Srbija dobija 26 novih inovativnih lekova i biće besplatni za sve građane: Pogledajte spisak!

21.02.2022

17:30

0

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže da je usvojena nova lista lekova na koju je stavljeno 26 inovativnih medikamenat

Srbija dobija 26 novih inovativnih lekova i biće besplatni za sve građane: Pogledajte spisak!
thermometer-gbc7b5ec1a_1280 - Copyright Pixabay

Radojević-Škodrić ističe da je nova lista do sada najveće finansijsko ulaganje od kada su uvedeni inovativni lekovi i da je reč o čak 53 miliona evra.

- Prethodno najveće ulaganje bilo je 2020. godine u iznosu od 23 miliona evra. Ako vam kažem da je od 2016. do 2019, za tri godine izdvojeno 11,5 miliona evra, jasno vam je koliko je ovo sada ulaganje. Pre toga je bio višegodišnji zastoj u stavljanju inovativnih lekova na listu.

- To su najsavremeniji lekovi za lečenje malignih bolesti, dijabetesa, hepatitisa C, multiple skleroze. Od malignih bolesti savremena terapija je stavljena za karcinom debelog creva, i to tri nova leka, sada postoji terapija i za početni stadijum, tako da su svi pacijenti s karcinomom debelog creva "pokriveni" novom terapijom. Za karcinom dojke imamo dva nova leka. Zatim za karcinom bubrega smo dobili lekove za odmakli stadijum, i to tri nova leka. Za karcinom jajnika uvedena je terapija i za početni stadijum, takođe za karcinom štitaste žlezde je uveden jedan lek i to za pacijente otporne na terapiju radioaktivnim jodom, kao i za hroničnu limfocitnu leukemiju - kaže Radojević-Škodrić.

Takođe, na listu je stavljena savremena terapija za mnoge nemaligne bolesti – dijabestes, multiplu sklerozu, srčanu insuficijenciju, hepatitis C i hemofiliju.

Radojević-Škodrić ističe da je nova lista do sada najveće finansijsko ulaganje od kada su uvedeni inovativni lekovi i da je reč o čak 53 miliona evra.

Foto: RFZO
 

- Prethodno najveće ulaganje bilo je 2020. godine u iznosu od 23 miliona evra. Ako vam kažem da je od 2016. do 2019, za tri godine izdvojeno 11,5 miliona evra, jasno vam je koliko je ovo sada ulaganje. Pre toga je bio višegodišnji zastoj u stavljanju inovativnih lekova na listu. To su najsavremeniji lekovi za lečenje malignih bolesti, dijabetesa, hepatitisa C, multiple skleroze. Od malignih bolesti savremena terapija je stavljena za karcinom debelog creva, i to tri nova leka, sada postoji terapija i za početni stadijum, tako da su svi pacijenti s karcinomom debelog creva "pokriveni" novom terapijom. Za karcinom dojke imamo dva nova leka. Zatim za karcinom bubrega smo dobili lekove za odmakli stadijum, i to tri nova leka. Za karcinom jajnika uvedena je terapija i za početni stadijum, takođe za karcinom štitaste žlezde je uveden jedan lek i to za pacijente otporne na terapiju radioaktivnim jodom, kao i za hroničnu limfocitnu leukemiju - kaže Radojević-Škodrić.

Takođe, na listu je stavljena savremena terapija za mnoge nemaligne bolesti – dijabestes, multiplu sklerozu, srčanu insuficijenciju, hepatitis C i hemofiliju.

- Za dijabetes smo dobili četiri nova leka, dva u obliku tableta i dva koja se daju subktano. Ova terapija je značajna jer deluje preventivno na kardiovaskularni i bubrežni sistem. Znamo da je dijabetes hronično oboljenje kod koga dolazi do teških komplikacija i one su uzrok smrti. U slučaju primene ovih terapija te komplikacije se usporavaju, a u nekim slučajevima kada se na vreme daju čak može da dođe do potpunog gubitka tih komplikacija - ukazuje Radojević-Škodrić.

Takođe, pacijenti s teškim oblikom hronične srčane insuficijencije dobili su terapiju.

Pexels
 

Novu terapiju dobijaju i pacijenti s multiplom sklerozom.

- Inovativna terapija za pacijente s multipolom sklerozom uvedena je 2020. godine. Međutim, postoji jedna grupa pacijenata s takozvanom aktivnom, progresivnom, sekundarnom multiplom sklerozom za koje nije uopšte postojala terapija. Lek je registrovan tek 2020. godine i sada ta grupa pacijenata dobija lek - navela je ona.

Kada je reč o hepatitisu C, inovativna terapija uvedena je 2018. godine za oko 50 odsto pacijenata.

- Sada je proširena indikacija tako da svi pacijenti koji ispunjavaju kriterijume dobiće ovu terapiju. Do sada su je dobijali uglavnom pacijenti koji imaju razvijenu fazu bolesti, kod kojih je došlo do ciroze, a sada će i oni sa početnom fazom, moći da dobiju savremenu terapiju - istakla je direktorka RFZO.

Radojević Škodrić je dodala da će pacijenti lekove za dijabetes i srčanu insuficijenciju podizati bez učešća i da će ta terapija u potpunosti biti o trošku države.

Novu listu usvojio je RFZO, kao i da će najsavremenija terapija biti dostupna od maja.

Radojević-Škodrić je naglasila je da su uspeli da nabave najnoviju HPV vakcinu, koja će biti dostupna od maja.

- HPV vakcina koja je uvedena za dečake i devojčice od devete godine, uspeli smo da nabavimo najnoviju devetovaletnu vakcinu. U 19 zemalja se daje samo devojčicama, a u 13 i devojčicama i dečacima. Međutim, mi smo uveli i za dečake i za devojčice, jer je poznato da su muškarci pre prenosioci, a da žene češće obolevaju - zaključila je Radojević-Škodrić.

Takođe se na listi nalazi lek za hroničnu limfocitnu leukemiju, kao i lek za hemofiliju, lek koji se koristi kao prevencija krvarenja kod bolesnika koji imaju tzv. tip A hemofilije.

Novu listu je usvojio Republički fond za zdravstveno osiguranje i još preostaje da je usvoji Vlada Srbije i da se sprovede postupak nabavke, tako da očekujemo da će najsavremenija terapija biti dostupna u maju.

- Nećemo stati s uvođenjem najnovije liste lekova, planiramo nova ulaganja. Napravljena je petogodišnja strategija u saradnji sa Ministarstvom finansija i Udruženjem dobavljača inovativnih lekova kako bi se obezbedilo redovno i kontinuirano stavljanje inovativnih lekova pacijentima u Srbiji. Vrlo je značajno jer smo obezbedili stabilno tržište savremenih lekova, jer za razliku od nekih zemalja koje stave lekove na listu, a ne obezbede finansijska sredstva, tako da im se dešava da se formiraju liste čekanja, što se u Srbiji nikada nije dogodilo - kaže ona.

Pixabay
 

Spisak lekova

Centralna komisija za lekove je na sednici održanoj 18.02.2022. godine donela odluku da se na Listu lekova stave dole navedeni lekovi za sledece indikacije:

- Za lečenje dijabetesa: dva leka iz grupe SGLT-2 inhibitora (Forxiga i Jardinace) i dva leka iz grupe GLP-1 agonista (Ozempic i Victoza)

-za lečenje tečke srčane insuficiencije: lek Entresto

- za lečenje sekundarno progresivne multiple skleroze: lek Mayzent

- za lečenje hepatitisa C: lekovi Maviret, Epclusa i Zepatier

- za profilksu krvarenja kod bolesnika sa teškim oblikom hemofilije: lek Hemlibra

- za lečenje hronične limfocitne leukemije i Mantle celijskog limfoma: lek Imbruvica

- za lečenje karcinoma dojke: lekovi Ibrance, Kisqali, Faslodex i Perjeta, kao i lek Akynzeo koji se koristi u prevenciji mučnine i povraćanja kod pacijentkinja sa karcinomom dojke na hemioterapij

- za lečenje kolorektalnog karcinoma: Erbitux, Vectibix i Avastin

- za lečenje karcinoma bubrega: Opdivo, Cabometyx i Inlyta

- za lečenje karcinoma jajnika, jajovoda i peritoneuma: lek Lynparza

- za lečenje karcinoma pluća: lek Alunbrig

- za lečenje karcinoma štitne zlezde: lek Nexavar

- prevencija karcinoma grlića materice: HPV vakcina Gardasil

Svih 26 navedenih lekova će se obezbeđivati osiguranim licima u potpunosti na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, pri čemu će se lekovi za lečenje dijabetesa i srčane insuficijencije izdavati u apotekama, dok su ostali lekovi namenjeni za tzv. bolničku primenu.

Bonus video

24sedam
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike