Vojvoda koji je živeo istoriju! Na današnji dan rođen je legendarni Stepa Stepanović (FOTO)

11.03.2024

11:24

0

Stepa Stepanović bio je više od vojvode; bio je simbol jedne ere, čovek koji je svojim životom definisao šta znači biti heroj

Vojvoda koji je živeo istoriju! Na današnji dan rođen je legendarni Stepa Stepanović (FOTO)
kumodraž vojvoda stepa kuca 2104 2022 foto jovana beloica (14) - Copyright 24sedam/Jovana Beloica

Danas se sećamo jedne od najsvetlijih figura srpske istorije, vojvode Stepe Stepanovića, čoveka rođenog na ovaj dan 1856. godine. Njegovo ime sinonim je za hrabrost, odanost i neupitni moral, a životna priča koja počinje u skromnom selu blizu Beograda, i dan-danas odjekuje kao primer prave rodoljubive posvećenosti.

U selu Kumodraž, u porodici sa dugom vojničkom tradicijom, rođen je Stepa Stepanović. Nasleđujući ime i borbeni duh od svog pradede, borca iz Prvog srpskog ustanka, Stepa je od malih nogu bio predodređen za velike podvige.

 

Njegov put od osnovne škole u rodnom selu do vojne akademije u Beogradu bio je ispunjen težnjom za znanjem i dubokom privrženošću veri, a u jednom trenutku, mladi Stepa sanjao je da postane sveštenik. Međutim, sudbina je imala drugačije planove za njega.

Preokret u Stepinom životu desio se kada je njegov otac odlučio da ga uputi na vojnički put. Iako je u početku bio nesiguran, Stepa je kasnije zahvalio roditeljima što su ga usmerili ka vojsci, gde je pronašao svoju pravu strast. Ubrzo, ratovi su prekinuli njegovo formalno obrazovanje, ali ne i njegovu želju za usavršavanjem. Tokom svoje karijere, Stepa je učestvovao u brojnim sukobima, od srpsko-bugarskog rata, preko Balkanskih ratova, do Prvog svetskog rata, gde je njegova hrabrost i liderstvo donelo Srbiji nekoliko ključnih pobeda.

Cerska bitka: Jedan od najslavnijih trenutaka u istoriji srpskog vojevanja 

U izveštaju o porazu austrougarske vojske, austrijski novinar Ervin Kiš je napisao: “Armija je potučena i nalazi se u bezobzirnom, divljem i paničnom bekstvu. Jedna potučena vojska, ne, jedna razbijena rulja, jurila je u bezumnom strahu prema granici. Sjajni su momci ovi Srbi, oni znaju da brane svoju zemlju.”

Naime, Cerska bitka je, po načinu vođenja, ali i po ishodu, predstavlja remek-delo ratne veštine, a kao izuzetan primer prelaska iz strategijske odbrane u kontranapad, ona se i danas proučava na najpoznatijim vojnim akademijama, pa čak i na američkom Vest Pointu.

Wikipedia
 

 

Najvažnija je bila uloga Druge armije, koja je bila najznačajnija operativna grupa, a posebno se istakao njen komandant, general Stepa Stepanović, koji je izradio plan operativnih dejstava i u ključnom trenutku uputio jedan puk da ovlada grebenom Cer, što je odlučilo ishod bitke.

Zbog toga je, nakon bitke, Stepi Stepanoviću dodeljen čin vojvode.

 

Ljubavni život vojvode Stepe bio je jednako dramatičan kao i njegova vojna karijera. Upoznavši Jelenu Milovanović, Stepa se zaljubio na prvi pogled, ali njihova veza na početku nije bila prihvaćena od strane njenog oca. Ipak, ljubav je pobedila sve prepreke, i par se venčao, otpočevši zajednički život u senci ratova koji su potresali Srbiju.

Tri reči koje najbolje opisuju vojvodu Stepu su pravednost, skromnost i autentičnost. Bio je čovek od integriteta, uvek veran principima pravde i poštenja. Iako su mu ratni podvizi doneli slavu, Stepa je ostao skroman, odbijajući svaku pompu i luksuz. Njegova skromnost bila je posebno vidljiva nakon penzionisanja, kada je odbio da primi punu penziju smatrajući je prevelikom i potencijalno štetnom za državnu kasu.

Nakon završetka rata, Stepa se povukao iz javnog života, posvetivši se porodici, unucima i jednostavnim zadovoljstvima. Njegov miran život u Čačku, daleko od buke i ratova, bio je ispunjen skromnošću i ljubavlju prema prirodi. Anegdote iz tog perioda svedoče o čoveku koji je, uprkos svojoj veličini ostao blizak narodu i njegovim običajima.

Stepa Stepanović bio je više od vojvode; bio je simbol jedne ere, čovek koji je svojim životom definisao šta znači biti heroj. Na današnji dan, sećamo se njegove veličine ne samo kroz bitke koje je dobio, već i kroz njegove vrline koje nastavljaju da inspirišu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike