Opasno legitimisanje: Umesto da pokažu ličnu kartu, policajce napadaju, šutiraju, tuku, vređaju, vuku, gaze i pucaju u njih!

11.08.2022

06:00

0

U Omoljici kod Pančeva, zbog odbijanja grupe mladića da pokažu lične isprave, izbila nesvakidašnja tuča sa policijom

Opasno legitimisanje: Umesto da pokažu ličnu kartu, policajce napadaju, šutiraju, tuku, vređaju, vuku, gaze i pucaju u njih!
beograd_subota_04042020_0019 - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Legitimisanje je za pripadnike policije, po svemu sudeći, postalo veoma rizično. Umesto da pokažu ličnu kartu, građani čuvare reda napadaju, šutiraju u glavu i telo, vređaju, tuku, gaze automobilom, pa čak i pucaju u njih. O tome svedoči i najnoviji primer napada na pripadnike pančevačke policije.

U Pančevu su uhapšeni M. V. i M. V. zbog sumnje da su počinili krivično delo sprečavanje službenog lica u obavljanju službene radnje i uništenje i oštećenje tuđih stvari, dok su N. M., Ž. M., D. D., F. M. i N. B. uhapšeni zbog napada na službeno lice u obavljanju službene dužnosti.

M. V. je, kako se navodi u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Pančevu, 4. avgusta u Omoljici odbio da da na uvid ličnu kartu koju mu je tražio D. P., inače pripadnik pančevačke policije, koji je obavljao službenu dužnost. Tom prilikom, policajca je bez povoda udario u rame i pružao otpor prilikom stavljanja u položaj za vezivanje, dok su D. D. i M. V. zadavali udarce nogama po glavi i telu D. P. i odgurivali M. K., takođe pripadnika policije u tom gradu.

Njima su se potom pridružili i Ž. M., N. M., N. B., F. M. i M. B., koji su udarce zadavali i A. F. i D. C. Svi pripadnici PU Pančevo zadobili su lakše telesne povrede, posle čega je M. V. rukom polomio retrovizor na službenom vozilu MUP-a, dok je M. V. isekao "lisice".

Na predlog OJT Pančevo, Osnovni sud u Pančevu odredio je pritvor prema Ž. M., M. V. i M. V.

Dao gas, vukao policajca

Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu podnelo je optužni predlog Osnovnom sudu u Pančevu protiv Č. B. zbog sumnje da je ometao službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Galamio, pa odbio da pokaže dokumenta

Tokom obavljanja redovnih poslova i zadataka, policijski službenici su prilikom prolaska pored ugostiteljskog objekta na području Laktaša čuli viku i galamu. Policija je saopštila da je u lokalu zatekla S. D. u vidno alkoholisanom stanju koji je odbio da pokaže lična dokumenta policijskim službenicima. Tokom alkotestiranja utvrđeno je da je S. D. u krvi imao 1,5 promila alkohola. Prekršajne prijave zaradili su S. Ć. i M. D. zbog posluživanja alkohola.

Č. B. je, kako se sumnja, 26. jula prošle godine kod Farkaždinskog mosta, na reci Tamiš, napao i omeo policijsku službenicu L. S. tako što je odbio da omogući policijskim službenicima da ga legitimišu i pretresu. On je nakon toga otrgnuo ruku policajke, a potom je obema svojim rukama odgurnuo i trčeći pobegao. Tužilaštvo je sudu uputilo predlog da ga osudi na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci.

Rutinska kontrola vozila u Novom Beogradu umalo se nije pretvorila u tragediju kada je 1. maja prošle godine alkoholisani mladić dao gas, vukući za sobom policajca koji ga je legitimisao. Patrola MUP-a je, u kasnim noćnim satima, zaustavila putničko vozilo na kružnom toku, na putu za Ledine.

Vozilom je upravljao L. J. (17), a nakon što su policajci utvrdili da je mladić pod dejstvom alkohola, naredili su mu da napusti vozilo. On je odbio da posluša i dao je gas, vukući za sobom policajca, koji je pokušavao da izvuče ključ kako bi zaustavio vozilo. Žrtava, srećom, nije bilo, a vozač i suvozač su uhapšeni.

Nožem na čuvare reda

Drugi sedamnaestogodišnjak, iako nije bilo očiglednog razloga, nije želeo da bude legitimisan, pa je 1. oktobra 2020. godine nasrnuo na predstavnike oragana reda. Leskovačka policija uhapsila je 17-godišnjaka iz tog grada zbog sumnje da je, prilikom legitimisanja, nožem napao policijske službenike, a zatim pokušao da pobegne. Policajci su ga stigli. Dok je bežao, maloletnik je bacio nož, koji je kasnije pronađen, saopštila je Policijska uprava Leskovac.

24sedam/Profimedia
 

Mladić je osumnjičen za  krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i sudija za maloletnike Višeg suda u Leskovcu odredio mu je pritvor.

Jedan policajac je lakše povređen u februaru 2014. godine kada je I. K. iz Vranja zaustavljen prilikom kontrole, pošto je odbio da se legitimiše. On je vozilom udario policajca i pobegao, da bi kasnije bio uhapšen i pronađen u okolini Vranja. Leskovačka policija ga  je uhapsila i predala Osnovnom javnom tužiocu I. K. iz Vranja, zbog sumnje da je počinio krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

I. K. se teretio da, 15. februara te godine, u ranim jutarnjim časovima u Leskovcu, prilikom kontrole, nije postupio po naređenju policijskog službenika da preda na uvid ličnu kartu i vozačku dozvolu.

On je zatvorio vrata i naglo krenuo vozilom unapred usled čega je policajac pao i zadobio  povrede. Dežurni lekar bolnice u Leskovcu je povrede kvalifikovao kao lake telesne povrede, a I. K. je uhapšen i određen mu je pritvor.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike