Zmaj od Dunava: Mistični čuvar istočne Srbije

23.05.2024

01:01

0

Prema narodnom predanju, zmaj nastaje od šarana koji, nakon što napuni određeni broj godina, izlazi iz Dunava i leti ka planinama

Zmaj od Dunava: Mistični čuvar istočne Srbije
Copyright Ilustracija/Al/ChatGPT

Zmaj od Dunava, kod Vlaha poznat kao Zmeu, mitsko je biće koje zauzima posebno mesto u verovanjima žitelja istočne Srbije i Podunavlja.

Prema narodnom predanju, zmaj nastaje od šarana koji, nakon što napuni određeni broj godina, izlazi iz Dunava i leti ka planinama i pećinama, koje postaju njegovo stanište

Narodne pesme i predanja

Zmajevi su naklonjeni ljudima i često se pojavljuju kao zaštitnici polja i naselja. Međutim, njihovo prisustvo može imati i negativne posledice. Mlade devojke kojima zmaj dolazi, često slabe i venu, što ukazuje na snažan uticaj zmajeve energije. Deca koja se rađaju iz veze zmaja sa ženom se nazivaju zmajevitom i često imaju belege po telu!

Kada suša zahvati polja, veruje se da se zmaj uspavao, dok oluje praćene jakim grmljavinama i munjama signaliziraju zmajevu borbu sa aždajama, duhovima i drugim silama.

Zmaj je, prema predanju, jedan od demona atmosferskih pojava, zadužen za borbu protiv ala koje donose gradonosne oblake. Kao dobri demoni, zmajevi vode računa o vremenskim prilikama u korist ljudi, obezbeđujući kišu kada je to potrebno. Zmajevi su poluljudi-poluživotinje, a među ljudima mogu uzeti ljudski oblik. Žive kraj šumskih voda u planinama, često u šupljim bukvama.

 

Ilustracija/Al/ChatGPT
 

 

Zmaj od Dunava je često pominjan u narodnim pesmama i predanjima. Jedna od poznatijih pesama koja opisuje zmaja glasi:

Zmaj proleće s mora na Dunavo
I pronese pod krilom đevojku
Ljuto pišti pod krilom đevojka:
— Bog ubio zmaja od Dunava!
Ostaše mi ovce na livadi,
Kod ovaca jagluk nenavezen.
Nemam brata da mi kupi zlata,
Nemam seje da mi jagluk veze,
Nemam majke da mi jagluk šalje,
Nemam baba da mi drugi kupi
...

Ova pesma ilustruje kako je zmaj mogao oteti devojku, što je bila uobičajena tema u narodnim pesmama koje govore o zmajevima.

Gluvo doba noći

Gluvo doba noći, tajanstveni period između ponoći i tri sata ujutro, vekovima je u narodnim verovanjima bilo sinonim za natprirodne događaje i susrete sa mističnim bićima. 

Za sve ljubitelje tradicionalne fantastike i priča o onostranom, portal 24sedam će svake noći baš u gluvo doba objavljivati tekstove o mističnim bićima i verovanjima vezanim za njih. 

 

Verovanja u vezi sa Zmajem od Dunava predstavljaju bogatu i fascinantnu komponentu srpske mitologije i folklora. Njegova uloga kao zaštitnika polja i naselja, kao i borca protiv zlih sila, odražava duboku povezanost ljudi sa prirodom i verovanje u natprirodne zaštitnike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike