Legende o karakondžulama: Kako se zaštititi od noćnih napada?

24.05.2024

01:01

0

Demonsko biće iz srpske mitologije

Legende o karakondžulama: Kako se zaštititi od noćnih napada?
Copyright Ilustracija/Al/ChatGPT

U mitologiji Južnih Slovena, naročito u mitologiji Srba, karakondžula zauzima posebno mesto kao zastrašujuće demonsko biće. Iako nema dokaza o postojanju karakondžula, mnoga narodna verovanja i priče o njima i dalje žive među stanovnicima Srbije, Bugarske i Severne Makedonije.

Ime ovog bića dolazi iz grčkog jezika, konkretno od reči kalikanzaros (grč. καλλικάντζαρος), preko turskog oblika karakonkolos (tur. karakoncolos). Na slovenskom jeziku, ovaj naziv je drugačije interpretiran i vezivan za reči kao što su" kon" ili "krak", što znači "noga". U grčkom jeziku, kalikanzaros označava muške demone, što se na srpski jezik može prevesti kao goblini. U različitim krajevima, karakondžula se naziva različitim imenima. Na primer, u srpskom jeziku poznata je kao kakarondža, kalakonđur, karakandža, karakondža, karanđeloz, karapandža, kondžula, kurakandža i kurokondža. Slično, u bugarskom jeziku postoje nazivi kao što su babuger, buganec, vonkašno, gundurak, kara-končo, karakandzala, karakondžer, karakondžo, karakonjac, kondžor i poganec, dok se u makedonskom jeziku koristi naziv karakondžol, karakondžola, karakondžul i kondžolka.

Karakondžula se opisuje kao demonsko biće sa likom starice, sa nakaznim licem, svetlim očima, velikim i oštrim noktima, gvozdenim zubima i često s kozjim papcima, ušima i rogovima, slično satiru iz grčke mitologije. Ova bića se pojavljuju noću, naročito tokom "nekrštenih dana", tj. od Božića do Bogojavljenja, kada su najopasnija po ljude.

Ilustracija/Al/ChatGPT
 

Prema narodnim predanjima, karakondžula napadaju ljude koji se kasno noću zateknu izvan svoje kuće. Muškarce napada tako što im skoči na leđa i tera ih da je nose po celu noć dok se prvi petlovi ne oglase. Ako žrtva ne ispuni njene zahteve, karakondžula ih izgrebe i počupa svojim noktima. Kada se petlovi oglase, ona ih odgurne u kanal pored puta ili šume. Žene napada tako što ih izgrebe po licu, baci sa brda ili pokuša da ih udavi u vodi.

 

Gluvo doba noći

Gluvo doba noći, tajanstveni period između ponoći i tri sata ujutro, vekovima je u narodnim verovanjima bilo sinonim za natprirodne događaje i susrete sa mističnim bićima. 

Za sve ljubitelje tradicionalne fantastike i priča o onostranom, portal 24sedam će svake noći baš u gluvo doba objavljivati tekstove o mističnim bićima i verovanjima vezanim za njih. 

 

Verovanje u karakondžule Srbi su preuzeli od Grka, kod kojih su poznati muški demoni kalikanzari. Ovi demoni se pojavljuju tokom božićne sezone i njima se prinosi žrtva u obliku kolača. Pored toga, karakondžule su povezane sa dramatizovanim i maskiranim povorkama tokom "nekrštenih dana", koje vode poreklo još od rimskog praznika Konzualija.

Ilustracija/Al/ChatGPT
 

Iako se verovanje u karakondžule može činiti kao davna prošlost, ove priče i dalje žive među ljudima, podsećajući nas na bogatstvo i raznolikost narodnog folklora i mitologije.

Zaštita od karakondžula

Kao i protiv svih demona, i u borbi protiv karakondžula postoje "oružja". U zavisnosti od od toga o kom delu Srbije je reč, narod je verovao da postoje određeni predmeti koji mogu da ih zaštite od ovih bića. 

U nekim delovima Balkana predanje kaže kako je u noćne izlaske iz kuće dobro poneti crepulju, vratilo i greben, jer ovi predmeti imaju značajnu ulogu u tradicionalnim verovanjima i ritualima i poseduju moć da razgone i onemoguće destruktivnu aktivnost raznih natprirodnih bića. U nekim drugim krajevima, protiv karakondžula su se upotrebljavali vratilo, so i hleb.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike