Danas je Sveti Dorotej: Živeo je 107 godina, a ako narušite pravila posta, izgovorite molitvu

18.06.2024

06:47

0

Autor: 24sedam

Bio episkop tirski od vremena Dioklecijana, pa sve do vremena Julijana Odstupnika, pod kojim namučen bi i postrada za veru pravoslavnu

Danas je Sveti Dorotej:  Živeo je 107 godina, a ako narušite pravila posta, izgovorite molitvu
Sveti Dorotej - Copyright SPC

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog sveštenomučenika Doroteja.

Sveštenomučenik Dorotej, bio je episkop tirski od vremena Dioklecijana, pa sve do vremena Julijana Odstupnika, pod kojim namučen bi i postrada za veru pravoslavnu. Živeo je na zemlji sto sedam godina, i ugodivši Bogu preselio se u život večni 361. godine. Bio je vrlo učen muž.

Napisao je mnoga poučna dela na grčkom i latinskom jeziku. Naročito je čuvena njegova grčko-latinska Sintagma.

Beseda na današnji dan nalaže kada ne treba narušavati post, i kaže da se ne odričete mogućnosti da pomognete drugima kada god ste u prilici.

24sedam/M. Sh
 

Nikada ne narušavaj post u sredu i u petak. Taj post je Crkvom zapoveđen i dobro obrazložen. Ako si ikad u životu narušio taj post, moli se Bogu, da ti oprosti, i više ne greši.

Ne odreci dobra onima kojima treba, kad možeš učiniti. Ne odriče ni tebi Gospod ono što tebi treba, ne odreci ni ti čoveku, koga ti je Gospod poslao u susret, da kuša srce tvoje. Ako ti neki siromah jedan put u životu pruži ruku za pomoć, podaj mu i ne otkaži. Tvoja nemilost peći će te kao žeravica, i neće ti dati mira sve dok se ne pokaješ i ne omekšaš srcem.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike