Selaković položio venac i upisao se u spomen-knjigu na Grobu neznanog junaka

15.02.2024

07:21

0

Na Sretenje 1804. godine grupa istaknutih srpskih prvaka sa prostora tadašnjeg Beogradskog pašaluka izabrala je Karađorđa, Đorđa Petrovića, za vožda, predvodnika

Selaković položio venac i upisao se u spomen-knjigu na Grobu neznanog junaka
Copyright Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Srbije, upisao se u spomen-knjigu nakon polaganja venaca kod Spomenika neznanom junaku na Avali, a povodom obeležavanja Dana državnosti.

Venac je položio u pratnji načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića i komandanta Garde, brigadnog generala Nikole Dejanovića.

Selaković je i prošle godine predvodio državnu delegaciju koja je položila vence na Grob neznanog junaka. Srbija danas obeležava Dan državnosti - Sretenje, u znak sećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. veka, odnosno začetak novovekovne srpske države.

 

Na Sretenje 1804. godine, pre 220 godina, grupa istaknutih srpskih prvaka sa prostora tadašnjeg Beogradskog pašaluka, zvanično Smederevskog sandžaka, izabrala je Karađorđa, Đorđa Petrovića, za vožda, predvodnika.

Na Sretenje je 1835. donet je i prvi, kratkotrajni ustav Knjažestva Srbije, a njegov tvorac je Dimitrije Davidović. Povodom Dana državnosti Srbije, brojni muzeji i ustanove, poput Narodnog muzeja Srbije, Galerije Matice srpske i Državnog arhiva Srbije, održali su juče izložbe u prisustvu državnih zvaničnika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike