Najbrutalnij zločin Titove UDBE! Noć u kojoj je čuveni novinar izmasakriran zajedno sa svojom devetogodišnjom pastorkom

19.06.2023

16:53

0

Američki komentatori su ocenili ovo ubistvo kao politički motivisano i upleteno u delovanje jugoslovenske tajne policije

Najbrutalnij zločin Titove UDBE! Noć u kojoj je čuveni novinar izmasakriran zajedno sa svojom devetogodišnjom pastorkom
Copyright Printscreen/Youtube/dragisakasikovic

U noći između 18. i 19. juna 1977. godine, sedište Srpske narodne odbrane za SAD u Čikagu postalo je poprište jednog od najsvirepijih političkih ubistava izvršenih nad srpskim političkim emigrantima. 

Dragiša Kašiković, poznati srpski pisac i novinar, koji je bio veliki protivnik komunističkog režima u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (SFRJ), zajedno sa svojom devetogodišnjom pastorkom Ivankom Milošević, izmasakriran je u tom svirepom napadu.

Vitez srpske političke emigracije

Kašiković je od savremenika nazvan „vitezom srpske političke emigracije“. Rođen je 1932. godine u Hadžićima, pored Sarajeva. Kao politički emigrant 1957. godine došao u SAD, gde je završio fakultet i perfektno ovladao engleskim, nemačkim i francuskim jezikom.

Otac mu se zvao Branko, a majka Nevenka, rođena Rakić. Dragišin deda je bio Nikola Kašiković, urednik Bosanske vile, jednog od najpoznatijih srpskih listova toga doba, koji je izlazio od 1885. do 1914. godine i u kome su sarađivala i najznačajnija pera srpske pismenosti i kulture, kao što su Jovan Dučić, Aleksa Šantić i Jovan Skerlić.

Dragiša posle srednje škole upisuje studije prava, ali zbog svojih antikomunističkih i antirežimskih uverenja, biva izbačen sa fakulteta. U Ljubljani naknadno uspeva da nastavi sa studiranjem prava. U međuvremenu piše knjige za decu i objavljuje svoja dva prva naslova „Priče iz zoološkog vrta“ i „Nasradin hodža“. Okružni sud u Dubrovniku osudio je Dragišu, kao studenta Pravnog fakulteta 1952. godine na osam meseci strogog zatvora zbog pokušaja ilegalnog napuštanja Jugoslavije. Kašiković uspeva da pređe granicu Jugoslavije 1955. godine i domogne se Austrije, gde ostaje dve godine.

Posle teške borbe za opstanak, sa sedam dolara u džepu, stiže u SAD. Tamo se, kako su zapisali hroničari iz dijaspore „bori protiv komunizma u otadžbini i snaži srpski duh u izgnanstvu verom pradedovskom i brigom ljudskom“. Po dolasku u Čikago postaje urednik emigrantskog lista „Sloboda“, glasila Srpske narodne odbrane, koji je bio tada pred gašenjem, ali joj Kašiković, veoma brzo vraća ugled, stvarajući sadržajno bogatu i aktuelnu novinu. Godine 1963. Kašiković pokreće književni list „Danas“ i satirični list „Čičak“ i uspešno vodi radio program Srpske narodne odbrane.

Za našu crkvu u Americi prevodi na srpski jezik na hiljade stranica teksta sa engleskog, a i sve značajnije institucije srpske emigracije su se oslanjale na Dragišino obrazovanje, patriotizam, entuzijazam i organizatorske sposobnosti. Dragiša Kašiković je u SAD završio fakultet i perfektno ovladao engleskim, nemačkim i francuskim jezikom.

 

Ubistvo Dragiše Kašikovića je izazvalo šok i zgražavanje ne samo među srpskom zajednicom u Čikagu, već i među američkom javnošću. Njegovo telo je pronađeno izbodeno čak 64 puta, dok su čelo i jedan obraz bili potpuno smrskani. Nažalost, mala Ivanka je takođe postala žrtva ovog zločina, zadobivši 54 uboda. Pretpostavlja se da je devetogodišnja devojčica stradala samo zbog toga što je prepoznala ubicu ili više njih. Spekuliše se da je neko povezan s bivšom jugoslovenskom tajnom policijom, UDBA-om, doveo napadače pred vrata Srpske narodne odbrane za SAD.

Policija u Čikagu se suočila s jednim od najsvirepijih zločina koji su se desili na njihovom području. Američki komentatori su ocenili ovo ubistvo kao politički motivisano i upleteno u delovanje jugoslovenske tajne policije. Iako je o ovom slučaju bilo mnogo pisanja u američkim medijima, kao i u srpskoj štampi, mnoge informacije su bile neistine ili propagandne brošure koje su imale za cilj stvaranje pometnje među emigracijom.

Posle sahrane kralja Petra II u državi Ilinois, gde se okupilo preko 20.000 Srba i Srpkinja, na sahrani Dragiše Kašikovića okupilo se nekoliko hiljada ljudi. Njegov sprovod je, po broju prisutnih, drugi najposećenije posle kraljeve sahrane, što govori o važnosti i uticaju koji je Kašiković imao među srpskom emigracijom.

Ovaj zločin je večni podsetnik na mračnu prošlost komunističke tajne policije, koja je bila poznata po svojim metodama nasilja, likvidacija i zastrašivanja naročito srpske monarhističke emigracije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike