Sutra pik vrelog talasa! Temperature do 40 °C, za ove delove Srbije upozorenje na grmljavinske nepogode

21.06.2024

21:24

0

U nedelju, 23. juna, i početkom naredne sedmice predviđa se manji pad temperature, sa vrednostima između 28 i 34 stepena Celzijusa

Sutra pik vrelog talasa! Temperature do 40 °C, za ove delove Srbije upozorenje na grmljavinske nepogode
Vrućina ne jenjava - Copyright Profimedia

Sutra se očekuje pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama između 35 i 40 stepeni Celzijusa. Na području Beograda, maksimalna temperatura će dostići oko 37 stepeni Celzijusa, upozorio je večeras Republički hidrometeorološki zavod Srbije(RHMZ):

- U nedelju, 23. juna, i početkom naredne sedmice predviđa se manji pad temperature, sa vrednostima između 28 i 34 stepena Celzijusa, dok će u Beogradu temperature pasti na interval od 28 do 31 stepen Celzijusa - piše RHMZ.

pritnscreen/RHMZ
 

 

Upozorenje za grmljavinske nepogode u Srbiji

U subotu i nedelju, 22. i 23. juna, na teritoriji Srbije očekuje se nestabilno vreme sa pljuskovima, grmljavinom, lokalno velikom količinom padavina u kratkom vremenskom periodu, gradom i jakim i olujnim vetrom u zoni najintenzivnijih pljuskova. Sutra je najveća verovatnoća za ove nepogode je u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, dok se u nedelju, 23. juna, očekuju u centralnim, južnim i istočnim krajevima.

Tokom dana i noći ka ponedeljku ponegde može biti prolazne kiše i pljuskova sa grmljavinom, koji lokalno mogu prerasti u nepogode.

Stanovnicima se savetuje oprez i preduzimanje mera zaštite od ekstremnih vremenskih uslova.

Saveti kako da prebrodite vrućinu

Tokom vrelih dana, važno je preduzeti određene mere kako biste se zaštitili od visokih temperatura i izbegli zdravstvene probleme. Evo nekoliko saveta:

* Hidratacija: Pijte puno vode tokom dana, čak i ako niste žedni. Izbegavajte alkohol, kofein i pića sa visokim sadržajem šećera jer mogu dodatno dehidrirati organizam.

* Ostajte u hladu: Kada god je moguće, boravite u hladu, posebno tokom najtoplijeg dela dana (od 10h do 17h).

* Klimatizovani prostori: Provodite što više vremena u klimatizovanim prostorijama. Ako nemate klima uređaj kod kuće, posetite javne zgrade kao što su tržni centri, biblioteke ili bioskopi.

* Lagana i prozračna odeća: Nosite laganu, svetlu i široku odeću koja omogućava koži da diše. Takođe, nosite šešir širokog oboda i sunčane naočare za dodatnu zaštitu.

* Krema za sunčanje: Nanesite kremu sa zaštitnim faktorom (SPF) najmanje 30 na sve izložene delove tela, čak i ako ste u hladu.

* Izbegavanje fizičkog napora: Smanjite intenzivne fizičke aktivnosti i sportove tokom najtoplijih delova dana. Ako morate da vežbate, radite to rano ujutro ili kasno uveče kada su temperature niže.

* Osvežavanje: Tuširajte se mlakom vodom ili koristite vlažne maramice kako biste se osvežili. Držite hladne obloge na vratu, zglobovima i čelu.

* Lagana ishrana: Jedite laganu, osvežavajuću hranu kao što su salate, voće i povrće. Izbegavajte teške i začinjene obroke koji mogu dodatno zagrejati organizam.

* Briga o najugroženijima: Posebno obratite pažnju na decu, starije osobe i one sa zdravstvenim problemima. Redovno ih proveravajte i pomozite im da ostanu hladni i hidrirani.

* Prva pomoć za toplotni udar: Znaci toplotnog udara uključuju visoku telesnu temperaturu, crvenu, vruću i suvu kožu, ubrzan puls, glavobolju, vrtoglavicu, mučninu i gubitak svesti. Ako neko pokazuje ove simptome, odmah potražite medicinsku pomoć i premestite osobu na hladno mesto, rashladite je vodom i postavite hladne obloge.

Bonus video.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike