Laza Bombaš štrajkuje glađu u zatvoru: Uzima samo vodu, smršao 20 kilograma, a u sudnicu ga doveli krvavog!

11.11.2022

07:30

0

Milan Lazarević štrajkuje više od mesec dana, a dok su ga vodili u Specijalni sud pao i povredio lice

Laza Bombaš štrajkuje glađu u zatvoru: Uzima samo vodu, smršao 20 kilograma, a u sudnicu ga doveli krvavog!
Milan Lazarević zvani Laza bombaš - Copyright Printcsreen/Mup

Milan Lazarević (41), poznatiji kao Laza Bombaš, inače vođa "valjevske grupe", optužene za ubistvo Željka Đedovića 2009. godine, iznudu, nedozvoljeno držanje oružja i falsifikovanje dokumenata, kako 24sedam saznaje, štrajkuje glađu u Centralnom zatvoru u Beogradu više od mese dana. On, naime, smatra da ga je sudija Svetlana Aleksić nezakonito pritvorila, a uhapšen je 5. oktobra u okolini Uba.

Lazarević, kako saznajemo, uzima samo vodu i smršao je čak 20 kilograma. U ponedeljak, dok su ga vodili u Specijalni sud, pao je i povredio lice. Sudija Svetlana Aleksić naredila je potom da mu se ukaže pomoć u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, pošto je bio krvav i nije mogao da govori.

Posle ukazane lekarske pomoći, Lazarević je vraćen na suđenje, gde mu je kratko saopšteno da ima novog branioca po službenoj dužnosti. Advokat je tražio vreme od dve godine kako bi se spremio za suđenje, ali mu je sudija dala rok od tri nedelje.

Niko od sudskih pregovarača, inače, nije dolazio u CZ da ubedi Lazarevića da prestane sa štrajkom i počne da uzima hranu.

Prvi put Laza Bombaš je uhapšen 2009. godine i u pritvoru je proveo sedam i po godina. Pušten je potom u kućni pritvor uz nanogvicu i branio se sa slobode. Sa poslednjeg suđenja izašao je iz sudnice, jer je rekao sudiji da mu je loše. Otišao je navodno kod lekara i više se u sud nije vraćao. Sudija je, potom, naredila da ga pritvore. Uhapšen je u okolini Uba 5. oktobra i određen mu je pritvor.

Svi skandali Zorana Jeličića

Devetorici članova "valjevske grupe“ sudi se punih 13 godina. Za to vreme promenjene su četiri sudije, odloženo je u proseku svako drugo suđenje, a nije doneta nijedna presuda koja se odnosi na celu grupu.

Suđenje sve vreme prate mnogobrojne kontroverze, kršenje zakona i drugi proceduralni propusti, kao i ekscesi koje je uglavnom priređivao optuženi Zoran Jeličić. Podneto je i više od 250 zahteva za izuzeće koji su se odnosili kako na prethodno, tako i na veće koje trenutno sudi.

MUP
Zoran Jeličić

Jeličić je bio u bekstvu i za njim je raspisana poternica kad je u maju prošle godine napustio stan u kom je bio u kućnom pritvoru sa elektronskim nadzorom. On je ponovo uhapšen 12. oktobra, samo nedelju dana posle Lazarevića.

Tokom sudskog postupka Jeličić je pokušao sebi da prereže vrat u sudnici, mokrio je pred sudskim većem i udario branioca koji mu je postavljen po službenoj dužnosti, a potom je sudiji poslao pismo u kome joj preti smrću. Drugo preteće pismo poslao je u novembru prošle godine i to iz bekstva.

On je, pored ostalog, u pismu pisanom rukom naveo da ga je sudija Aleksić, zbog nezakonitog postupanja primorala da donese tešku odluku - da je ubije i da će sve učiniti da tako bude.

Ubistvo iz osvete

Tužilaštvo, da podsetimo, tvrdi da je Valjevac Milan Lazarević organizovao kriminalnu grupu. Zoran Jeličić tereti se da je, po nalogu Lazarevića, maskiran kao policajac ubio njihovog kriminalnog suparnika Željka Đedovića 2009. godine ispred sportske hale u Valjevu. Policajac koji im je dao svoju uniformu takođe je optužen u ovom postupku. Motiv ubistva je osveta, prema navodima optužnice, jer se Đedoviću sudilo za pokušaj ubistva Lazarevića.

Grupi se, osim za ubistvo, sudi i za reketiranje preduzetnika u Valjevu. Tužilac Jovica Jovanović u optužnici opisuje jednu od situacija u kojoj je Lazarević vlasniku kafane tražio novac, ali i da njegove saradnike zaposli kao obezbeđenje rečima: "Kerovi su gladni, treba ih nahraniti“.

Printscreen/Youtube/b92/Rudar7
Nebojša Joksović

Suđenje je počelo u aprilu 2010. Optuženi su na suđenju negirali krivicu. Tvrdili su da je Đedovića ubio Nebojša Joksović, svedok-saradnik u postupku protiv narko-bosa Darka Šarića.

Petorici optuženih sudilo se u posebnom postupku, a sudija Aleksandar Trešnjev presudio im je 2017. godine. Apelacioni sud je ove presude ukinuo naredne godine, pa se njima sada sudi sa ostatkom grupe.

Pošto je Trešnjev premešten iz odeljenja za organizovani kriminal, slučaj je preuzela sudija Svetlana Aleksić. Njeno izuzeće više puta su tražili advokati odbrane optužujući je za veze sa Joksovićem. Ovi zahtevi su im svaki put odbijeni.

Četiri puta iznova

Početkom 2020. godine advokati su organizovali konferenciju za medije na kojoj su se požalili na dužinu trajanja postupka i kao razlog za to naveli nesposobnost suda, dok je Viši sud u Beogradu odgovorio da postupak toliko traje, jer je trećina ročišta odložena na zahtev advokata i optuženih.

Branioci mesecima unazad traže izuzeće sudije Svetlane Aleksić zbog, kako navode, očigledne pristrasnosti i učestalog kažnjavanja koje je odavno premašilo četiri miliona dinara.

Printcsreen/Mup
Milan Lazarević

O direktnoj zloupotrebi i kršenju zakona sudije Aleksić, advokati su više puta izveštavali javnost na konferencijama za medije, a kako kažu, sada opravdano sumnjaju i u nepristrasnost zamenika tužioca Jovice Jovanovića, koji uporno goni osumnjičene za krivično delo koje je posle 11 godina suđenja zastarelo.

Ovo suđenje obeležilo je i više promena predsedavajućih sudija, pa je tako prvobitni predsednik bila sudija Nada Zec, potom sudija Siniša Petrović, pa sudija Aleksandar Trešnjev, da bi zatim došla Svetlana Aleksić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike