Danas je Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan! Jedan je od 10 praznika koji su posvećeni Isusu Hristu, a ovo su verovanja

13.06.2024

06:46

0

Koliki je značaj Spasovdana, govori podatak da je najstariji istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države Dušanov zakonik obnarodovan baš na Spasovdan 1349. godine

Danas je Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan! Jedan je od 10 praznika koji su posvećeni Isusu Hristu, a ovo su verovanja
Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Spasovdan ili Vaznesenje Gospodnje. Spasovdan je jedan od deset praznika koji su posvećeni Gospodu Isusu Hristu i uvek se slavi u četvrtak.

Prema hrišćanskom verovanju, vaskrsenjem Hristos je pokazao da je jači od smrti, a 40 dana kasnije, dok su se njegovi učenici nalazili za trpezom, on im se javio i rekao: "Idite po svemu svetu i propovedajte jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje, biće osuđen."

Foto: Printskrin/Jutjub
 

Da bi u tome uspeli, Hristos im je obećao Duha utešitelja, i zapovedio da do silaska Duha svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli preneti Hristovu veru u svet i time ljude spasavati u veri - odatle naziv Spasovdan.

Koliki je značaj Spasovdana, govori podatak da je najstariji istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države Dušanov zakonik obnarodovan baš na Spasovdan 1349. godine.

Verovanja i običaji

Za Spasovdan kao krsnu slavu kolje se jagnje i sprema se cicvara. Naši stari nisu pili mleko od Nove godine do Spasovdana. Takođe su verovali da na taj dan muškarci ne treba da se briju, žene da se umivaju, a deca da se kupaju, pa to nisu tog dana ni činili.

Na Spasovdan nikako ne valja spavati preko dana da se ne bi dremalo čitave godine. Na taj dan bogatiji su posle odlaska u crkvu pozivali goste na ručak, a manje imućni su nastavljali druženje ispred crkve, gde se narod okupljao i veselio.

Spasovdanska litija u Beogradu

Beograd je za gradsku slavu uzeo Spasovdan, u spomen na 1403. godinu kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio prestonicom Srbije.

Skromnom litijom oko crkve, slava je obnovljena 1992. godine. Godinu dana kasnije, ulicama Beograda prošla je Spasovdanska litija, prvi put posle 46 godina.

Printscreen/Youtube/Televizija Galaksija 32
 

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike