Kultura sećanja: Na godišnjicu NATO agresije biće otkrivena Spomen-kripta novim kosovskim junacima

26.02.2024

14:43

0

Ovo ministarstvo je za završetak radova u hramu obezbedilo šest miliona dinara, a ove godine još 20 miliona

Kultura sećanja: Na godišnjicu NATO agresije biće otkrivena Spomen-kripta novim kosovskim junacima
Hram Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu - Copyright Printscreen/Youtube/Grad Niš

Na dvadesetpetogodišnjicu početka NATO agresije, 24. marta, u hramu Sv. Vasilija Ostroškog u Nišu biće otkrivena Spomen-kripta novim kosovskim junacima. U njoj će, na mermernim pločama, biti uklesano 1.007 imena pripadnika Vojske Jugoslavije, policije i bezbednosnih snaga, koji su izgubili život braneći Kosovo i Metohiju. 

Na spomen-ploči biće njihova imena i prezimena, kao i datumi i mesta rođenja i smrti.

- U ovoj jedinstvenoj Spomen-kripti novim kosovskim junacima za večnost će biti uklesana imena svih srpskih ratnika koji su položili živote na oltar otadžbine, braneći našu duhovnu i nacionalnu kolevku - Kosovo i Metohiju, od 1998. do 2003. godine - rekao je Dejan Antić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na planini Suvobor, na skupu Saveza veterana sa Košara, ovog vikenda. 

On je pozvao veterane da "stanu uz državu, kao što su činili u ratnim vremenima" i da u što većem broju prisustvuju otkrivanju Spomen-kripte.

Prošle godine, krajem novembra, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković potpisao je sporazum sa Eparhijom niškom, kojim je Ministarstvo obezbedilo deo novčanih sredstava za završetak ukrašavanja kripte hrama Svetog Vasilija Ostroškog, u naselju Duvanište. On je tada rekao kako će na mermernim pločama biti uklesana ne samo imena onih "koji su poginuli braneći otadžbinu na KiM u vreme NATO agresije, 1999. godine, već i u periodu pre toga, u vreme oružane pobune albanskih terorista, ali i u slučaju stradalih srpskih vojnika i policajaca u Kopnenoj zoni bezbednosti, 2001. godine". 

Košare su za srpski narod novi Termopil

Ovo ministarstvo je za završetak radova u hramu obezbedilo šest miliona dinara, a ove godine još 20 miliona.

Za državnog sekretara Antića, kako je naglasio na Suvoboru, Košare su za srpski narod - novi Termopili:

- To je mesto na kojem se branio opstanak Srbije. A vi ste, braćo ratnici, svoje borbene zadatke izvršili pošteno i časno, kao što su ih izvršavali i naši drugovi na Paštriku, kod Orahovca, i na celoj teritoriji naše južne pokrajine. 

Veterani sa Košara

Skupu Saveza veterana sa Košara, osim državnog sekretara Dejana Antića, u ime Ministarstva prisustvovao je i državni sekretar Lav Grigorije Pajkić, a delegaciju su činili i ratnici sa Košara, porodice palih boraca i predstavnici Ministarstva odbrane. Oni su obišli Muzej Drugog srpskog ustanka, crkvu-brvnaru Svetog Đorđa i spomenik pod Takovskim grmom u Takovu, dok su u selu Teočinu položili vence na spomenik borcu Milanu Jevtoviću, stradalom na Košarama. Na kraju su posetili i aerodrom sa memorijalnim kompleksom operacije "Halijard", u Pranjanima.

Bitka na Košarama, ocenjena kao najgora na KiM, zbog čega je dobila naziv i "pakao Košara", vodila se oko graničnog prelaza Rasa Košares, na granici tadašnje SR Jugoslavije i Albanije, od 9. aprila do 10. juna 1999. Iako su pripadnici OVK zauzeli karaulu Košare, zahvaljujući artiljerijskoj podršci Vojske Albanije i NATO avijacije, ipak nisu uspeli da izvrše kopnenu invaziju na KiM. U teškom okršaju na srpskoj strani poginulo je nešto više od 100 boraca, a na strani OVK više od 200. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike