Od Hercegovačkog ustanka do danas: Herojsko putovanje Crvenog krsta Srbije

06.02.2024

08:08

0

Autor: I. P.

U godini osnivanja, Društvo je prikupilo oko 2.000 članova i osnovalo 35 pododbora širom Srbije

Od Hercegovačkog ustanka do danas: Herojsko putovanje Crvenog krsta Srbije
Copyright Wikipedia

Na današnji dan, pre 148 godina, osnovano je Srpsko društvo Crvenog krsta. 

Inicijativa dr Vladana Đorđevića, poznatog vojnog lekara, urodila je plodom 25. januara 1876. godine po starom, odnosno 6. februara po novom kalendaru. 

Upravu je činilo nekoliko uglednih građana, a za prvog predsednika izabran je mitropolit Mihailo Jovanović.

Wikipedia
Dr Vladan Đorđević

 

U godini osnivanja, Društvo je prikupilo oko 2.000 članova i osnovalo 35 pododbora širom Srbije. 

Prvi zadatak bio je zbrinjavanje izbeglica iz Hercegovačkog ustanka.

Iste godine, Društvo se pridružilo Ženevskim konvencijama, a knez Milan Obrenović odlikovao je predsednika Velikim krstom Takovskog reda.

Društvo je tokom svoje istorije pružalo pomoć u ratovima, između ostalog u srpsko-bugarskim ratovima sa 45 sanitetskih vozila i 37 pokretnih bolnica. U Prvom svetskom ratu, radilo je i u inostranstvu, a posle rata nastavilo je sa radom, imajući 1920. godine oko 30.000 članova.

Zakon iz 1896. godine dao je Društvu autonomiju, a njegov amblem je zaštićen od zloupotreba. U periodu raspada bivše Jugoslavije, Crveni krst Srbije je zbrinjavao izbeglice, distribuirajući pomoć od međunarodnih donatora.

Istorija Crvenog krsta

Ideja o osnivanju organizacije Crvenog krsta začeta je 1859. godine, kada je Anri Dinan, mladi Švajcarac, prisustvovao sceni krvave bitke kod Solferina (Italija). Bitka se vodila između Austrije i francusko-sardinskih saveznika. Krvava bitka koja je trajala 15 sati ostavila je za sobom 40.000 ranjenih, koji su umirali na bojnom polju. Svega nekoliko lekara, koji su se tu zatekli, trudilo se da s neznatnim sredstvima pruži pomoć ranjenicima, ali za većinu njih spasa nije bilo. Dinan je uspeo da organizuje lokalno stanovništvo da pomogne ranjenicima - da im saniraju rane, da in nahrane i, što je najbitnije, da ih uteše. Po povratku u Švajcarsku, Dinan piše knjigu “Sećanje na Solferino”, u kojoj nije samo opisao stravično stanje ranjenika posle bitke, već je i izneo svoje ideje o međunarodnoj konvenciji koja će osigurati zaštitu civila žrtava rata, kao i ideju o stvaranju društava za pružanje pomoći u svim zemljama.

Crveni krst je osnovan u Ženevi 1863. godine, kao Internacionalni komitet za pomoć ranjenicima. Amblem udruženja je bio crveni krst na beloj zastavi (suprotno od švajcarke zastave).

Narednih godina, 12 zemalja je prihvatilo ženevsku konvenciju koja je prekretnica u istoriji čovečenstva, a kojom se prihvata postojanje „neutralne“ organizacije u ratovima, čiji je zadatak da pomaže svim ranjenicima. U celom svetu počinje obuka dobrovoljaca za pružanje prve pomoći bolesnima i ranjenima. Snabdevaju se magacini zavojnim materijalom, ćebadima i drugim potrepštinama za pomoć; sve je spremno za slučaj izbijanja sukoba.

Dana 17. jula 1866. stvoren je Švajcarski Crveni krst. U celom svetu počinje obuka dobrovoljaca za pružanje prve pomoći bolesnima i ranjenima. Snabdevaju se magacini zavojnim materijalom, ćebadima i drugim potrepštinama za pomoć; sve je spremno za slučaj izbijanja sukoba.

U svakoj vrsti prirodne katastrofe ili rata, organizacija Crvenog krsta je spremna da angažuje sva svoja sredstva kako bi pomogla i odbranila ljudska prava. Crveni krst svojim humanitarnim angažmanom, koji je zasnovan na solidarnosti među svim ljudima, daje svoj indirektan ali neophodan doprinos izgradnji pravnog i trajnog mira u svetu. Ideal Crvenog krsta je da okuplja sve ljude i narode na planeti. U skladu sa svojim humanitarnim radom, Crveni krst takođe radi za mir i toleranciju.

Danas, Crveni krst Srbije, sa 183 lokalne organizacije i dve pokrajinske, nastavlja svoj humanitarni rad. Pomaže ugrožene kategorije stanovnika, posebno se angažujući na zbrinjavanju izbeglica i raseljenih lica. Međunarodno priznanje Nacionalnog društva potvrđeno je 21. septembra 2006. godine, ukazujući na njegovu važnu ulogu u istoriji humanitarnog rada u Srbiji.

 

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike