Balkanske legende: Uslužni duhovi i njihova moć u našim kućama

31.05.2024

01:01

0

Nema svaka kuća uslužnog patuljka, jer do njega nije lako doći

Balkanske legende: Uslužni duhovi i njihova moć u našim kućama
Copyright Ilustracija/Al/ChatGPT

U nekim krajevima Balkana postojalo je verovanje u neobično stvorenje koje se nazivalo uslužni ili kućni duh. Ovi mali čuvari doma bili su poznati pod različitim imenima: malić, macić, domaći, škrat, a ponegde i špiritus.

Slična stvorenja poznata su i u drugim kulturama, poput kobolda u Nemačkoj, gud feloua u Engleskoj, spirita u Švedskoj i domovoja u Rusiji.

Izgled i mesto obitavanja

Uslužni duhovi su sasvim malog rasta, neki kažu veličine palca, dok drugi veruju da mogu narasti do visine malog deteta. Prema opisima navodnih očevidaca, oni imaju ljudski lik i mogu imati dugu kovrdžavu bradu ili lice deteta.

Obučeni su u čakšire, a na glavi obavezno nose crvenu kapicu. Najčešće obitavaju u odžaku, pod stolom ili ispod kakvog suda u kuhinji.

Ilustracija/Al/ChatGPT
 

 

Kako doći do uslužnog duha

Nema svaka kuća uslužnog patuljka, jer do njega nije lako doći. Postoje dva načina za dobijanje uslužnog duha. Jedan je da se kupi u apoteci, gde su nekada razne magije bile dostupne za kupovinu. Drugi način je da se domogne jajeta koje je sneo devetogodišnji petao ili kokoška koja je počela da kukuriče. Takvo jaje se mora nositi pod levim pazuhom četrdeset dana, bez šišanja i brijanja, dok se ne izlegne crvenokapi duh.

Osobine i opasnosti

Kućni patuljak je u stanju da ispuni svaku želju svom gospodaru, da čini razne usluge i stvara sve što ovaj zamisli. Duh je mobilan i može se nositi u džepu. Za svoje usluge traži redovno hranjenje i pažnju. Ako vlasnik zanemari duha, on se preobrazi u opasnog neprijatelja. Uništiti uslužnog duha je gotovo nemoguće, osim potapanjem u vrelo ulje, što je izuzetno teško.

Gluvo doba noći

Gluvo doba noći, tajanstveni period između ponoći i tri sata ujutro, vekovima je u narodnim verovanjima bilo sinonim za natprirodne događaje i susrete sa mističnim bićima. 

Za sve ljubitelje tradicionalne fantastike i priča o onostranom, portal 24sedam će svake noći baš u gluvo doba objavljivati tekstove o mističnim bićima i verovanjima vezanim za njih. 

 

Uslužni duhovi su deo bogate tradicije i folklora Balkana i predstavljaju fascinantan spoj verovanja i magije. Priče o njima nas podsećaju na važnost pažnje prema domu i poštovanja prema nevidljivim čuvarima koji ga štite.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike