Lazo M. Kostić: Zaboravljeni genije srpske kulture i nauke!

15.03.2024

22:43

0

Njegov život i rad primer su nepokolebljive posvećenosti nauci, kulturi i naciji, uprkos svim izazovima i preprekama

Lazo M. Kostić: Zaboravljeni genije srpske kulture i nauke!
Copyright Profimedia

U svetu bogatom različitim istorijskim ličnostima, često se desi da neka imena ostanu u senci, zaboravljena ili previdjena. Jedno od takvih imena je ime Laza M. Kostića (1897-1979), čoveka čiji je životni put bio sve samo ne običan. Rođen je na današnji dan u uglednoj svešteničkoj porodici u Donjem Grblju, Lazo Kostić je svojim radom i delom značajno doprineo srpskoj kulturi i nauci, iako je veći deo svog života proveo u egzilu, daleko od domovine.

Lazo M. Kostić bio je statističar, pravnik, istoričar, publicista i profesor na Beogradskom univerzitetu. Njegov rad obuhvata širok spektar tema, od pravnih nauka, preko statistike stanovništva, do istorije i kulture. Međutim, uprkos značajnom doprinosu, njegovo ime dugo je bilo zabranjivano u našoj zemlji, a njegova dela nisu bila dostupna široj javnosti.

Kostićeva porodična pozadina bila je impresivna; njegova majka Darinka bila je kći poznatog pomorskog kapetana, a rođena je na brodu i provela je rane godine putujući svetom. Ova multikulturalna sredina u kojoj je odrastao obogatila je njegovo razumevanje sveta i doprinela njegovoj širokoj erudiciji.

Njegovo obrazovanje bilo je jednako impresivno. Nakon što je mobilisan u austro-ugarsku vojsku, Kostić ne gubi vreme i paralelno sa vojnom školom završava gimnaziju. Posle rata, upisuje se na Pravni fakultet u Beogradu, koji završava za samo dve godine. Njegova akademska karijera nastavljena je studijama u inostranstvu, gde postaje prvi visoki stručnjak ekonomsko-statističkih nauka u Jugoslaviji.

Veći deo života Laze Kostića obeležen je političkim turbulencijama. Učestvovao je u formiranju "Srpske garde" tokom Prvog svetskog rata, a između dva svetska rata postao je priznati akademski i javni radnik u Beogradu. Njegovo neprihvatanje politike kneza Pavla, kao i razočaranje martovskim demonstracijama 1941. godine, odrazili su se na njegove političke stavove. Kada je Drugi svetski rat izbio, Kostić se nije oklevajući prijavio za mobilizaciju, verujući u odbranu zemlje.

Drugi svetski rat i egzil

Tokom Drugog svetskog rata, Kostić se našao u nezavidnoj poziciji. Nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije, učestvovao je u Komesarskoj upravi Milana Aćimovića, koja je nastojala da ublaži muke naroda pod okupacijom. Međutim, njegovo razočaranje politikom koja je vođena, kao i osude koje su dolazile od strane okupatora i kolaboracionista, primorale su ga na odlazak.

Nakon raskida nemačko-sovjetskog pakta, podneo je neopozivu ostavku i povukao se iz javnog života. Njegova odluka da napusti zemlju bila je rezultat sve većeg pritiska Gestapoa i nemogućnosti da deluje u skladu sa svojim uverenjima. Emigracija u Švajcarsku bila je nužan korak kako bi izbegao hapšenje i nastavio svoj rad.

U egzilu, Kostić nije prestao da se bavi pitanjima koja su doticala srpski narod. Njegov opus obuhvata čak 80 knjiga i preko 2000 studija i polemika u različitim publikacijama. Njegova dela, koja se bave širokim spektrom tema - od srpskog jezika i ćirilice, preko istorije i nacionalnog identiteta, do specifičnih socioloških i političkih pitanja - predstavljaju neprocenjivo blago za srpsku kulturu i istoriju.

Uvažen u celom svetu!

Početkom 1945. godine izabran je za redovnog člana Nemačkog statističkog udruženja u Minhenu. Do tada, on je bio jedini ekspert u tom udruženju iz južnoslovenskih zemalja i jedan od svega deset stranaca u tom udruženju.

Početkom 1955. godine izabran je za redovnog člana Američkog statističkog udruženja "American Statistical Association" u Vašingtonu (6. D.S. 1108-16. Street HB) kao jedini iz južnoslovenskih zemalja.

Od 1960. godine bio je redovni član Ekonomskog instituta Univerziteta u Čikagu "The Econometric Society He Univerzitum" (Čikago 37 III).

Godine 1964, kada još nije bila objavljena ni trećina Lazovih dela, osnovan je Srpski narodni univerzitet "Dr Lazo M. Kostić", čime je on još za života bio posebno počašćen (1022. Vest Nešnel, Avenija Milvoki). Dve godine kasnije počeo je izlaziti list "Srpski", kao organ SNU "Dr Lazo M. Kostić", u kom je ustupan značajan prostor Lazu i onima koji su pisali o njemu i njegovom delu.

Nakon više od tri decenije provedene u egzilu, Kostić je preminuo u Švajcarskoj 1979. godine. Njegovi posmrtni ostaci preneti su 2011. godine u rodnu Boku, simbolički zatvarajući krug njegovog burnog i produktivnog života.

Iako je Lazo M. Kostić tokom većeg dela svog života bio marginalizovan i njegovo delo skrajnuto, danas postoji prilika da se njegovo nasleđe proučava i vrednuje na pravi način. Njegov život i rad primer su nepokolebljive posvećenosti nauci, kulturi i naciji, uprkos svim izazovima i preprekama. Njegova dela ostaju trajno sećanje na čoveka koji je svojim radom ostavio neizbrisiv trag u srpskoj istoriji i kulturi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike