Misteriozne moći gluvog doba noći: Kada se svetovi živih i mrtvih prepliću!

21.05.2024

01:01

0

Za one koji veruju u natprirodno, ovo je vreme kada ne treba izlaziti iz kuće, jer se nikada ne zna šta se može sresti pod okriljem noći

Misteriozne moći gluvog doba noći: Kada se svetovi živih i mrtvih prepliću!
Copyright Ilustracija/Al/ChatGPT

Gluvo doba noći, tajanstveni period između ponoći i tri sata ujutro, vekovima je u narodnim verovanjima bilo sinonim za natprirodne događaje i susrete sa mističnim bićima

U ovom mračnom periodu, kada se svetovi živih i mrtvih prepliću, verovalo se da veštice, demoni i duhovi izlaze iz svojih skrovišta i vrše svoje čarolije.

Prema predanjima, veštice su najaktivnije oko ponoći, sve do tri sata ujutro. 

Vreme između tri i četiri ujutro, poznato kao "đavolje vreme", predstavlja vrhunac njihovih moći i izrugivanje vremenu smrti Isusa Hrista. Tokom ovog perioda, demoni imaju najveći uticaj i mogu slobodno lutati svetom.

Vile, nežna i često nestašna bića, izlaze iz svojih skrovišta na livade i njive tokom gluvog doba noći. One se okupljaju da bi se zabavljale, plesale i igrale kolo, koristeći magičnu moć noći za svoje rituale.

Ilustracija/Al/ChatGPT
 

 

Gluvo doba noći se koristi i kao kolokvijalni izraz za deo noći kada je većina ljudi u snu, a tišina i mir preovlađuju. Ipak, za one koji veruju u natprirodno, ovo je vreme kada ne treba izlaziti iz kuće, jer se nikada ne zna šta se može sresti pod okriljem noći.

Prva kukurikanja petlova označavaju kraj ovog doba noći, terajući demone i zla bića nazad u njihove skrivene svetove.

Ilustracija/Al/ChatGPT
 

 

Kako se verovanja prenose s kolena na koleno, tako i danas, u modernom vremenu, ostaju prisutni tragovi starih legendi koje nas podsećaju na tajanstvenu moć noći i svetlost prvog jutarnjeg sunca koje razgoni mrak i sve njegove tajne.

Za sve ljubitelje tradicionalne fantastike i priča o onostranom, portal 24sedam će svake noći baš u gluvo doba objavljivati tekstove o mističnim bićima i verovanjima vezanim za njih. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike