Sekao vrat i mokrio u sudnici, udario branioca, dva puta sudiji pretio smrću, pa pobegao: Suđenje "valjevskoj grupi" puno skandala!

24.01.2022

07:00

1

Proces traje 12 godina, promenjena četiri veća, podneto 250 zahteva za izuzeće, a advokatii kažnjeni sa više od 4.000.000 dinara

Sekao vrat i mokrio u sudnici, udario branioca, dva puta sudiji pretio smrću, pa pobegao: Suđenje "valjevskoj grupi" puno skandala!
Milan Lazarević zvani Laza bombaš - Copyright Printcsreen/Mup

Devetorici članova takozvane „valjevske grupe“, optuženim za ubistvo, iznudu, nedozvoljeno držanje oružja i falsifikovanje dokumenata sudi se gotovo 12 godina. Za to vreme promenjene su četiri sudije, odloženo je u proseku svako drugo suđenje, a nije doneta nijedna presuda koja se odnosi na celu grupu. Nastavak ovog, najdužeg procesa ikad u Specijalnom sudu, zakazan je za danas i sutra.

Suđenje sve vreme prate mnogobrojne kontroverze, kršenje zakona i drugi proceduralni propusti, kao i ekscesi koje je uglavnom priređivao optuženi Zoran Jeličić. Podneto je i više od 250 zahteva za izuzeće koji su se odnosili kako na prethodno, tako i na veće koje trenutno sudi. 

Jeličić je u bekstvu i za njim je raspisana poternica kad je u maju prošle godine napustio stan u kom je bio u kućnom pritvoru sa elektronskim nadzorom. 

Tokom sudskog postupka Jeličić je pokušao sebi da prereže vrat u sudnici, mokrio je pred sudskim većem i udario branioca koji mu je postavljen po službenoj dužnosti, a potom je sudiji poslao pismo u kome joj preti smrću. Drugo preteće pismo poslao je u novembru prošle godine i to iz bekstva.

On je, pored ostalog, u pismu pisanom rukom naveo da ga je sudija Aleksić, zbog nezakonitog postupanja primorala da donese tešku odluku - da je ubije i da će sve učiniti da tako bude.

Sprema se "veliko finale"

„Sve ću učiniti da te ubijem. Znam da će te čuvati, ali te neće sačuvati. Kada te nađem, neću žaliti da poginem, samo da bih ti glave došao. Naoružao sam se dobro i uspeću da ti se osvetim za sve što si mi učinila. Od sada znaj da su ti polako odbrojani dani”, naveo je Jeličić u pismu upućenom sudiji Aleksić.

Ponovo je uputio pismo sudiji Svetlani Aleksić, ali i članu veća sudiji Siniši Petroviću. Naveo je da je doneo odluku i dobro se spremio za sve što sledi, kao i da se sprema "veliko finale njihovog druženja".

Zoran Jeličić Foto: MUP
 

„Od mene te niko neće sačuvati. Molio sam te i kumio da radiš po zakonu i ispraviš nepravdu koju su mi nanela, ali ti i dalje teraš po svome”, napisao je Jeličić u novom pismu upućenom sudiji Aleksić.

Nazivajući sudiju Petrovića pogrdnim imenima i optužujući ga za korupciju, Jeličić je upozorio ovog člana veća da mu se bliži kraj, jer će mu on stati na put.

Tužilaštvo, da podsetimo, tvrdi da je Valjevac Milan Lazarević organizovao kriminalnu grupu. Zoran Jeličić tereti se da je, po nalogu Lazarevića, maskiran kao policajac ubio njihovog kriminalnog suparnika Željka Đedovića 2009. godine ispred sportske hale u Valjevu. Policajac koji im je dao svoju uniformu takođe je optužen u ovom postupku. Motiv ubistva je osveta, prema navodima optužnice, budući da se Đedoviću sudilo za pokušaj ubistva Lazarevića.

Reketiranje preduzetnika

Grupi se, osim za ubistvo, sudi i za reketiranje preduzetnika u Valjevu. Tužilac Jovica Jovanović u optužnici opisuje jednu od situacija u kojoj je Lazarević vlasniku kafane tražio novac, ali i da njegove saradnike zaposli kao obezbeđenje rečima: „Kerovi su gladni, treba ih nahraniti“.

Suđenje je počelo u aprilu 2010. Optuženi su na suđenju negirali krivicu. Tvrdili su da je Đedovića ubio Nebojša Joksović, svedok-saradnik u postupku protiv narko-bosa Darka Šarića.

Petorici optuženih sudilo se u posebnom postupku, a sudija Aleksandar Trešnjev presudio im je 2017. godine. Apelacioni sud je ove presude ukinuo naredne godine, pa se njima sada sudi sa ostatkom grupe.

Pošto je Trešnjev premešten iz odeljenja za organizovani kriminal, slučaj je preuzela sudija Svetlana Aleksić. Njeno izuzeće više puta su tražili advokati odbrane optužujući je za veze sa Joksovićem. Ovi zahtevi su im svaki put odbijeni, a neki od optuženih su na ekstremne načine izražavali svoje nezadovoljstvo. Tako se Jeličić u novembru 2019. tokom suđenja posekao po vratu metalnim predmetom.

Početkom 2020. godine advokati su organizovali konferenciju za medije na kojoj su se požalili na dužinu trajanja postupka i kao razlog za to naveli nesposobnost suda, dok je Viši sud u Beogradu odgovorio da postupak toliko traje jer je trećina ročišta odložena na zahtev advokata i optuženih.

Zastarelo krivično delo

Branioci mesecima unazad traže izuzeće sudije Svetlane Aleksić zbog, kako navode, očigledne pristrasnosti i učestalog kažnjavanja koje je odavno premašilo četiri miliona dinara. 

O direktnoj zloupotrebi i kršenju zakona sudije Aleksić, advokati su više puta izveštavali javnost na konferencijama za medije, a kako kažu, sada opravdano sumnjaju i u nepristrasnost zamenika tužioca Jovice Jovanovića, koji uporno goni osumnjičene za krivično delo koje je posle 11 godina suđenja zastarelo.

Printcsreen/Mup
 

Prema Krivičnom zakoniku, ko organizuje grupu koja ima za cilj vršenje krivičnih dela za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna, ako zakonom za takvo organizovanje nije predviđena teža kazna, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina. "Valjevska grupa“ je "pala" u velikoj policijskoj akciji 2009. godine, a za zastaru je potrebno da prođe dva puta više vremena od maksimalne kazne koja se može izreći od trenutka počinjenog dela, što je u ovom slučaju 10 godina.

Sudija Svetlana Aleksić, kako su pisali mediji, zabranila je okrivljenima da angažuju svoje branioce, pošto im je prethodno dodelila advokata po službenoj dužnosti. Aleksić je odbila i da razreši advokate po službenoj dužnosti, iako su optuženi angažovali izabrane branioce.

Jedan od optuženih, Milan Miljanović podneo je krivičnu prijavu protiv advokata Dragiše Slijepčevića, koji je branilac po službenoj dužnosti, i sudije Svetlane Aleksić, zbog sumnje da postoji koruptivna veza između njih. Ono što je takođe zanimljivo jeste i da je TOK, nakon te krivične prijave, izdala policiji nalog za prikupljanje potrebnih obaveštenja, a TOK je pokrenuo i pretkrivični postupak i počeo sa prikupljanjem informacija.

Više puta ispočetka

Ovo suđenje obeležilo je i više promena predsedavajućih sudija, pa je tako prvobitni predsednik bila sudija Nada Zec, potom sudija Siniša Petrović, pa sudija Aleksandar Trešnjev, da bi zatim došla Svetlana Aleksić.

Kad je sudija Nada Zec otišla u Apelacioni sud, predsedavanje je preuzeo Siniša Petrović, a kada se stiglo do završnih reči i na pomolu bila presuda, sudija je tražio od predsednika suda da ga rastereti sa tog predmeta. Slučaj je ubrzo dospeo u veće kojim je predsedavao sudija Aleksandar Trešnjev, zbog čega je predmet formalno morao da krene ispočetka, iako je i Trešnjev bio član Petrovićevog veća.

Na volšeban način, posle izvesnog vremena i sudija Trešnjev je morao da napusti ovo veće jer je odlukom predsednika suda Aleksandra Stepanovića vraćen korak unazad, tačnije u krivično odeljenje Višeg suda, dok je na njegovo mesto došla sudija Aleksić. Suđenje je i tom trenutku, ponovo moralo da krene iznova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike