Transformacije Šumske Majke: Od nage zavodnice do strašne aveti, čiji gnev osete muškarci sa nečasnim namerama!

22.05.2024

01:01

0

U istočnoj Srbiji i danas živi predanje o Muma Panduri

Transformacije Šumske Majke: Od nage zavodnice do strašne aveti, čiji gnev osete muškarci sa nečasnim namerama!
Copyright Ilustracija/Al/ChatGPT

U slovenskoj mitologiji, Šumska Majka zauzima posebno mesto kao ženski šumski demon, gospodarica i čuvar šuma. 

Njeno ime varira, pa je poznata i kao Muma Paduri, Šuminka, Mamona, Bohinka, u zavisnosti od kraja do kraja.

Šumska Majka je često opisivana kao lepa žena, s raskošnim grudima, raspletenom crnom kosom i dugim noktima.

Ilustracija/Al/ChatGPT
 

 

Njena odeća varira - nekad je naga, a nekad odevena u belu haljinu. Uprkos svom demonizovanom statusu, veruje se da nije nanosila zlo ljudima, već je bila dobronamerna pri susretima s njima.

Sposobnosti i transformacije

Ono što Šumsku Majku čini još fascinantnijom jeste njena sposobnost transformacije. Može se pojaviti kao stara i ružna žena sa izraženim zubima, ali i kao plast sena, krava, ćurka, pas, konj ili koza.

Poznata je po svom divnom pevanju, ali i po zavodljivosti, posebno prema mladim i lepim ljudima, često ih mameći u šume ili vodenice.

Ilustracija/Al/ChatGPT
 

U istočnoj Srbiji i danas živi predanje o Muma Panduri

 

Vlasi istočne Srbije je nazivaju Muma Paduri, a poznata je kao mitološka figura koja se pojavljuje u mnogim legendama i pričamam u ovim krajevima.

Kako se smatra zaštitnicom devojaka i šuma, verovanja kažu da njen gnev osete muškarci sa nečasnim namerama usmereni prema ženama ili prirodi. 

Ukoliko bi neki mladić ili drvoseča prošao kroz šumu i ponašao se neprimereno - zviždao, brao šumsko voće bez dozvole ili sekao drveće - Muma Paduri bi ga zaplašila, poružnela ili mu oduzela glas. Znala je da osveti svoje šumske domove i biljke koje je smatrala svojom "decom".

Predanja govore da se može videti kako spava pored vatre, ili poput utvare šeta pustim šumama i puteljcima. Ako bi zakoračila u selo, najavljivala bi se vetrom i rđavim vremenom, lupajući prozorima i vratima u sred noći.

Meštani istočne Srbije prilaze Muma Paduri sa velikim poštovanjem. Legenda veli da onaj kome se ukaže, ne sme izgovoriti više od tri reči - inače gubi moć govora. Njeni vapaji se čuju zbog posečenog drveća i uništitelja njenog šumskog doma. Da bi je umilostivili, slučajni posetioci šume je mogu ljubazno upitati: „Zašto plačete, gospođo?“. Ako odgovori „Gladna sam, nisam jela nedelju dana!“, umilostiviće je kada joj ponude zalogaj hrane. Hrabrima koji uspeju da je vežu, ispunjava po jednu želju.

Muma Paduri nemilosrdno kažnjava rđave momke, ali kao zaštitnica prirode i žena, upućuje blagoslove budućim majkama, udatim ženama ili zaljubljenim devojkama. Na pozive devojaka i vračara uvek će se odazvati, čuvajući i lečeći decu. Milost prema mladićima pokazuje samo ako je devojka zaljubljena u njih.

Ritual sa ogledalom, koji devojke izvode pod mesečinom, može "zarobiti" srce voljenog mladića. Posmatrajući svoj odraz i dozivajući noćnu vilu, izgovaraju ime voljenog zamišljajući njegov lik u ogledalu. Veruje se da će devojka osvojiti srce voljenog ako se zagleda u prsten predaka i zamoli Muma Paduri „da bude samo moj“.

Ilustracija/Al/ChatGPT
 

 

Rituali posvećeni Muma Paduri po tradiciji se praktikuju i danas. Kada se okupe da bi joj odale poštovanje, Vlajne iz Timočke krajine donose hranu, piće i sveću koju joj upale u čast. Uz starije žene obavezno dolaze i mlade devojke i devojčice, slušajući predanja svojih majki i baka:

„Muma Paduri hoda naokolo i opseda uglavnom mlade loše momke. Ljuta je i opasna, ali će tebe, ako je prizoveš, uvek štititi. I kad budeš trudna čuvaće i tebe i tvoju bebu. Ona uvek pomaže ženama.“

Muma Paduri je u vlaškoj kulturi ostala čvrsto utkana i kao uzor ženstvenosti

 

Dvojnost prirode

Šumska Majka se smatra zaštitnicom trudnih žena i novorođenčadi, ali njen zaštitnički instinkt ima i mračnu stranu. Iako može da štiti, često napada trudnice i decu, izazivajući nesanicu i plač kod mališana. Ova dvojnost čini je jednim od najsloženijih mitoloških bića u slovenskoj tradiciji.

Gluvo doba noći

Gluvo doba noći, tajanstveni period između ponoći i tri sata ujutro, vekovima je u narodnim verovanjima bilo sinonim za natprirodne događaje i susrete sa mističnim bićima. 

Za sve ljubitelje tradicionalne fantastike i priča o onostranom, portal 24sedam će svake noći baš u gluvo doba objavljivati tekstove o mističnim bićima i verovanjima vezanim za njih. 

Šumska Majka ostaje fascinantna figura u slovenskoj mitologiji, simbolizujući kako lepotu prirode, tako i njene opasnosti. Priče o njoj nas podsećaju na važnost poštovanja prirode i očuvanja svesti o njenim mnogostrukim licima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike