Raskovnik – mitska biljka koja živi samo jednu noć! Oslobađa zarobljene duše i otvara sve puteve sreće

28.05.2024

01:01

0

Njeno pronalaženje zahteva lukavstvo

Raskovnik – mitska biljka koja živi samo jednu noć! Oslobađa zarobljene duše i otvara sve puteve sreće
Copyright Ilustracija/Al/ChatGPT

Duboko ukorenjena u srpskoj narodnoj tradiciji, čarobna biljka raskovnik predstavlja jedan od najtajanstvenijih elemenata folklora. Poznata po svojim magijskim svojstvima, ova biljka se često pominje kao ključ za otključavanje brava i donošenje sreće i blagostanja.

Raskovnik je biljka o kojoj botaničari i dalje vode rasprave. Dok jedni veruju da je reč o biljci Laserpitium siler, drugi je identifikuju kao Mandragora officinarum, koja je poznata po korenu sa antropomorfnim elementima. Takođe, neki predlozi uključuju i Laser trilobum i Peucedanum officinale.

Prema narodnim verovanjima, raskovnik živi samo jedan dan, tačnije jednu noć – iznikne u sumrak, procveta noću i do jutra uvene. Legenda kaže da biljka oslobađa zarobljene duše i otvara sve puteve sreće. Njeno pronalaženje zahteva lukavstvo, jer raskovnik prepoznaju samo određene životinje kao što su ježevi, kornjače i detlići.

Jedno predanje opisuje kako se kornjača koristi raskovnikom da bi otključala prepreku do svog zarobljenog gnezda, dok druga priča govori o ježici koja donosi raskovnik da oslobodi svoje zarobljene mlade.

Takođe, detlić koristi raskovnik da otvori šupljinu u drvetu gde se nalaze njegova jaja ili ptići, i često baca biljku na crvenu maramu misleći da je vatra.

Ilustracija/Al/ChatGPT
 

 

Raskovnik je mnogo više od ključa za brave. Smatra se da donosi sreću, zaštitu i napredak onome ko ga poseduje. Ova čarobna biljka otkriva i otklanja vradžbine, štiti dom i ukućane od zla, pomaže u rešavanju sporova i donosi poslovni uspeh i sreću u ljubavi.

Gluvo doba noći

Gluvo doba noći, tajanstveni period između ponoći i tri sata ujutro, vekovima je u narodnim verovanjima bilo sinonim za natprirodne događaje i susrete sa mističnim bićima. 

Za sve ljubitelje tradicionalne fantastike i priča o onostranom, portal 24sedam će svake noći baš u gluvo doba objavljivati tekstove o mističnim bićima i verovanjima vezanim za njih. 

Raskovnik, kao simbol zaštite i sreće, nastavlja da inspiriše generacije svojim tajanstvenim pričama i mističnim osobinama, zauvek ostajući deo srpskog folklora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike