bačić i Igor Knežević, a akcijom su obuhvaćeni i Petar Dukić i Radislav Tešić, koji su izbegli hapšenje.

Akciju su izveli pripadnici Uprave za organizovani za organizovani i teški kriminalitet. U utorak su zaplenili 303 kilograma marihuane, vredne oko 1,2 miliona maraka. Droga je pronađena u kombiju, koji je povezan s Petrom Dukićem.

Policijski izvor otkriva da je kriminalna grupa razbijena i da su prikupljeni brojni dokazi protiv njih.

- Upravo dekripcijom aplikacije Sky i Anom policija je prikupila dovoljno dokaza o načinu rada, ali i o tome ko je i kakvu ulogu imao u ovoj kriminalnoj grupi - pojašnjava izvor.

Za sada je utvrđeno da je na čelu grupe bio Bojan Cvijetić, a ispod njega u strukturi su bili Dukić, Rađević i Nikolić, dok su ostali uglavnom imali ulogu kurira.

- Nabavljali su skupocena vozila, koja su dalje slali za Crnu Goru, Kosovo i Albaniju, i tako plaćali naručenu drogu. Uglavnom se radilo o luksuznim vozilima i terencima, čije su cene prelazile i 60.000 evra - kaže izvor blizak istrazi.

Profimedia
 

Drogu su najčešće nabavljali u Crnoj Gori, Albaniji i Kosovu, zatim je prevozili u BiH, te je dalje krijumčarili prema Hrvatskoj i zemljama Evropske unije.

Tokom istrage, policija je prikupila informacije da su se trgovinom droge bavili još od 2019. godine i da se sumnja da su zaradili ogromne količine novca.

- Utvrđeno je da su novac zarađen od trgovine narkoticima pokušavali ubaciti u legalne tokove. Sumnja se da su novac ‘prali’ preko svojih firmi, ali i kupovinom i prodajom skupocenih vozila i nekretnina - ističe pomenuti izvor.

Zbog toga, policija je u utorak i sredu oduzela veći broj skupocenih automobila za koje se sumnja da su služili za “pranje” novca.

U narednom periodu će najverovatnije biti pokrenuta i finansijska istraga protiv osumnjičenih. Nakon kriminalističke obrade svi uhapšeni su predati u nadležnost Tužilaštva BiH, po čijem nalogu je akcija i provedena.

U sklopu akcije pretreseno je i 20 lokacija u više gradova i tom prilikom pronađeni su brojni dokazi.

Među uhapšenim je suspendovani inspektor Milovanović, koji je pre par meseci uhapšen u centru Banje Luke zbog sumnje da je pomagao u skrivanju Milošu Božoviću, pripadniku škaljarskog klana.

Hapšenje u ovoj akciji za sada je izbegao Petar Dukić. Reč je o osobi koja je ranije više puta hapšena zbog krađe automobila, a zadnji put je priveden zbog toga što se Božović krio u njegovoj kući.

Kako funkcioniše aplikacija Anom

FBI je godinama tajno vodio i kontrolisao kriptovanu aplikaciju za komunikaciju zvanu Anom, koju koriste kriminalci širom sveta, kako bi prikupljao poruke koje razmenjuju i nadgledao svu njihovu aktivnost. Prikupljeno je više od 20 miliona poruka na više od 11.800 uređaja koje su koristili kriminalci.

Preko svog svedoka-saradnika FBI je Anom prvo podmetnuo kriminalcima u Austriji kao novu, šifrovanu komunikaciju koju niko ne može da prati, prisluškuje i “uđe u nju”. Skidanje aplikacije se ogromnom brzinom raširilo po ovoj zemlji, a onda vrlo brzo i šire. Ni ne sluteći šta se dešava, više od 10.000 kriminalaca iz više od 90 zemalja skinuli su aplikaciju Anom, a kako je objavljeno, ovu aplikaciju najviše su koristili mafijaši iz Nemačke, Španije i Srbije. Na kraju je stigla i u BiH.

“Anom” je jedino mogao da bude instaliran na telefonima koji su kupljeni na crnom tržištu. Sa tih telefona nije bilo moguće obavljati pozive niti slati mejlove, a komunikacija se vršila isključivo porukama između onih koji su takođe imali ovu aplikaciju. Tako je bilo potrebno da kriminalac poznaje drugog kriminalca kako bi uopšte mogao da dođe do telefona sa ovom aplikacijom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike