Dva običaja danas ispoštujte kako vas ne bi pratio maler: SPC i vernici obeležavaju prepodobnog Justina Ćelijskog

14.06.2024

06:46

0

Autor: 24sedam

Kanonizovan je u svetitelja pre nekoliko godina, a u narodu se poštuju običaji kojih je mnogo na ovaj dan

Dva običaja danas ispoštujte kako vas ne bi pratio maler: SPC i vernici obeležavaju prepodobnog Justina Ćelijskog
Hram Svetog Save (1) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju prepodobnog Justina Ćelijskog, (1894-1979) koji je bio arhimandrit manastira Ćelije, doktor teologije, profesor Beogradskog univerziteta i duhovnik.

Blagoje Popović, potonji otac Justin, rođen je u Vranju 6. aprila (25. marta po starom kalendaru) 1894. godine od oca Spiridona i majke Anastasije. Familija Popovića je kroz generacije bila sveštenička, jedino je Blagojev otac Spiridon bio samo crkvenjak.

Blagoje biva mobilisan u đačku četu pri vojnoj bolnici u Nišu tokom Prvog svetskog rata, a kasnije oni se zajedno sa vojskom i sveštenstvom povlače preko Albanije. Stigavši u Skadar, Blagoje moli patrijarha Dimitrija za monaški postrig, patrijarh blagosilja i bogoslov Blagoje postaje monah Justin.

Od 1934. je profesor Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Zajedno sa Branislavom Petronijevićem osnovao Srpsko filozofsko društvo 1938. u Beogradu. Bavio se prevođenjem bogoslovsko-asketske i svetootačke literature.

Po izbijanju Drugog svetskog rata, otac Justin boravi po mnogim manastirima. Najviše vremena je provodio u ovčarsko-kablarskim manastirima, u kojima je i uhapšen posle rata od strane komunističkih vlasti. Posle pritvora, premestio se u manastir Ćelije.

U Ćelije je došao 1948. godine po blagoslovu vladike šabačko-valjevskog Simeona i mati igumanije Sare, koja je došla sa nekoliko svojih sestara iz manastira Ljubostinje u Ćelije, nekoliko godina ranije.

Otac Justin je stalno bio proganjan, saslušavan, privođen. Malo je bilo onih koji su stajali u njegovu odbranu. Otac Justin je umro u isto vreme i u isti dan kada je i rođen - na praznik Blagovesti 7. aprila (25. marta) 1979. godine.

Kanonizovan je u svetitelja pre nekoliko godina, a u narodu se poštuju običaji kojih je mnogo na ovaj dan.

U nekim delovima Srbije je uvreženo mišljenje da ne treba raditi teške poslove u kući i polju.

Smatra se da prihvatanje teških poslova u trenucima u kojima su stradali ili se upokojili veliki hrišćanski mučenici ili sveci kući donosi samo loše stvari - oskudicu i nazadak.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike