Selaković: Onima koji su sponzorisali nezavisnost tzv. Kosova se žuri! Priznanje nikada neće dobiti!

11.11.2023

11:42

0

Imamo moralnu obavezu da ovaj dan nazivamo Danom pobede u Prvom svetskom ratu

Selaković: Onima koji su sponzorisali nezavisnost tzv. Kosova se žuri! Priznanje nikada neće dobiti!
Nikola Selaković - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Onima koji su sponzorisali nezavisnost tzv. Kosova se žuri i od Srbije traže da uradi nešto što nijedna druga zemlja nije uradila, izjavio je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković u intervjuu za današnje "Večernje novosti".

"Ono što od nas hoće, a to je priznanje Kosova, nikada neće imati", rekao je Selaković i istakao da naša situacija povodom KiM nikada nije bila laka.

"Teškom je čini okolnost da se u Prištini nalazi tiranski režim Aljbina Kurtija, čiji je cilj uklanjanje Srba i crkve. Činjenica je da na Bliskom istoku i u Ukrajini imamo dva sukoba koja vode ka polarizaciji i svrstavanju država, a naša vojno i politički neutralna pozicija je trusna i teška za održavanje, ali se čuva," izjavio je ministar.

Na pitanje da li mu se čini da zapadni predizborni inženjering nikada nije bio prisutniji još od 5. oktobra 2000. godine, Selaković kaže da se vodi veoma prljava kampanja.

"Oni koji nemaju rezultate će se truditi da na svaki način skrenu pažnju na najprljaviji teren i uvuku nas u kampanjsko političko blato. Mi predstavljamo ono što smo uradili - autoputeve, pruge, škole, domove zdravlja. Od 2012. do danas smo zaposlili više od 500.000 ljudi", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, takva vlada koju niko ne može da uceni odgovara onome ko ne želi jaku Srbiju.

"Uplitaće se sa ciljem da umesto čvrste vlasti, stvaraju šarolike koalicije koje zanima samo vlast radi vlasti i koje neće interesovati nacionalni interesi", dodao je Selaković.

O pokušajima da se Gavrilo Princip pretvori u srpskog teroristu, ministar kaže da je on, nesumnjivo, tiranoubica.

"Oni kojima je bliži onaj koji je stradao u atentatu nikada neće prihvatiti da je njihov prestolonaslednik bio tiranin. Austrougarska zvanična politika u BiH je sistematski negirala pravo srpskog naroda na nacionalni identitet i opredeljenje namećući Kalajevu ideologiju bošnjaštva", izjavio je Selaković.

Na pitanje zašto se tek posle jednog veka podigao spomenik generalu Boži Jovanoviću, ministar kaže da smo jedan period naše istorije prespavali.

"General Božidar Boža Janković je jedan od najtalentovanijih srpskih vojskovođa. Činjenica da je vraćen iz penzije i postavljen na čelo Treće armije, kojem je dat sveti zadatak da oslobodi Kosovo, je dokaz vojničkog umeća. Malo ljudi zna ko je bio Božidar Janković", rekao je Selaković i dodao da zemlja više nego ikad vodi računa o ratnim vojnim invalidima i porodicama boraca.

24sedam/Goran Sivački
 

 

"Pre godinu dana imali smo 25.247 boraca, a sada 40.638 boraca. To je povećanje za 61 odsto. Uveren sam da ćemo u narednom periodu imati još više boraca. Pokazujemo da nije sramota biti borac, što je u jednom trenutku bio slučaj, i da tim ljudima treba da iskažemo zahvalnost i poštovanje", izjavio je ministar.

On se osvrnuo i na značaj današnjeg datuma, istakavši da oseća moralnu obavezu da ovaj dan nazivamo Danom pobede u Prvom svetskom ratu.

"Formalno reč je o Danu primirja, suštinski do tog primirja ne bi došlo da nije bilo savezničke pobede. Prvi svetski rat bio je samo predvorje Drugog, koji je završen kapitulacijom Nemačke. Verovatno da se ne bi ponovilo ono što se dogodilo 1918, a to je da se samo potpiše primirje pod određenim uslovima koji jesu bili veoma restriktivni. Ne držeći se forme nego suštine, Srbija ima puno prava da taj dan nazove danom svoje pobede, pobede Davida nad Golijatom, male države po teritoriji i broju stanovnika na koju su se u jednom delu rata obrušila dva carstva i jedna susedna država", rekao je Selaković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike