Ni nanogvica nije mogla da ih zaustavi: Oni su pobegli iz kućnog pritvora! Jedan sudiji poslao preteće pismo

07.02.2022

07:00

0

Među onima koji su se iz kućnog zatvora dočepali slobode su i Zoran Jeličić, Rašid Sakić, Nebojša Tubić Žabac i drugi

Ni nanogvica nije mogla da ih zaustavi: Oni su pobegli iz kućnog pritvora! Jedan sudiji poslao preteće pismo
Nebojša Tubić Žabac, Zoran Jeličić i Rašid Sakić pobegli su iz kućnog pritvora - Copyright Facebook/Rašid Sakić Youtube/Printscreen/Happy

Mera kućnog pritvora u Srbiji uvedena je pre desetak godina. Mnogim osumnjičenim za razna krivična dela, umesto zatvorskih rešetaka, omogućeno je da period do presude borave sa svojim najbližima u toplini svog doma. Postoji i kaznena mera kojom se ljudi upućuju da služe kaznu u kućnom zatvoru uz elektronski nadzor. Nekima je i to previše, pa reše da preseku ili slome nanogvicu ili jednostavno da išetaju iz kuće.

Među onima koji su se iz kućnog zatvora dočepali slobode su i Zoran Jeličić, pripadnik takozvane valjevske grupe, Rašid, sin poznatog pevača Sinana Sakića, Nebojša Tubić Žabac i drugi.

Suđenje "valjevskoj grupi" sve vreme prate mnogobrojne kontroverze, kršenje zakona i drugi proceduralni propusti, kao i ekscesi koje je uglavnom priređivao optuženi Zoran Jeličić. Podneto je i više od 250 zahteva za izuzeće koji su se odnosili kako na prethodno, tako i na veće koje trenutno sudi. 

Jeličić je u bekstvu i za njim je raspisana poternica kad je u maju prošle godine napustio stan u kom je bio u kućnom pritvoru sa elektronskim nadzorom. On je otkinuo nanogvicu i pobegao.

Tokom sudskog postupka, Jeličić je pokušao sebi da prereže vrat u sudnici, mokrio je pred sudskim većem i udario branioca koji mu je postavljen po službenoj dužnosti, a potom je sudiji poslao pismo u kome joj preti smrću. Drugo preteće pismo poslao je u novembru prošle godine, i to iz bekstva.

Policijska uniforma

Tužilaštvo, da podsetimo, tvrdi da je Valjevac Milan Lazarević organizovao kriminalnu grupu. Zoran Jeličić tereti se da je, po nalogu Lazarevića, maskiran kao policajac ubio njihovog kriminalnog suparnika Željka Đedovića 2009. godine ispred sportske hale u Valjevu. Policajac koji im je dao svoju uniformu takođe je optužen u ovom postupku. Motiv ubistva je osveta, prema navodima optužnice, budući da se Đedoviću sudilo za pokušaj ubistva Lazarevića.

Iz kućnog zatvora pobegao na svadbu

Sud u Užicu naložio je u novembru 2011. godine da se N. M., koji se nalazio u kućnom zatvoru pod elektronskim nadzorom, uputi u zatvor na izdržavanje kazne zbog toga što je bez odobrenja napustio stan u kom je do tada izdržavao kaznu. N. M. napustio stan bez odobrenja kako bi otišao na svadbu.

To je prvi slučaj da se osuđeni na kućni zatvor odlučio da prekrši uslov i da ga nadležne institucije pošalju na dalje izdržavanje kazne u zatvor.

Rašid Sakić, sin pokojnog pevača Sinana Sakića, pobegao je 29. januara 2020. godine iz kućnog zatvora, u kom je zbog razbojništva bio od 14. avgusta 2019. godine. On je polomio nanogvicu, skinuo je i pobegao iz kuće u kojoj je boravio. 

Rašid Sakić, Printscreen Facebook/ RašidSakić
 

U 5.40 sistem je registrovao oštećenje transmitera, to jest nanogvice. Izlaskom na teren utvrđeno je da Sakić nije na adresi na kojoj izdržava meru i poverenik je odmah obavestio nadležni sud o tome, rekli su tada u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Sakić je višestruki povratnik, a uhapšen je u januaru 2019. godine zbog sumnje da je u centru Loznice sa prijateljem Milanom C. pretukao i opljačkao krojača Vladicu M. Posle hapšenja određen mu je pritvor, u kom je bio sve do sredine avgusta, kada je prebačen u kućni zatvor sa nanovgicom. On je tada osuđen na sedam meseci kućnog pritvora.

Jedina zatvorska poseta

Rašid je, inače, najstariji Sinanov sin i ima debeo dosije u policiji. Još kao maloletnik privođen je zbog nasilničkog ponašanja, pokušaja ubistva i iznude. Istim putem nastavio je i kada je postao punoletan. Privođen je tokom akcije „Sablja“ 2003. godine, a poslednji pušten je iz zatvora sredinom aprila 2018, pošto je odslužio kaznu Višeg suda u Šapcu od 12 godina zbog pokušaja ubistva.

Samo nekoliko nedelja pošto je njegov najstariji sin odslužio kaznu i izašao iz zatvora, Sinan Sakić preminuo je u junu 2018. u Beogradu. Navodno, pre smrti otac i sin uspeli su da izglade svoje odnose, iako je, dok je Rašid bio iza rešetaka, Sinan javno krivio sina zbog puta kojim je krenuo i isticao da treba da ispašta. U intervjuima je priznao da je sina u zatvoru posetio samo jednom.

- Rekao sam mu: „Svako neka nosi svoj teret, a ja tu neću da postojim. Ako ti nešto bude trebalo, ja ću ti dati, poslaću ti, ali ja više neću dolaziti" - ispričao je tada Sinan.

Rašid Sakić, poznatiji kao Ćelo, uhapšen je ponovo 23. avgusta prošle godine u Beogradu, kada je policija u poteri zaustavila "golf". Ćelo je sedeo na mestu suvozača, ali su mu lisice na ruke stavljene jer je protiv njega raspisana policijska poternica zbog bekstva iz kućnog zatvora, pa se obreo u pravoj kaznionici.

Česti izlasci u šetnju

Nebojša Tubić Žabac, osumnjičen za nanošenje teških povreda sa smrtnim ishodom građevinskom investitoru Spasoju Milićeviću iz Novog Sada, vraćen je krajem maja 2018. godine u novosadski Okružni zatvor na Klisi, jer je prekršio pravila kućnog pritvora, u kom je boravio sa nanogvicom. To je učinjeno zbog učestalih kršenja izrečene mere.

Foto: Youtube/Printscreen
 

Žabac je stan napuštao bez prethodno dobijenog odobrenja, a u nekoliko slučajeva poverenici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija prilikom kontrole ga nisu pronašli kod kuće. Tubić je više puta tražio odobrenje da izađe iz stana radi odlaska kod lekara na kontrole zbog zdravstvenih problema i to mu je svaki put omogućeno. Više puta je, međutim, viđen u gradu i kada za to nije imao dozvolu, a primećen je i kako šeta po tržnom centru u Novom Sadu.

Igor Petrović, koji je zajedno sa Nenadom Ćurčićem u januaru 2017. godine u Novom Sadu na ulici prebio žandarma Borisa Jevrosimov i njegovu suprugu Svetlanu, pobegao je početkom februara 2020. godine iz kućnog pritvora tako što je kleštima presekao nanogvicu. Policija i dalje traga za Petrovićem, a kad je pobegao postojale su indicije da planira da napusti Srbiju.

Petrović je na osnovu sporazuma o priznanju krivice osuđen na pet godina zatvora zbog proizvodnje i prometa opojnih droga, a nakon izricanja presude, izrečena mu je kazna kućnog pritvora uz primenu elektronskog nadzora. Igor Petrović i Nenad Ćurčić osuđeni su, da podsetimo, na dve godine zbog prebijanja žandarma i njegove supruge, zato što ovaj slučaj pred sudom nije tretiran kao pokušaj ubistva već kao nanonešenje teških povreda i napad na službeno lice. Osim što je pretučen, Jevrosimov je ranjen iz pištolja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike